Mutasd a jellemed, megmondom, milyen homeopátiás szert szedj!

Mi is az az alkati szer?
Cikkeinkben újra és újra felbukkan az ?alkati szer? kifejezés. Különösen régóta fennálló panaszoknál ? mint például sorozatos megfázások, elhízás, diabétesz ? fontos, hogy homeopátiás orvosunk segítségével rátaláljunk a személyes szerünkre.

Már Hahnemann, a ?homeopátia atyja? is észrevette, hogy amikor először kerül orvoshoz a beteg, a jól kiválasztott tüneti szerekre hamar meggyógyul. Azonban ha valaki újra és újra elkapja a hasonló tünetekkel járó betegséget, akkor már szükséges alkati szer szedése is, amely mélyrehatóan gyógyít, stabilizálja az immunrendszert, megkeresi a szervezet ?gyenge pontját?, beindítja az öngyógyító mechanizmust, és segít a lelki egyensúly kialakításában.

A viselkedés, a lelki beállítottság is nagyon jellemző az alkati szerre. Nézzünk erre egy példát! Napjainkban sajnos előfordul, hogy a főnöknek egyszerre el kell küldenie több beosztottját. Ha egy ilyen alkalommal behív öt munkatársat, s megköszönve addigi munkájukat felmond nekik, akkor az öt ember a homeopátiás alkatuk szerint fog reagálni az őket ért azonos negatív eseményre. (A példában felsoroltakon kívül még számos más alkat is ismert.)

Nux vomica típus azonnal felpattan a székről, kivörösödő arccal kiabálni kezd, hogy egyik napról a másikra így nem lehet tönkretenni embereket. Közben a vérnyomása is felszökik, kidagadnak az erei. A Nux vomica típusú ember nem bírja az ellentmondást, azonnal reagál, sokszor agresszíven, de ha kiadta magából a mérgét, akkor lecsillapul, s tud tiszta fejjel gondolkodni.

Gelsemium típus a hírek hallatán elsápad, hang nem jön ki a torkán, úgy érzi, itt a világvége. Remegő lábakkal kibotorkál, nem tud válaszolni a kollégák kíváncsi kérdéseire sem, és nagyon gyengének, összetörtnek érzi magát testileg is, lelkileg is. A Gelsemium típus stresszhelyzetekben hajlamos leblokkolni.

Staphysagria típus szintén elsápad, nem szól egy szót sem, hanem sértődötten feláll, kimegy a szobából, a kollégáinak is csak pár szót mond röviden, s hamar hazamegy. Rágódik a problémán, de a családtagjainak sem meséli el, mi történt. Hamar testi tünetei jelennek meg, a lelki gondok elfojtása kapcsán. Gyakran sűrűn visszatérő húgyúti fertőzések lépnek fel, vagy árpa nő a szemén. A Staphysagria típus az igazságtalanságnak megélt dolgokat befelé fojtja, immunrendszere tönkremegy a negatív lelki állapot miatt.

Natrium chloratum típus is elsápad, nem mer még védekezni sem, legszívesebben eltitkolná mindenki elől a történteket, erősen befelé fordulóvá válik, gyakran depressziós lesz, és nagyon hosszú ideig rágódik a problémán, nem tudja lezárni a múltat. A Natrium chloratum típus lefogyhat bánatában, pattanásossá válhat a bőre, herpeszei lehetnek.

Sulfur típus pár perc gondolkodás után feláll, kezet fog főnökével, megköszöni az eddigi együttműködést, elmondja, hogy tulajdonképpen nem is bánja a dolgot, így van lehetősége váltani, és már aznap elkezd keresni egy új munkahelyet. A Sulfur típus viszonylag hamar túllép a problémákon, előrenéz és cselekszik.

Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász, homeopátiás orvos