1111111

Vizesedés homeopátiás kezelése kismamáknál

Van, hogy a lábakon jelentkezik különösen hosszú álldogálás, járkálás után, de előfordul, hogy megterhelő mozgás nélkül is jelen van. Vizesedés felléphet bármely testtájon, testrészen: az ujjakon, az arcon, a szemhéjakon, a nemi szerveken. Mielőtt homeopátiás készítményt alkalmaznánk, keressük fel előbb kezelőorvosunkat, mert a vizesedés hátterében veseprobléma illetve vérnyomásgond (pl.: magasabb vérnyomás, fehérjevizelés) is állhat. Amennyiben nincs semmi kóros elváltozás, nézzünk szét a homeopátiás készítmények között.

Ha a duzzanat a bokákon, az ujjakon, a kezeken és a szemhéjakon jelentkezik és ehhez még fáradtság is társul, akkor a Natrium chloratumot szedjük. Általában a vékony testalkatú kismamákra jellemző ez a fajta vizesedés.

Amikor a reggeli duzzanat, vizesedés az arcot vagy az ujjakat érinti, és az ujjak duzzadtak, bedagadtak különösen éjszakai kar- és kézzsibbadás után, akkor a Bovistat szedjük.

A Natrium sulfuricum Schüsslert laboratóriumi körülmények között a víz kivonására használják, ezt a jótékony hatását alkalmazzuk az élő szervezetben is: ott ahol vizesedés van, a felesleges vizet remekül eltávolítja. Általában a gömbölyűbb, hízásra hajlamos kismamáknak jó, amikor a duzzanat különösen a lábakon, bokákon jelentkezik. Ezeknél a hölgyeknél gyakori a hasmenés és a csípőtájéki narancsbőr előfordulása.

A cellulitis másik ellenszere a Thuja occidentalis, de ennek felírását bízzuk homeopátiás orvosra.

A szülés után fennmaradó szeméremduzzanat csökkentésére Apis mellificat szedjünk.

Mindezek mellett ne feledjük el, hogy pihenjünk, amennyit csak tudunk. Járkáljunk kevesebbet, és ha a lábunk duzzad, polcoljuk fel.

Dr. Balogh Andrea

Visszérbetegség jelei az arcon

A sok kellemetlenséget okozó visszeresség esetében az érfal helyi gyengesége, a vénák kitágulása okozza a panaszokat.  Először csak apró kis jelek jelentkeznek: hamarabb elfárad a láb az egész napos jövés-menés után estére, elnehezül, megszaporodnak az éjszakai izomgörcsök. Eleinte egy forró fürdő, a láb felpolcolása könnyen enyhítheti a tüneteket. Azonban amikor már minden nap jelentkeznek ezek a panaszok, illetve a nap során folyamatosan nemcsak feszül, hanem duzzad is a láb, az már állandó kényelmetlenséget jelent. További gyakori következmény a bőrfelszín alatti visszerek láthatóvá válása, kidagadása, viszketése, gyulladása, a bőr vörösesbarna elszíneződése, ami már több, mint esztétikai probléma. A háttérben az áll, hogy az erek falában található kötőszövetek elvesztik rugalmasságukat, ami több betegség kiindulópontja is lehet, például nemcsak visszeres, hanem aranyeres tüneteket is okozhat. A panaszok enyhítésére gyógynövényes, gyógyszeres kenőcsöket, tablettákat alkalmazhatunk, olykor műtét is szükségessé válik. A homeopátia a Schüssler-sók segítségével kínál alternatívát, amely mellékhatásoktól mentes, más együtt szedett gyógyszerek hatását nem befolyásolja.

Ne várja meg a súlyos tüneteket!

Az erek falában lévő elasztikus rostok elernyedése összefüggésbe hozható egy ásványi só, a Calcium fluoratum hiányával. A homeopátiai elvekre épülő Schüssler arcdiagnosztika könnyen tud olvasni az hiányra utaló, árulkodó jelekből. Megjelennek a szem körül a szarkalábak, illetve a belső szemzugból legyezőszerűen indulnak a ráncok és ezeket még függőleges irányú ráncok is keresztezik, mint apró kockák.  A szem alatt vöröses-barna „karikák”, felette vöröses-feketés elszíneződések jelennek meg. Kísérő tünetként gyakori a fogvégek áttetszővé válása, a bőr berepedezedése a kézen és a lábon. Ha megjelennek ezek a tünetek, a Calcium fluoratum hiányával állunk szemben. A homeopátiás Schüssler-sók közül ez a Nr. 1. Visszérgyulladásra, aranyérre kitűnően alkalmazhatjuk, hiszen ez a „kötőszövetek rugalmasságának” a sója. Alkalmazása D12-es hígításban javasolt, a kezelés hatékonyságát fokozza, ha mellette a Schüssler sók közül a Siliceát D 12 –es higításban is használja a beteg. A Silicea a kötő-és támasztószövetek és a bőr sója. Adagolás napi 3×1 tabletta felváltva 2-3 hónapon keresztül. (Tehát egyik nap a Calcium fluoratumból, másik nap a Siliceából kell 3×1 tablettát elszopogatni). Ezzel lehetőség van a folyamat kialakulását megelőzni, a már meglevő tüneteket enyhíteni. Ha a panaszok hosszú időn keresztül fennállnak és nem javulnak, kérje ki szakorvos tanácsát.

Dr.Fodor Enikő

FMC továbbkézés – 2015. május 30.

A májusi FMC a tavalyihoz hasonlóan a Homeopátiás Nyári Egészség Fesztivál keretein belül kerül megrendezésre.

Téma: Endokrinologia

Előadó: Dr. Buki Mária

 

 

A szédülés homeopátiás kezelése terhesség alatt

A terhesség alatt gyakran találkozunk szédüléssel, aminek több oka is lehet: az egyik fő ok az, hogy a várandósság alatt a vérmennyiség megnövekedik, a hormonális hatásokra az erek kitágulnak, azok falának tónusa lazább lesz, ennek következtében a vérnyomás csökken. Ugyanakkor a nagyobb vérmennyiség miatt a vér mintegy hígul, illetve a szervezet nagyobb igénye miatt vérszegénység alakulhat ki. Mindkét tényező eredményezhet szédüléses panaszokat.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a kismama részt vegyen a rendszeres vérvételeken, ahol fény derülhet a vérszegénységre.

Fontos, hogy ne keljen ki hirtelen az ágyból, hanem szépen forduljon az oldalára, és lassan üljön fel, ezzel elkerülheti a hirtelen szédüléses panaszokat. Ha a szédülés reggel, ébredés után jelentkezik, akkor vegyen be Sepia officinalist és várja meg, amíg a szédülés elmúlik.

Ha a szédülést a hirtelen testhelyzet változtatás, és a legkisebb mozdulat is kiváltja, akkor Bryonia albat szedjünk.

Várandósság alatt, ha lehet, próbáljon meg inkább leülni, és a huzamosabb ideig tartó állva tartózkodást kerülni. Ha ez nem megoldható és ilyenkor szédül, hozzá fulladásérzés, nyugtalanság, ájulásérzet is társul különösen meleg, zárt helyiségben, akkor szedjen Lilium tigrinumot.

Aconitum napellus sedése javasolt, ha a szédülés tömegben jelentkezik.

Mielőtt homeopátiás terápiát alkalmazna, beszélje meg szédüléses panaszait szülész orvosával.

dr. Balogh Andrea

A VI. Magyar Homeopátia Kongresszus sikeresen lezajlott

A Kongresszus tematikája:

Program_01

Előadás összefoglalók:

Képek a Kongresszusról:

Szelíd orrspray náthás napokra

Ilyenkor a kórokozók megtelepszenek a nyálkahártyában, és az immunrendszer fertőzésre adott válaszreakciói váltják ki a jellegzetes helyi és általános tüneteket: orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, néha láz, köhögés vagy torokfájás kíséretében. A megelőzés fontos módja a helyes higiénia: gyakori kézmosás, arcmaszk viselése, de ne felejtkezzünk meg az immunrendszer erősítésének homeopátiás módszeréről sem (ENGYSTOL tabletta + ECHINACEA D4 vagy D6 golyócska), valamint a kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag táplálkozásról sem (gyümölcsök, zöldségek nagyobb mennyiségű fogyasztása). A legújabb kutatások alapján a kulcsfontosságú C-vitamin mellett a D és B vitaminok szerepe is felértékelődik…

A nátha helyes kezelésének a golyócskák mellett elengedhetetlen kelléke az orrspray. Sokan nem is tudják, hogy létezik egy homeopátiás orrspray, az EUPHORBIUM COMPOSITUM-HEEL melynek természetes hatóanyagai a különböző eredetű – vírusos, bakteriális és allergiás – heveny és idült orrnyálkahártya- és orrmelléküreg-gyulladások esetén hatékonyan csökkentik a gyulladást és az orrfolyást, orrdugulás esetén pedig segítik a nehezen ürülő váladék oldását, eltávolítását, megkönnyítve ezáltal a légzést. További előnye a hagyományos orrspray-vel szemben, hogy hosszú időn át szünet nélkül alkalmazható, mert vivőanyaga fiziológiás sóoldat, amely folyamatos használat mellett sem szárítja, károsítja az orrnyálkahártyát. Ideális szórófejes adagolású, hajtógázt nem tartalmaz. Széles körben alkalmazható: felnőtteknél, gyermekeknél, időskorban, terhesség és szoptatás időszakában egyaránt.

Felmerülő kérdéseikkel, kérem, hívják ingyenes homeopátiás orvosi tanácsadó szolgálatunkat hétköznapokon reggel 9-től délután 5 óráig a 06-70-376-0606 alapdíjas telefonszámon!

 

Üdvözlettel,

Dr. Vályi-Nagy Viktor.

ÚJ “szinten tartó” tanfolyam – Szikotikus alkati szerek

Várjuk a homeopátiás-diplomás orvosokat egy “frissítő”, az alkati szereket gyakorlatiasan tárgyaló képzésünkre

Téma: Szikotikus alkati szerek

  • calcium fluoricum
  • platina
  • natrium sulfuricum
  • argentum nitricum
  • sepia

 

ÚJ “szinten tartó” tanfolyam – Tuberculotikus alkati szerek

Várjuk a homeopátiás-diplomás orvosokat egy “frissítő”, az alkati szereket gyakorlatiasan tárgyaló képzésünkre
kep4
Téma:
 Tuberculotikus alkati szerek:

  • Natrium muriaticum
  • Sulfur iodatum
  • Calcium phosphoricum
  • Arsenicum iodatum
  • Pulsatilla
  • Silicea

 

Óvodai beszoktatás

Hirtelen az anya, apa, én, esetleg testvér(ek) megszokott közegéből bekerül a gyermek egy nagy zsibongó közösségbe: sok új gyermek, új felnőttek. Bármilyen nagyszerű is legyen egy óvoda, bizony ez új hatás a gyermek életében. Sokan ügyesen kezelik az új helyzeteket, de a gyermekek sem egyformák, így különböző helyzetek adódhatnak.

Vannak gyerekek, akik miután megismerik az új környezetet, biztonságban érzik magukat, és elmaradnak a reggeli sírások, de vannak, akik képesek végigsírni hónapokat is, akár több órát naponta. A félelem, a stressz csökkentésére a Gelsemium adása javasolt. Ha ez a félelem a gyermek izgatottságával is társul, akkor Ignatiat is adjunk a Gelsemium mellé.

Előfordulhat, hogy az óvoda megkezdése után a gyermek nehezen alszik el, ilyenkor a Stramoniumot adjuk. Ha az éjszakai elalvás nem oldódik meg ezzel, akkor egészítsük ki a kezelést az Arsenicum albummal. Ha éjszaka fogcsikorgatás jelentkezne, akkor a Cinat Kalium bromatummal együtt adjuk.

Óvodába kerüléskor előfordulhat visszaesés: újból jelentkezhet bepisilés, bekakilás. Ha a gyermek nappal többször bepisil, különösen izgatottság hatására, ha éjszaka rémálmok gyötrik nappal pedig többször bepisil, akkor Stramoniumot, bepisilés esetén pedig a Staphysagriat adjuk. Pulsatilla azon gyermekeknek javasolt, akiknél nyilvánvaló, hogy érzelmileg megviseli őket az óvodai beszoktatás. A bekakilás szintén nagyon nehéz dolog: az addig szobatiszta gyermek hirtelen az óvodába ismét kontrollját veszti, ilyen esetben a Causticum és Aloe szedése együttesen javasolt.

Ezzel ellentétben vannak olyan gyerekek, akik vizeletüket visszatartják, náluk a Sedatif PC remekül beválik. A Natrium chloratum szedése javasolt az olyan gyermeknek, aki szorulásos panaszokkal küzd.

Óvodai beszoktatás előtt nagyon fontos, hogy gyermekünk immunrendszerét felkészítsük az új közösségbe lépésre. Ilyenkor váltott terápiában az Oscillococcinum, Engystol, Echinacea kombináció szedése javasolt.

Mit tehet a testvérféltékenység ellen?

Egy-egy gyermek esetében az otthon maradó testvérrel szemben féltékenység alakulhat ki. Az egyik gyermek bekerül az új közösségbe és kiesik az édesanyja védő szárnyai alól, míg a testvére egész nap élvezheti szerető édesanyjuk közelségét, nem beszélve az otthon maradó játékokról. Ilyenkor gyakran testvérharcok, testvérféltékenység alakulhat ki. Ha a gyermek a féltékenység miatt erőszakos, akkor a Hyoscyamus niger lehet segítségünkre. Amennyiben a féltékenység miatt a gyermek nem akar anyukájáról leválni, bőbeszédűvé és izgatottá válik, akkor a Lachesis mutust adjuk, hogy megkönnyítsük számára a nehéz helyzetet.

dr. Balogh Andrea

görcs

Kedves Anyuka!

Görcsoldásra adjon a kicsinek,ha a befeszülésnél nem esik jól neki a has simogatása, akkor a Dioscorea villosa 9ch-ból napi 3-4×3 szemeket, kis vízben feloldva, etetés előtt pár perccel és utána is lehet adni. Ha  a has simogtása, masszírozása, hasra fektetés segít, akkor a Colocynthis 15 ch-ból adjon ugyanígy.

Emellett a Nux vomica 9ch-ból kapjon még napi 3×3 szemet, ami szintén oldja a görcsös emésztést.

Szoptatás alatt anyuka étrendjén is jó változtatni, ha görcsölős a baba, ilyenkor tej és tojás mentes diétát lenne jó tartani.

Javulást kívánok,

Üdvözlettel:

Dr Zarándi Ildikó