Homeopátiás tanácsok nyárra! A meleg ne legyen szenvedés

A folyamatos hőség az idősebbek szervezetét különösen erősen megviseli. Azonkívül, hogy lehetőleg reggel intézzük az ügyeinket, ekkor vásároljunk a piacon, és csak délután induljunk el ismét, még sokat tehetünk azért, hogy szívünket kíméljük, vérnyomásunkat ilyenkor is rendben tartsuk. Ráadásul homeopátiával a panaszokat mellékhatások nélkül kezelhetjük, ami különösen jól jön azoknál, akik állandó betegségeik miatt sok gyógyszert már eleve nem szedhetnek, pedig panaszaik bőven vannak.

Folyadékpótlás
Időskorban a szomjúságérzet sokkal gyengébb, mint fiatalon. Ha valaki elfelejtkezik a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról, a szervezete kiszárad, csökken a keringő vér mennyisége, lassul az áramlása, emiatt az életfontosságú szervek ? mint a szív és az agy! ? vérellátása is gyengül.
Figyeljünk a kiszáradás tüneteire, például a nyelv és a nyálkahártyák szárazságára, a bőr feszességének csökkenésére!
Hasznos lehet a vérnyomás ellenőrzése is. Az alacsony vérnyomás – főleg az alsó érték csökkenése – és a pulzusszám emelkedése figyelmeztető jel. A nyári melegben az erek is kitágulnak, ami folyadékpótlás hiányában további vérnyomáscsökkenést eredményez. A folyadékfogyasztás kontrollja úgy a legegyszerűbb, ha megkérjük az idős embert arra, hogy minden reggel készítsen ki palackban vagy kancsóban annyi folyadékot (teát, ásványvizet, szódavizet), amennyit aznap meg kell innia. Napközben, ha arra jár, mindig fogyasszon pár kortyot, akkor is, ha nem érez szomjúságot!

Bőrproblémák
A zárt ruházat, nem megfelelően szellőző cipő viselése, a pangó izzadság és az egymással érintkező bőrfelületek miatt idősebb korban gyakoribb a bőr- és körömgomba. Ekkor- a tünetek megjelenésétől függően -Arsenicum iodatum, Berberis vagy Graphites golyócskák segíthetnek, de nem hanyagolható el a helyi kezelés sem. A bőrproblémák megelőzésében jó szolgálatot tesz a szárító, bőrnyugtató, antiszeptikus hatású hintőporok használata.

Visszerek
Gyakori időskori probléma a visszeresség, ami nyáron, meleg időben fokozottabban okoz tüneteket. A lábdagadás, a melegben fellazult, befülledt bőr nemcsak a gombák melegágya, hanem kiváló táptalajt nyújt a gennykeltő baktériumoknak, tályogoknak is. Fontos a gyakori tisztálkodás, a lábkörmök gondos ápolása, a lábujjak közti rész fürdés utáni szárazra törlése! Emellett figyelni kell a vérkeringés biztosítására és az ödémásodás megelőzésére, hiszen meglepően hirtelen, rövid idő alatt alakulhatnak ki nehezen gyógyuló sebek, lábszárfekélyek, visszérszakadások, melyek sokszor nehezen gyógyulnak csak be.

A jó keringés fenntartására a legjobb természetes gyógymód a rendszeres gyaloglás ? már ha ezt az ízületek engedik.
Jót tesz az egyszerű séta is, hiszen közben az izmok oxigénhiánya tágítja az artériákat, az izompumpa működése pedig a vénás keringést javítja. A nagy nyári melegben erre kiváló helyszín lehet egy hatalmas alapterületű, kellemesen légkondicionált bevásárlóközpont.

A nyári lábdagadás ellen kiválóan véd a gumiharisnya vagy a fásli, de a hőségben ezt bizony nehéz hosszasan elviselni.
A homeopátiás szerek közül enyhülést hozhat az elnehezült lábakra: Aesculus hippocastanum, Arnica montana, Apis mellifica, Hamamelis virginiana. Ha már visszérgyulladás vagy lábszárfekély alakult ki, a következő szerek közül választhatunk, a tüneteknek megfelelően: Carbo vegetabilis, Vipera redi, Kalium bichromicum, Lachesis muta, Mercurius solubilis, Mercurius corrosivus, Arsenicum album, Secale cornutuum.
Konzultáljunk a homeopátiás orvosunkkal!

Gyomorrontás
Nyáron gyorsabban romlik a hal, a gyümölcs, az édesség. A gyomorrontás, hányás, hasmenés az időseknél sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint a fiataloknál! Ennél a korosztálynál, akárcsak a kicsi gyerekeknél, fontos a gyors folyadékpótlás, és a megfelelő tüneti kezelés. A homeopátiás szerek közül ilyen esetekben az Arsenicum album, China rubra, Podophyllum peltatum, Veratrum album, görcsoldóként Magnesia phosphorica, Colocynthis jön szóba.

Dr. Rauth Johanna
háziorvos, belgyógyász