Homeopátia állatoknál: Gyakori probléma nyáron a toklász

Picur igazi macsó. Jól táplált, vörösesbarna, hosszúszőrű, 12 éves palotapincsiként összesen nyolc kilót nyom, de olyan ereje van, hogy az utcán a gazdit rendszerint maga után vonszolja, fejét és farkát büszkén fenntartva és minden arrajáró kutyát vadul megugatva.
Az állatorvosi rendelőt azonban, ha csak lehet, kerüli. Azt eddig csak a mikrochip beültetésekor és az éves kötelező védőoltásokkor kereste fel, eltekintve azon néhány alkalomtól, amikor a rosszullétig túlette magát.
Az idén, július elején Picur a rendelőbe egy nagy bevásárlószatyorban érkezett, ahonnan láthatóan sértődötten pislogott ki, afeletti szégyenkezésében, hogy vele ilyen egyáltalán megeshet.
A VII. kerületben sajnos nem sok zöld terület található. A hétvégén a gazdival a Baross téri felüljáró alatti füves területet keresték fel, ami sajnos tele van gyomnövényekkel, többek között egérárpával is. Picur hazafelé már erősen sántikált. Egész este a jobb hátulsó lábvégét nyalogatta és másnap reggelre lábra sem állt, sőt, magához sem engedett nyúlni. Hát ezért hozták a rendelőbe.

A vizsgálathoz két embernek kellett lefognia. Kiderült, hogy a jobb hátulsó lábának harmadik-negyedik ujja közötti területe duzzadt, forró és fájdalmas.
Picur ujjai közé feltehetően toklász fúródott. A toklász bemeneti nyílása már zárult, csak apró pontként volt megfigyelhető. (A toklász az egérárpa kalászának egy része. A nyárig az egérárpa megnő, kalászosodik, majd a kalász kiszárad, szétesik és a toklászok szétszóródva, hegyes végükkel mindenbe belefúródva terjednek A bőr alá bejutva aztán a testben messze elvándorolhatnak.)

Ha már megtörtént a baj, a megoldás egyik módja a sebészi eltávolítás, de ahhoz el kell altatni az állatot. Tekintettel arra, hogy Picur már 12 éves, a szelídebb megoldást, a homeopátiát választottuk.
Ezért egy napon át, szájon át, összesen három adag Belladonnát kapott, majd ezt követően ? ugyancsak szájon át, naponta négyszer – egy magas potenciájú Silicea és alacsony potenciájú Myristica sebifera és Hepar sulfur keverékéből álló oldatot. Másnapra lábraállt és sétálni is hajlandó volt. Öt nap múlva a saját lábán jött a rendelőbe, nem is sántított és ellenállás nélkül hagyta magát megvizsgálni. Az ujjak közötti terület még mindig duzzadt volt, jól kivehető sipolynyílással., amin át felülről lefelé irányuló határozott nyomást gyakorolva, bőséges, véres-gennyes váladék kíséretében a ?bűnös? toklász is távozott.
Ezután egy adag magas potenciájú Siliceát kapott.
A gyors gyógyulást Picur sajnos a gyomra alapos megterhelésével ünnepelte meg, de ez már egy másik történet.
Néhány napja az utcán láttam, ahol igazi macsóként, büszkén sétáltatta a gazdit.

Dr. Takács Györgyi
homeopata állatorvos
állathigiénikus és toxikológus szakállatorvos
SanaVet állatorvosi rendelő, e-mail:sanavet@chello.hu
H-1076 Budapest, Garay u. 21. fszt.1. kaputelefon: 65
Rendelés: hétfőn, szerdán és pénteken délutánonként.
A betegeket előzetes időpontegyeztetéssel fogadjuk..
Tel: (06 1) 321-1355