A szezon szere – Pulsatilla (Kökörcsin, vagy szellőrózsa)

Az Anemone pulsatille, népi nevén kökörcsin, még “húsvét virág”-ként is ismert, melyet Húsvét táji virágzása miatt kapta. Pulsatilla főként fiatal lányoknál indikált gyógyszer, akiknek világos a bőrük, félénkek, melankolikusak, könnyen sírásra fakadnak, ami vigasztalásra javul, vénás pangásra és a felső légutak hurutos megbetegedésére hajlamosak.

Fő terápiás indikációk:

  • Hurutos tünetek, főként a felső légutaknál sűrű, sárgás-zöldes, bőséges mennyiségű és nem irritáló váladékkal (orrnyálkahártya-gyulladás, kötőhártya-gyulladás, fülgyulladás, hörghurut).
  • Vénás keringési tünetek (vénás vértolulás a végtagoknál, visszeresség az alsó végtagokon, fagyások, Raynaud szindróma).
  • Emésztési zavarok felböfögéssel, hányingerrel, hányással, főként zsíros ételek rossz emésztése miatt.
  • Gyakran Sulfur iodatummal együtt, a visszatérő légzőszervi tüneteknél és az akut megbetegedések végső fázisánál, a lábadozás meggyorsítására.
  • Ivarszervi tünetek: kis mennyiségű, késve érkező menstruáció, menstruációs zavarok, sűrű, sárgás, enyhén irritáló fehérfolyás, szemben az egyéb nyálkás váladékozásokkal,: mumpszos eredetű heregyulladás és petefészek gyulladás.

Modalitások:
Rosszabbodás: nedvességtől, meleg helyiségben, zsíros ételektől, pihenéstől, este, a menstruáció előtt és alatt.
Javulás: szabad levegőn, mérsékelt testgyakorlástól, együttérzéstől és vigasztalástól.