Ha nem hiszünk benne, akkor is gyógyít

Mi is az a homeopátia?
Napjainkban méltán egyre népszerűbb gyógymód a homeopátia, amelyet legtöbben csak úgy ismernek, hogy ?kis fehér golyókat kell szedni?. Ez így nagyjából igaz, ám persze ennél jóval többről van szó. Azt vajon tudták-e, hogy már több mint 200 éve kezelnek ? sikeresen ? betegeket vele?

A hagyományos gyógymódok egyre inkább nyilvánvaló korlátai, a gyógyszerek egyre magasabb ára, nagyon sok mellékhatásuk miatt a természetes módszerekre egyre nagyobb az igény. Nemhiába élik reneszánszukat a legtöbbször csak ?alternatívnak? nevezett módszerek. A homeopátia, amely csak orvosok által művelhető gyógyítási mód, különösen népszerű, hiszen itt is gyógyszereket kap a beteg ? de ezek a szerek természetes eredetűek, nem kémiai úton hatnak, hanem a szervezet öngyógyító mechanizmusát serkentik. Mindezek miatt szedhetik kismamák, csecsemők és idősek is.
Az orvossal megbeszélt hatáserősségben és időtartamig szedve mellékhatásuk pedig nagyon kevés, jóformán nincs.
Ahogy egy bizonyos korlátig a hagyományos gyógyszerek, a homeopátiás golyócskák is alkalmasak öngyógyításra, és fontos szerepük van az otthon is alkalmazható gyógyszerek között. Természetesen a homeopátiában is érvényes, hogy amennyiben a beteg nem javul rövid idő alatt, vagy újabb tünetek lépnek fel, orvosi segítséget kell kérni!

Kinek köszönhetünk 600-féle gyógyszert?
A gyógymód alapelvét, hogy ?hasonlót a hasonlóval? gyógyítunk, már Hippokratész, az ókori görög orvos megfogalmazta. A sokszor csak ?szelíd gyógymód?-nak nevezett homeopátia alapjainak kidolgozása pedig egy 18. századi orvos, Samuel Hahnemann (1755?1843) nevéhez fűződik. Hahnemann német származású volt ugyan, de élete aktív második részében Párizsban élt. Sokoldalú képzést kapott: kémikus, gyógyszerész és fizikus végzettséget is szerzett. Szinte megállás nélkül dolgozhatott, hiszen közel 600-féle homeopátiás gyógyszert kísérletezett ki önmagán, családján, később önként jelentkező egészséges pácienseken is. (Egyébként tíz gyereke született, akik egészségben felnőttek, és majdnem mindegyikből orvos lett!) 89 éves koráig, haláláig gyógyított és alkalmazta az általa kidolgozott terápiát. Ez a hosszú életkor azért is érdekesség, mert abban az időben az átlagéletkor 35?40 év volt! (Az első bizonyíték, hogy hatottak a szerek?)

Hasonlót a hasonlóval gyógyítunk
Mindenki ismeri a helyzetet, aki hozzáfogott már, mondjuk, a pörkölt készítéséhez: amikor hagymát tisztítunk, a szemünk kipirul, viszket és könnyezik, az orrunk folyik megállíthatatlanul. Ha pedig egy nátha ilyen tünetekkel kezdődik ? mindegy, hogy megfázás vagy vírus okozta, esetleg allergiás eredetűek a panaszaink ?, akkor is az Allium cepa nevű homeopátiás golyócskákkal kell kezelni.
Ugye, kitalálták, hogy ha ?hasonlót a hasonlóval? gyógyítunk, akkor minek a latin rendszertani neve az Allium cepa? Hát persze, hogy a vöröshagymáé! A homeopátiás gyógyszert ebből a növényből készítik, egy speciális eljárás, az úgynevezett potenciálás során.

Erősítik a védekezőrendszert
A homeopátiás golyócskák és tabletták súlyosabb betegségnél a szakorvos által egyébként előírt gyógyszeres kezelés mellett is alkalmazhatóak, nem befolyásolják más gyógyszerek hatását. Alapvetően a szervezet immunrendszerének, azaz védekezőrendszerének a működését (köztük idegrendszerünket és magatartásbeli változásainkat) javítják, stimulálják, illetve allergiás esetekben a ?túlpörgött? immunműködést terelik a helyes irányba. Megelőzésre is alkalmas terápiáról van szó, érdemes kipróbálni e módszert mindenkinek!
Manapság már nagyon sok homeopátiás orvos közül választhatunk, vannak közöttük belgyógyászok, gasztroenterológusok, tüdőgyógyászok, sőt, fogorvosok, nőgyógyászok is alkalmazzák a módszert.

Dr. Z. I.
belgyógyász, homeopátiás orvos