Silicea (Kova)

A szilícium a természetben nagy számú ásványféleségben előfordul, mint a kovakő, achát, onix stb… A homeopátiás gyógyszer elkészítéséhez a hegyikristályból kivont tiszta szilícium kerül felhasználásra. Hígítás és dinamizálás után, s Silicea a homeopátiás materia medica legfontosabb gyógyszereinek egyike. Hatása magas hígításokban (15 CH), az egerek hashártya-falósejtjeinek anyagcseréjével kapcsolatos kísérletek során bizonyítást nyert.

Fő terápiás indikációk:

  • Rendkívüli fázékonyság, túlérzékenység a téli időszakban a nedves hidegre, ami orrgaratgyulladást, torokgyulladást, fülgyulladást, lassan oldódó, gyakorta gennyes szövődményekkel járó hörghurutot okoz.
  • Krónikus vagy a nyálkahártyák visszatérő gennyesedére való hajlama fül-orr-gége, a szem – kiújuló árpa – légzőrendszer – krónikus hörghurut – hörgőtágulás – területén, a húgyúti – ivarszervi nyálkahártyáknál – krónikus húgyhólyaghurut, méh- és petevezeték-gyulladás, – a bőrön – kelés, apró gennyes hólyagok, gennyes akne, lépfene, ujjak tovakúszó gennyedése, csontgyulladás, csontsipoly, dentális fertőzések.
  • Növekedési és tápláltsági zavarok, angolkór, a növekedési porc elváltozásai, csontritkulás, késleltetett új csontképződés (törés után), emésztési zavarok, atóniás székrekedés, hajlam bélférgességre.
  • Magatartászavarok: Silicea a beteges, vézna alkatú egyéneknek felel meg, akik a rendkívüli fázékonyság ellenére verejtékeznek. A viselkedés területén: energia hiánya, a kudarc és az elbátortalanodás szindrómái. Lámpaláz. Félénkség. Önbizalom hiánya. Alvásszavarok.

A gyermekeknél nyugtalanság, idegesség, makacsság és nagy szeretet igény (Pulsatilla)

 

Modalitások:
Rosszabbodás: hidegtől, télen, nedvességtől, védőoltásoktól, újholdkor, pszichikai és szellemi fáradtság következtében.
Javulás: melegtől, meleg borogatásoktól, nyáron.