Egy laikus beteg gyakorlati tanácsai 3.

et_allergias_asztmaEgy laikus beteg gyakorlati tanácsai a homeopátiás gyógyszerek adagolásával kapcsolatban

Egy laikus beteg gyakorlati tanácsai 2. c. cikk folytatása (az 1. rész itt olvasható)

8. Egy másik nagyobb, osztrák gyártmányú gyógyszer-üvegcsémről egyszerűen lecsavarha-tó a recés kupak, és az üvegcséből kipöcögtethető egy műanyag adagoló kiskanálra a szüksé-ges golyómennyiség, amit aztán a kanállal beteszek a megfelelő dobozkámba. A probléma az, hogy a golyócskák nagyon picik, és gyakran a szükségesnél több kerül a kanálra (néha össze is tapadnak), vagy némelyik esetleg kiugrik a kanálból pöcögtetés közben. Tegyen ezért az üvegcse alá egy tiszta papírszalvétát vagy konyhai papírtörlőt, mielőtt lecsavarja a kupakot. Így a kanálból esetleg kiugró golyócska a nem sima papírfelületről nem gurul le, és azt a pa-pírról egy másik műanyag kiskanállal könnyen felveheti, és beteheti az adagolókanálba. (Kéz-zel vagy fémkanállal ne nyúljon hozzá.) Ha az adagolókanálba a szükséges golyószámnál több került, a felesleget megpróbálhatja visszapöcögtetni az üvegcsébe. Annak a nyílása azonban viszonylag kicsi, ezért ez a művelet többnyire nem sikerül. Célszerűbb, ha ezeket az aznapra már felesleges golyócskákat a kanállal beteszi egy tartalék műanyag dobozkába (ami-be csak ez kerül), és ezeket másnap majd felhasználja a következő napi adag összeállításához.

9. Nekem gondot okozott, hogy kezdetben csak utólag vettem észre, a fiolában már nincs meg a másnapra szükséges golyómennyiség. A fiolára sajnos nincs ráírva, hány golyót tartal-maz. A golyók ugyanis nem egyforma nagyok, és mivel nem a fiolába kerülő golyószámot, hanem a gyógyszersúlyt garantálják, a ténylegesen fiolába kerülő golyószám változó lehet. Nemrég megtudtam, hogy a golyószám 70-80 között változhat (ez azonban nincs ráírva a fio-lára). Ezt a napi szükséges golyószámmal osztva, nagyjából ki lehet számolni, hány napra elég egy fiola, és esetleg célszerű már eleve több fiolát is venni, vagy időben kell majd pótol-ni, hogy a gyógyszer szedése folyamatos lehessen.

Némi tájékoztatást nyújthat az is, hogy a fiola palástján lévő címkén, bizonyos távolságra egy-mástól, egymás alatt négy kis rovátka van. Ha függőlegesre állítja a fiolát, úgy, hogy a kupak-ja alul van, akkor a tele fiolában elvileg a legfelső rovátka szintjéig kellene érniük a golyók-nak. Ez azonban nincs mindig pontosan így, mert a golyók átmérője nem pontosan azonos, így ugyanazon súlyadag nem mindig pontosan ugyanolyan magasságig tölti ki a fiolát. Ezért ez a módszer is csak tájékoztató jelleggel használható. Ha megfigyeli, hogy a függőlegesre állított fiolában a golyószint hány nap után éri el a következő (felülről a második) rovátkát, akkor megtudhatja, hány nap alatt fogyott el a gyógyszermennyiség kb. negyede. Tehát e nap-számot néggyel szorozva megkapja, hogy a szedés kezdetétől számítva kb. hány napig lesz majd elég gyógyszere a fiolában, és mikor kell majd azt időben pótolni.

10. Kezdetben nehéz volt odafigyelnem, mikor kell a minimális étkezési-ivási szünet betar-tásával beszednem a gyógyszereket, ill. utána mikor ehetek vagy ihatok újra. Ha otthon va-gyok, az étkezés és/vagy ivás után beállítom a konyhai hordozható stoppert 30 percre, így ha majd hallom a jelzést, bevehetem a gyógyszereket. Ezután újra beállítom a stoppert 30 percre, és ennek letelte után ismét ehetek vagy ihatok, ill. megmoshatom a fogamat. (Ha lehetséges, célszerű a gyógyszerbevétel után legalább 30 perccel fogat mosni, mert a golyócskák cukrot is tartalmaznak.) Ha nem vagyok otthon, ugyanezt azt időmérési módot a mobilom ébresztőjén állítom be.

 

Mielőbbi gyógyulást!
Gyógyszeradagolás táblázat: (letöltés)

 

HOMEOPÁTIÁS GYÓGYSZEREK ADAGOLÁSA

REGGEL

DÉLBEN

ESTE

HÉTFŐ

KEDD

SZERDA

CSÜTÖRTÖK

PÉNTEK

SZOMBAT

VASÁRNAP