Előzzük meg a bőrrákot! – Szemölcsök, bőrfoltok, szeplők ellen a szelíd gyógymóddal

Bőrünk egészségét minden évszakban óvnunk kell, ám a tél beálltáig ? míg végleg több réteg ruhát húzunk magunkra ? még helyrehozhatjuk a korábban elszenvedett ?károkat?. Egyúttal vizsgáljuk át az anyajegyeinket is, hiszen a későn felfedezett elváltozások már nehezebben gyógyíthatók. Homeopátiás szerekkel kisebb és nagyobb bőrhibákat egyaránt jól kezelhetünk.

Könnyű azt a testrészünket megfigyelni, amelyik jól látható, ?szem előtt van?, ám időnként szükséges a nehezen hozzáférhető helyeken lévő szemölcseinket, anyajegyeinket is átvizsgálni. Kiemelt figyelmet kell fordítani a korábban már meglévő festékes anyajegyekre! Ehhez akár nagyítót is használhatunk.

Figyeljük meg?
?az anyajegy színét! Nem jó jel, ha sötétebb vagy világosabb lett, vagy ha az egyszínűségen belül világosabb, sötétebb területek jelentek meg.

?az anyajegy felszínét! Nem jó jel, ha egyenetlenné, csipkézetté, tépetté válik, kiemelkedő és besüppedő részek keletkeznek benne.

?a nagyságát! Nem jó, ha megnövekedett, de az is előfordulhat, hogy egyes, korábban jól látszó szélek, határok elmosódottá válnak.

?az alakját! Ha korábban szabályos formájú, kerek vagy jól körvonalazható volt, és elmosódott lett, szabálytalan, girlandos vagy bármilyen módon megváltozott, az bajt jelenthet.

A felsoroltak a legjobban szembetűnő és nem szakember számára is észrevehető elváltozások. Ha bármelyiket vagy a fentiekben nem említett, de számunkra egyértelmű változást észlelünk, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni rövid időn belül! Lehet, hogy csak ártalmatlan elváltozás lesz, de egyes elváltozások komoly következményt is okozhatnak. A gyanús területet ne piszkáljuk, ne próbálkozzunk kezelni ?házi praktikákkal?!

A bőr átnézésekor esetlegesen szövetszaporulatokat is megfigyelhetünk. Ezek növekedhetnek gyorsabban vagy lassabban is. Amennyiben gyorsabban növekednek, és a környező bőrtől elütő színűek, erőteljesen hámlanak, könnyen kivéreznek vagy hamar kifekélyesednek, akkor fennáll a rosszindulatú daganat lehetősége. (A pontos diagnózist a szövettani vizsgálat adja meg.) Legtöbbször eleinte nem okoz panaszt. Bárhol előfordulhat a test felületén, bár főleg az arcon gyakori a lassan növekvő, szélén gyöngyházszerűen fénylő, közepén gyakran kifekélyesedő daganat, a basalioma. Ez igen veszélyes, mert ha nincs időben eltávolítva, súlyos, torzító elváltozásokat okoz! Kezdetben alig vehető észre, inkább csak a gyöngyházszerű fénylés látszik. Néha előfordul égő fájdalom a területén, és a közepe besüpped, ami a fekélyesedés kezdete lehet. A Mercurius corrosivus segít lassítani a folyamatot.

Elég gyakori, hogy a bőr alatt, jól mozgatható, puha tapintatú, különböző nagyságú csomókat találunk. Ezek többnyire ártalmatlan zsírdaganatok. Sokszor egész sok van belőlük. A Thuja és a Crocus csökkenti a képződésüket.

Fontos! A pontos diagnózist szakembernek kell megállapítania, és a szerek megfelelő adagolását is homeopátiás orvos írja elő!

Szépítkezzünk! Segíthetnek a homeopátiás szerek is!
Hozzuk helyre a korábban elkövetett ?bűnöket?! Ha valamikor kicsit lehámlott és egyenetlenül barna a bőrünk, azt a területet lehet finoman lehámlasztani. A következő idényben így elkerülhető, hogy foltosan barnuljunk le. Amennyiben már most látunk halvány rózsaszín, halvány kávébarna vagy fehér foltokat, elsősorban a felsőtesten, gondolhatunk gombás fertőzésre. A helyi ecsetelés mellett Borax, Candida albicans és Sulfur homeopátiás szerekkel lehet segíteni a bajon.

Ha a szép időben túl sokat napoztunk ? vagy csak túl sok időt töltöttünk a napon ?, akkor számíthatunk arra, hogy bőrünk rugalmas rostjai idővel töredezni kezdenek, bőrünk merevebbé, keményebbé válik. Ilyenkor érdemes Calcarea fluoricát szedni. Ha sokszor voltunk uszodában, és elsősorban az arcunkon fénylő, többnyire kerek, átlátszó, apró, a bőr szintjéből alig kiemelkedő szemölcsöket észlelünk, akkor a Dulcamara lesz a segítség.

Előfordulhat a tenyerünkön, talpunkon a hámlás, ami lehet finom, lisztszerű, finomlemezes vagy éppen mind a kettő. Ennek általában az az oka, hogy a bőr a nap?víz?szél hatására kiszáradt. Legtöbbször a rendszeres testápolós kenekedés rendbe hozza a bőrt, ám ha ez nem elegendő, akkor az Arsenicum album, Graphites, Sulfur, Natrium sulfuricum valószínűleg orvosolja a bajt.

Nehezebb a dolgunk, ha a napfény hatására szeplők, barna, vörösesbarna, esetleg rézszínű foltok keletkeztek a bőrön. A Sepia, Lycopodium, Nitricum acidum viszonylagos hosszabb szedése minden bizonnyal enyhíti a tüneteket, de önmagában nem lesz elegendő.

Amennyiben plasztikai műtétet, tetoválást szeretnénk csináltatni, akkor azoknak is most jött el az ideje. A friss heg, a friss tetoválás ugyanis érzékeny a napra és az UV sugárzásra. Egyenetlenség, túlburjánzás jöhet létre. Ennek megakadályozására, vagy ha már ? sajnos ? kialakult, a Silicea, Staphysagria, Calcarea fluorica és a Causticum a megoldás. Az ősszel végzett ilyen jellegű beavatkozásoknál sokkal kevesebb a nemkívánatos mellékhatás. (Ugyanez vonatkozik az ajakfeltöltésekre vagy a bőrön bárhol, a nap hatásának kitett felületen végzett beavatkozásra.)

Szőrtelenítsünk!
Ideális az idő a végleges szőrtelenítésre is! Itt is arról van szó, hogy a szőrtüsző roncsolása után az erős UV sugárzás túlburjánzást, ezáltal a bőr egyenetlenségét hozhatja létre. A korábban felsorolt gyógyszerek itt is segítenek, kiegészítve Arnicával, amely a gyógyulás idejét is csökkenti.

Dr. Dérer Cecília
bőrgyógyász, homeopátiás orvos