Rhus toxicodendron (Mérges szömörce)

A mérges szömörcéről van szó, mely cserjének a nedve különösen hatásos a bőrre. A Rhus név a kelta “rhudd”, vörös szóból származik, a levélzet vöröses őszi színe miatt, míg a toxicodendron a görög “toxicon”- mérges és a “dendron”, fa szóból ered. Causticum-mal és Sulfur-ral együtt képezik a krónikus reumás betegségek három fő gyógyszerét. A Rhus igen hatékony az izomrostkötegekre és a bőrre.

Fő terápiás indikációk:

  • Reumás tünetek, melyeknek jellemzője a funkcionális mozgásképtelenséggel járó fájdalmas ízületi merevség, a pihenés utáni, első mozgástól és testhelyzetváltoztatástól javul.
  • Akut ágyéki fájdalom vagy ülőidegzsába, mely nagyfokú izommunka után lép fel, nedves hideg hatására vagy sérülést követően. (Arnica)
  • Izmok megerőltetése, rándulások, ficamok.
  • Bőrtünetek, körülírtan kiemelkedő piros folt (“leopárdbőr”), vagy gombostűfejnyi égető és viszkető hólyagok, tiszta tartalommal (bőrpír, ekcéma, herpesz, övsömör, bárányhimlő).
  • Influenzás szindróma, lassan kifejlődő magas lázzal, diffúz ízületi merevséggel és ízület körüli fájdalmakkal, melytől a beteg állandóan kénytelen mozogni az ágyban, hogy fájdalmát némiképp enyhítse. Erős szomjúság, a beteg vizet és hideg tejet kíván. Néha együtt jár az ajakherpesz megjelenésével.

Modalitások:
Rosszabbodás: nedves hidegtől, izommunka következtében, éjszaka, mozdulatlanságtól, mozgás kezdetén és rendkívüli fáradtság esetén.
Javulás: lassú mozgástól, még akkor is, ha az első mozdulatok fájdalmasak, száraz melegtől, verejtékezéstől, testhelyzetváltoztatástól.