China rubra (Buzérfélék)

A China homeopátiás készítmény alapja egy dél-amerikai fa, a Cinchona Pubescens, kínafa száraz kérge. A China több alkaloidát tartalmaz, többek között a quinquinát. Ezt a gyógyszert Dél-Amerikában évszázadok óta használják a malária ellen. Ne feledjük, hogy a Hahnemann által 1790-ben végzett első patogenetikai kísérlet már foglalkozott vele.

Fő terápiás indikációk:

  • Vérzés és vérszegénység. Sötét színű vérrel járó haemorrhagia, az arc sápadtságával, fülzúgással. Verejtékezés, vérnyomáscsökkenés, ájulásszerű állapot. China indikált orrrvérzéseknél, fogvérzéseknél és emésztőrendszeri haemorrhagiáknál, sebészeti beavatkozást követően.
  • Máj- és emésztési zavarok. Teljes hasi puffadás. Könnyű étel fogyasztása után is feszül a gyomor. Gyorsan csillapodó étvágy vagy étvágytalanság. Nem bírja a gyümölcsöket. Keserű szájíz. Fájdalom nélküli hasmenés, sok gázzal, kimerítő. Bűzös széklet, ami az elfogyasztott étel darabjait tartalmazza.
  • Periodikus láz, hidegrázással, melegséggel verejtékezéssel, szomjúsággal, gyengeség, periodicitás: két naponta vagy 7-15 naponta.
  • Lábadozás lázas szindrómák után, influenza, vérzéses szindrómák, Kalium phosphoricummal együtt.

Modalitások:
Rosszabbodás: enyhe érintéstől, simítástól, léghuzattól, gyümölcsök fogyasztásától (bélgörcs) és tejtől.
Javulás: melegtől, erős nyomás hatására