Alvászavarok homeopátiás szemmel

alvo_gyerekA mindennapi gyakorlatban sokszor a gyerekek alvászavarai miatt keresik fel a  homeopátiás orvost. Az álmatlanság, vagy a rosszul alvás felméréséhez tudni kell, hogy vannak alkatilag jó alvók, nagy alvók és kevés alvásigényűek. A felmérésnél figyelni kell a környezetre, a családi szokásokra, babusgatásra, vagy éppen a rideg, nem elégséges védettségre. Alvásproblémát okozhat gyakran a szorongás, vagy testvérféltékenység, pszichés instabilitás, de emésztési panaszok is állhatnak a háttérben. Újszülöttek alvászavarának hátterében állhat a szülők szorongása, tanácstalansága is, nem helyes, ha az alvó, álmában nyöszörgő kisdedet rögtön felkapják, ringatják, hiszen ezzel ébresztik fel a gyermeket és hozzászoktatják a szaggatott alváshoz, ringatáshoz. Normál esetben, amikor álmodunk- az alvás REM fázisában- mozoghatnak a szemek, az arc mimikai izmai, de ez egy alvási szakasz, nem jelenti az ébredezést.

Csecsemőkorban, ha a gyermek éjjel sokszor felsír, panaszosan, és hasra fordítva nyugszik meg, szelek távoznak és ettől megkönnyebbül, LYCOPODIUMot adjunk, mely  csökkenti a bélgáz képződést. Ha hasi görcsök is hozzájárulnak az éjszakai felriadáshoz, a gyermek emelgeti a lábacskáit, akkor  COLOCYNTHIS golyócskát adjunk, mely szünteti a görcsöket.

A fogzás elindulásakor az addig kiegyensúlyozott kisbaba is síróssá válhat, éjszaka sokszor felébred, nyűgös, ringatásra nyugszik csak meg, ekkor a CHAMOMILLA-t kell adni már lefekvés előtt, hogy jól aludjon a baba. Ha a fogzás kapcsán erős nyálzás, éjszakai nyűgösség, izzadás is fellép, akkor MERCURIUS SOLUBILIS-szel egészítsük ki a terápiát. Esetenként laza széklet és enyhe hőemelkedés is kísérheti a fogzási tüneteket, ezekre is jó a Mercurius solubilis.

Ha a gyermek gyakran éjfélkor riad fel, hirtelen, kétségbeesett sírással, mintha rémült lenne, akkor ACONITUM nevű golyócska szünteti meg a felébredést. Nem ritka ilyen esetben, hogy a terhesség alatt valamilyen trauma érte a kismamát, ami a babában is szorongást keltett.

Több gyereknél előfordul, hogy fél elaludni, mert fél a sötéttől. HYOSCIAMUS NIGERt kell adni, ha a sötéttől való félelem miatt nehezen alszik el, mindig kell egy kis fény a szobájában, éjjel nyugtalanul forgolódik, esetenként kiabál, kezeivel hadonászik. Az ilyen gyermeknél előfordul, hogy napközben nem szégyenlős, sőt szeret meztelenkedni. STRAMONIUMra kell gondolni, ha a kicsi szintén  fél a sötétben elalváskor, de gyakran a víztől is fél, például utálja a hajmosást, vagy nem mer az uszodában a vízbe menni. Éjjel ezek a gyermekek is nyugtalanul alszanak, fáradtan ébrednek, de nem emlékeznek álmaikra.

Az éjszakai rémálmok gyógyszere lehet a KALIM BROMATUM, ilyenkor a gyermek rendszerint a kezével kalimpál álmában, többször beszél is, illetve csikorgatja a fogát. Esetenként holdkórosság is előfordul. Napközben is gyakran megtaláljuk ezt a tünetet, a gyermek szorongása miatt ?matat? a kezével, csavargatja a haját, vagy valamivel folyamatosan babrál.

Ha a rossz álmokra reggelente emlékszik a gyermek, elmeséli, akkor LACHESISt kell adni a jó alvás elősegítésére. Ilyen esetekben gyakran ki nem mondott testvérféltékenység áll a háttérben, például a kistestvér megszületése okozhatja az állapotot. Ezekben az álmokban igen sokszor megjelenik a halál, temetés, vagy félelem a kígyóktól, a fulladástól, akkor is, ha a gyermek még életében nem találkozott ezekkel az eseményekkel. Nappal megfigyelhető, hogyha a szülő látja a gyermeket, akkor ölelgeti, szereti a kistestvérét, de ahogy elfordul a mama, akkor megcsípi, megharapja, bántja a ?féltékenysége okozóját?.

Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos