Hányinger, émelygés csillapítása kismamáknál

A tünetek legtöbbször a megváltozott hormonális rendszernek köszönhetőek. Szerencsére ritkán húzódnak át ezek a panaszok a terhesség többi hónapjára, de igen kellemetlenek lehetnek.

Alapkészítményként émelygés esetén már reggel javasolt az ágyból való felkelés előtt bevenni a Sepia officinalist, ez a fáradtság csökkentésében is segítségünkre lesz. Amennyiben a tünetek fokozódnak vagy újabb panaszok jelentkeznek, az alábbi készítményekkel egészíthetjük ki a kezelést:

Amennyiben a hányinger fokozódását tapasztaljuk, melyet különösen szagok, fáradtság, evés vált ki, de meleg, zárt helyiségben a tünetek csökkennek, akkor Cocculus indicust javasolt szedni. Ha a hányinger a legkisebb mozgásra is erősödik, de friss levegőn javulás tapasztalható, akkor Tabacumot szedjünk.

A sápadtság, alacsony vérnyomás, izzadás kíséretében fellépő nyákos hányás esetében Ipecat alkalmazzunk. Ezeknél a kismamáknál a nyáltermelődés általában fokozott, a szomjúság érzet hiányzik, a nyelvük pedig nem lepedékes.

Amikor a tünetek fokozódását észleljük stresszes időszakban, akkor az Ignatia amarat hívjuk segítségül. Ez a készítmény javasolt abban az esetbe is, ha azt tapasztaljuk, hogy figyelmünk problémáról való elterelésével a panaszok csillapodni kezdenek. Ha azt vesszük észre, hogy gyakori étkezési panaszaink vannak a várandósság alatt, különösen étkezés után pár órával olyan érzetünk van, mintha túl szoros lenne az öv, puffad a hasunk, elálmosodunk, akkor a Nux vomica Homaccord cseppet érdemes bevenni.