Gelsemium (Gelsemium sempervirens – Vadjázmin)

A akrolinai sárga jázmin egy kúszócserje.

A vadjázminból készített Gelsemium széles spektrumú homeopátiás gyógyszer, különösen a félelem, a sokk, a szégyenkezés vagy ijedtség után fellépő bántalmak kezelhetők vele sikeresen. A Gelsemium-típusú beteg nagy súlyt és fáradtságot érez, és remeg, ha megpróbál mozdulni. Fél a zuhanástól, és ébredéskor ideges izgatottság tör rá. A Gelsemium-típusú embert lassan, fokozatosan kerítik hatalmukba a tünetek.

Fő terápiás indikációk:

  • Influenzás szindrómák, közepes vagy magas lázzal, ami fokozatosan jelentkezik. Hidegrázás, szomjúság hiánya és bőséges verejtékezés. A fej erősen vérbő, a szemhéjak elnehezültek, látászavarok. Nagyfokú gyengeség és reszketés, izom- és ízületi fájdalmakkal. A szomjúság hiánya jellemző.
  • Érzelmi reakciós zavarok. A Gelsemium tünetei főként félelem, deprimáló érzelmek, rossz iskolai eredmények, vizsgák után jelentkeznek. A beteg a félelemtől ködös, bénult. Mivel koncentrálásra képtelen, emlékezetkiesés következik be. Általános izomgyengeséget érez, pánikban van a vizsgától, tesztnél, felvételinél, egy főnökkel való találkozástól. Lassú, zavart reakciók, fáradtság és szorongás.
  • Migrén, valamint tarkó- és homloktáji fejfájás, a szemhéjak elnehezültségének érzésével. A fejfájást reszketéssel kísért látászavarok előzik meg.

Modalitások:
Rosszabbodás: melegől, érzelmek hatására.
Javulás: bőséges vizeléstől, verejtékezéstől
Kívánságok és elutasítások: Az akut állapotokban szomjúság hiánya