Házi kedvenceinket is gyógyíthatjuk homeopátiával

Tudta, hogy a hortobágyi halastavak halállományát a tóba öntött homeopátiás szerekkel kezelik? Bizony, a legkülönfélébb állatfajoknál is sikeresen alkalmazzák a szelíd gyógymódot. Pedig itt aztán tényleg nem lehet azt kitalálni, hogy ?persze, mert elhitték, és ettől úgyis jobban lettek?! Fájdalomcsillapításra, bőrpanaszokra, sebgyógyulás meggyorsítására vagy épp allergia esetén egyaránt hatékonyak a kis golyócskák. Adhatjuk kutyának, cicának, de akár kedvenc hörcsögünknek is…
Napról napra növekszik azon állatorvosok száma, akik homeopátiásan is kezelik a házi kedvenceket. Ők egy szelídebb, természetesebb módon szeretnék meggyógyítani betegeiket. Teszik ezt azért, mert megtapasztalták e gyógymód előnyeit ? és sok esetben a hagyományos kezelések sikertelenségeit is. Szeretnék helyettesíteni az antibiotikumokat, hormonokat és más szintetikus gyógyszereket, ezek mellékhatásait elkerülni.

II. Erzsébet lovait is így gyógyítják

A hagyományos gyógyítástól eltérően ? főleg a krónikus eseteknél ? figyelembe veszik az állatoknak nemcsak a testi, hanem a lelki, szellemi tüneteit is. A homeopátiás állatorvos azt a gyógymódot választja (hagyományos vagy homeopátiás), amelyet az adott betegnél a legmegfelelőbbnek ítél, sokszor ötvözi a kettőt.
Az Európa Tanács egyik rendelete szerint a beteg és sérült haszonállatok kezelésében előnyben kell részesíteni a homeopátiás és a gyógynövénykészítményeket! Ma már több biogazdaság működik, ahol az állatokat e módon gyógyítják, vagy használják megelőzésre ezt a módszert.
Sok országban az állatorvosok évtizedek óta alkalmazzák a szelíd gyógymódot, Németország, Franciaország és az Egyesült Államok élen jár a kezelésben, Angliában pedig még a királynő lovait is e módszerrel gyógyítják!

Sokat segíthet a gazdi, ha jó megfigyelő

Miként az embereknél, az állatoknál is lényeges az alkati kezelés. Ez náluk is az egész szervezetet gyógyítja, e nélkül maradandó gyógyulást makacs esetekben nem várhatunk. Ilyenkor a homeopátiás állatorvos egy hosszabb beszélgetést folytat a gazdával, miközben megfigyeli annak viselkedését és megvizsgálja az állatot. Csak olyan esetben használható ez a módszer, amikor a gazda jó megfigyelő! A homeopátiás orvos akkor tud megfelelő szert választani, ha ebben a gazdi együttműködik, mindent elmond, ami összefüggésben áll a betegséggel, hiszen az állatok viselkedését, szokásait ő ismeri igazán. A testi, viselkedésbeli eltérések fontos útmutatók az orvosnak.

Csökkenthető a fájdalom, gyorsabb lehet a gyógyulás
Homeopátiás kezelés akut és régóta fennálló (krónikus) panaszoknál is alkalmazható. Természetesen előfordul, hogy nem szabad a hagyományos kezeléstől eltérni ? például egy csonttörést adott esetben meg kell operálni, de a homeopátiás kalciumsókkal gyorsítható a gyógyulás, Symphytummal, Arnicával enyhíthető a fájdalom. Az állatok körében is egyre gyakrabban találkozunk allergiás megbetegedésekkel. Hagyományosan ezeket a leggyakrabban szteroidokkal kezelik, amely gyógyszereknek sok mellékhatása jelentkezhet. Háziporatka-allergiánál a Blatta orientalis, a Hausstaubmilbe, a Histaminum kitűnően működik. Csökkenthetjük a viszketést, vakaródzást is Histaminum vagy az Apis mellifica golyócskák adásával. Krónikus betegségekben méregtelenítő kúrákat is érdemes beiktatni a javulás érdekében. Erre kiváló a Lycopodium, a Berberis vagy a Sulfur alacsony potenciáinak adagolása. Sajnos, az a legyengült állat, aki évek óta szteroidot, antibiotikumot szed, hosszabb idő múlva vagy kevésbé látványosan fog csak javulást mutatni, hiszen szervezete már csak lassabban tud reagálni ezekre a ?szelíd? szerekre. Viselkedési problémáknál, agresszivitásnál, félelemnél, vagy epilepsziánál, különböző allergiáknál, bőrbetegségeknél, emésztőrendszeri, idegrendszeri zavaroknál is javasolt homeopátiás kezelést folytatni.
Minden esetben egyedileg kell a kezelést megválasztani, mindig konzultáljunk az állatorvossal!

Dr. Bartakovics Katalin
1148, Budapest, Vezér u. 132.