Nux vomica (Sztrichninfa)

A farkasmaszlag magva, egy növény a Loganiafélék családjából, ahová tartozik az Ignatia, Gelsemium és Spigelia is. A Strychnos nux vomica magjai strychnint és brucint tartalmaznak. A farkasmaszlag magva különösen ideges, hiperaktív, indulatos, túlérzékeny egyéneknek indikált, akik túlzásba viszik a stimuláló szerek használatát és székrekedésre hajlamosak.

Fő terápiás indikációk:

  • Hányinger, visszafolyós és savanyú hányás, túlzásba vitt ételfogyasztás és alkohol fogyasztását követően.
  • Emésztési zavarok ülő foglalkozást végző egyéneknél, étkezés utáni bóbiskolással, amin egy rövid alvás segít. Az egyén kívánja a keserű alkoholos italokat, valamint a fűszeres ételeket, erős fűszereket, kávét. A beteg nyelvének hátsó részét jellemzően sárgás-fehér lepedék borítja. Fejfájások, migrén.
  • Fájdalmas aranyeres vérbőség, túlzott mennyiségű fűszeres ételek agy alkohol fogyasztása miatt, ülő foglalkozást végző, székrekedésre hajlamos egyéneknél.
  • Nátha, reggeli tüsszentési rohamokkal, amit bőséges orrváladékozás követ napközben, ezzel szemben éjszaka az orr eldugul. Gyakran jár együtt a szagok és illatok iránti fokozott érzékenységgel.
  • Spasztikus magas vérnyomás, fokozott stresszhatásnak kitett egyéneknél (üzletemberek).
  • Fizikai túlérzékenység a külső hatások iránt: fény, zaj, léghuzat, szagok, illatok. Pszichikai érzékenység az ellentmondásokkal és bosszúságokkal szemben. Az egyén gyakran ingerlékeny, kirobbanó, erőszakos, türelmetlen és intoleráns.
  • Álmatlanság, elalvási nehézségekkel, nyugtalan alvás és ébredés hajnali 3-4 óra felé.

Modalitások:
Rosszabbodás: ülő munkától, reggel, étkezések után (bóbiskolás), léghuzat hatására, kávétól alkoholtól, fűszeres ételektől és stimuláló szerektől, amit az egyén szívesen fogyaszt mértéktelenül.
Javulás: melegtől (kivéve a náthát és az aranyeret), rövid alvásoktól, este