15 homeopátiás tipp a gondtalan nyaraláshoz

Végre elérkezett a szabadság ideje, mehetünk kikapcsolódni. De hogy tényleg gondtalanul teljen a nyaralás, utazás előtt vegyük számba, mire lehet szükségünk! A homeopátiás szerek igazán kis helyen elférnek, nem foglalják a helyet a bőröndben, és sok kellemetlenséget megelőzhetünk vagy kezelhetünk velük ? kivétel nélkül minden korosztálynál.

1. Aki autóval, autóbusszal utazik és szédül, émelyeg, hány, annak segít a Cocculus golyócska. Ha a szédülés a szem lehunyásakor enyhül és az állapotot a friss levegő javítja, Tabacum a megfelelő szer.

2. Akinél vonaton, a menetiránnyal szemben utazva jönnek elő a panaszok, annak Petroleumot célszerű bevenni.

3. A hajó fel-le ringatásakor keletkezett émelygést, szédülést a Borax szünteti meg. Ha akkor van valaki rosszul, amikor a repülő lefelé száll, Argentum nitricumra lesz szükség.

4. Amennyiben repülőn fog el valakit a szédülés, émelygés, hányinger, netalán légszomja is lenne, akkor a Coca fogja a tüneteit enyhíteni.

5. Aki nagy távolságra indul, időzónákat is átrepül, az úgynevezett jet leg (ejtsd: dzsetleg) állapotba kerül. Tompának érzi magát, nehezen fogja fel, amit mondanak, és hamar el is felejti. Az elfelejtett dolgokra később is nehezen emlékszik vissza. Ebben az esetben az Arnica golyócskákat válasszuk!

6. Aki a tengerpartra megy nyaralni, de az áhított kikapcsolódás helyett nem érzi jól magát, és még herpesz is kijön a száján, Natrium chloratumot vigyen magával a panaszok orvoslására.

7. A hegyek szerelmeseinek a nagy magasságban a szédülés és légszomj enyhítésére Cocát érdemes bevenni. A légszomj leküzdésében a Carbo vegetabilis is hasznunkra lesz. Ugyanezekkel a szerekkel enyhíthetik panaszaikat a helikopteren vagy kisrepülővel sétautat tevők, a sárkányrepülők vagy hőlégballonban utazók is.

8. Ha végre letudtuk az utazás fáradalmait, és megérkeztünk a vágyott célhoz, előfordul, hogy igen megszomjazunk. Melegünk is van, hűteni szeretnénk magunkat, és nagy mennyiségű hideg folyadékot kortyolunk el, anélkül, hogy előtte ennénk. És legnagyobb rémületünkre ?elér? a hasmenés. Ez valójában nem gyomorrontásból adódó hasmenés, hanem a hideg ?lefagyasztja? a gyomor energiáit, és minden átmegy rajta. Ilyenkor egy forró csésze tea és Arsenicum album segít. (Ez egyébként az ételmérgezések esetén is az elsők között választandó szer.) Ha a hasmenésünk nem jár fájdalommal, és nagyon legyengülünk, akkor China golyócskákat kell bevennünk.

9. Evés vagy ivás után nem sok idő múlva jelentkező, görcsös fájdalommal járó hasmenésnél, amelyet az összegörnyedés enyhít, a Colocynthis golyócskák segítenek. Akinek a hasmenés mellett még állandó hányingere is van, annak Ipecacuana a választandó szer.

10. Annak, aki hirtelen, nagy mennyiségű, nehéz, fűszeres ételeket, borokat, édességeket fogyaszt, ami után erős öklendezés, émelygés, gyomorégés jön létre, a Nux vomica homeopátiás szer a megoldás.

11. Sok fagylalt, édesség fogyasztása után, amikor kipirosodik a nyelvcsúcs, erős fejfájással járó émelygés és hányás kínoz minket, Argentum nitricumot kell bevennünk.

12. Frissen sült kenyér, osztriga, savanyú káposzta fogyasztása után, amikor fejfájás, száraz száj, ütésszerű gyomorfájdalom, émelygés, spriccelő hasmenés kínoz minket, és még az étel gondolatára is émelygünk, Bryonia segít a panaszokon.

13. Ha olyan erős hasmenés jelentkezik, amely híg, égető, nyálkát, esetleg vért tartalmaz, Mercurius solubilis szükséges.

14. A meleg és napfény hatására sokszor megjelenik egy valójában ártalmatlan, de nagyon kellemetlen jelenség, a hőkiütés. Ilyenkor a bőrön apró, piros, viszkető kiütések láthatók. Pulsatilla és Galphimia együttesével orvosolható a baj.

15. Számos gyógyszer van, ami napfény hatására a bőrön kiütéseket, viszketést, hámlást, érzékenységet okoz. Nyaralás előtt kezelőorvosunkkal konzultáljunk, ha lehet, a gyógyszert cseréljük másikra. Persze megtörténik, hogy nem tudtunk a gyógyszer ilyen tulajdonságáról, és előjön a baj. Akkor a Hypericum a tünetek enyhítője.

Dr. Dérer Cecília
bőrgyógyász, homeopátiás orvos

cderer@t-online.hu