Aconitum (Aconitum napellus – Sisakvirág)

Az Aconitum napellus (sisakvirág) a hegyvidékek nedves és árnyékos területein terem. Nevét Aconis-tól, egy Közép-ázsiai városról kapta, ahol ez a növény bőségesen terem, és a Napusból, ami karórépát jelent.

Az Aconitum napellus halálos mérget, az erősen toxikus aconitin alkaloidot tartalmaz, amelyet a gyógyászatban kis adagokban vagy külön eljárással preparált szerként alkalmaznak A XIX. században nagyon népszerű volt az akadémikus orvoslásban is a gyulladásos folyamatokat kísérő láz kontrollálásában.
A homeopátia nagy sikerrel alkamazza az Aconitum napellust, amely a különleges gyógyszerkészítési eljárás során toxicitását elveszti. Elsősorban a magas lázzal és akut gyulladással járó állapotok (légúti fertőzések, fülgyulladás vagy torokfájás) kezdeti szakaszában és sérülés utáni sokkban adható, de használható idegfájdalmak, zsibbadás, dermedtség, szorongás, fejfájás, magas vérnyomás és szívkoszorúér-elégtelenség esetén is.
Ha a gyerek tünetei hirtelen, néha hevesen, magas láz kíséretében jelentkező fülfájdalommal kezdődnek és előzőleg, hideg szélben vagy hideg időben kint tartózkodott, akkor a választandó szer az Aconitum napellus 9 vagy 15 CH-ban. Figyelembe véve, hogy száraz, hideg időben a gyerekek milyen gyakran betegszenek meg náthában, köhögésben vagy torokfájásban az Aconitum napellus az igen gyakran használt szerek közé tartozik.

 Fő terápiás indikációk:

  • Erős, hirtelen jelentkező láz, ami gyakran erős és hirtelen megfázás után következik be, hidegrázással, fokozott szomjúsággal, amikor a betteg nagy mennyiségű hideg vizet fogyaszt, a bőr égő és száraz. Az Aconitum szedését a verejtékezés megjelenésétől ritkítani kell.
  • Szorongástkeltő fájdalommal járó neuralgiák, spazmusok, zsibbadás, dermedtség és enyhe bénulás, különösen a háromosztatú, az ülő- és a karidegben. A “frigore” neuralgiák.
  • Vazomotoros zavarok, cardio-vascularis szindrómák nyugtalansággal. Szorongás (szívburokfájdalom, fejfájás, magas vérnyomás, szívkoszorúér elégtelenség.)

Modalitások:

Rosszabbodás: erős hidegtől, éjfél körül.

Javulás: pihenéstől, verejtékezéssel.