Bryonia (Bryonia – Fekete földitök)

A homeopátiában a Bryonia főként nyálkahártya szárazság esetén (erős szomjúság), gyulladásoknál és izzadmányos savóshártyáknál, az ízületi belhártyáknál (mellhártya, szívburok, hashártya), valamint adinámiás lázas szindrómáknál (mozdulatlanság igénye) indikált.

Fő terápiás indikációk:

  • Fokozatosan kialakuló lázas állapotok, melyek jellemzője az összes nyálkahártya rendkívüli szárazsága, erős szomjúság, a beteg nagy mennyiségű hideg vizet fogyaszt, a fájdalmak a legkisebb mozgásra rosszabbodnak, olyannyira, hogy a vérbőség okozta fejfájás erősödik a köhögéstől vagy a szemek legkisebb mozgásától. Gyakran jelentkezik együtt ízületi fájdalmakkal és száraz köhögéssel.
  • Akut ízületi gyulladás, pirosas, meleg, duzzadt ízületekkel. Ebben az esetben helyes felváltva szedni a Bryoniát és az Apis mellificát.
  • Légcső-hörgőgyulladás, száraz, fájdalmas köhögésre, ami rosszabbodik a legkisebb mozgásra, mellkasi fájdalmakkal, javulás a mellkas kezekkel történő összenyomására.
  • Mellhártyagyulladás, mozgásra és a mély belégzésre rosszabbodó fájdalommal, ami javul a nyomástól vagy ha a beteg a fájdalmas oldalára fekszik.. Szükséges felváltva adni a Bryoniát, Sulfur iodatummal.
  • Arcidegfájdalom, nyak és kar, bordaközi, derék és csípőtáji erős nyilalló fájdalmakkal, melyek a beteget mozdulatlanságra kényszerítik.
  • Atóniás székrekedés, kemény, száraz, fekete széklet ürítésével.

Modalitások:
Rosszabbodás: a legkisebb mozgástól, a meleg bármilyen formájától, kivéve a meleg borogatásra javuló lokális fájdalmakat.
Javulás: a teljes mozdulatlanságtól és pihenéstől, lokális nyomástól vagy a fájdalmas oldalra fekve