1111111

Licence vizsga elméleti kérdések

Elméleti vizsga kérdések:

1. A homeopátia alapelvei
2. A homeopátia rövid magyar történelme
3. A hasonlóság fogalma
4. Infinitezimális hígítások
5. Individuális terápia
6. Homeopátiás kísérletek
7. Alkati szer fogalma
8. Fogékony típus fogalma
9. Hering séma
10. Etiológia
11. Lokalizáció, hatástani terület
12. Szubjektív tünetek
13. Modalitások
14. Kísérő tünetek
15. Reakciómódok
16. Pszorikus reakciómód
17. Tuberculinikus reakciómód
18. Szikotikus reakciómód
19. Nozódák, bioterápiás készítmények
20. Akut betegségek kikérdezése
21. Krónikus betegségek kikérdezése
22. Gyógyszerfelírás módja akut betegségeknél
23. Gyógyszerfelírás módja krónikus betegségeknél
24. A beteg anamnézisének kikérdezése
25. Morfológia
26. Magatartásbeli tünetek
27. Materia medica
28. Luetikus csoport

Homeopátiás úti patika kisgyermekeseknek

Láz, lázas állapot esetére a hagyományos lázcsillapító mellé ajánlott az ACONITUM – ha hirtelen magas láz lép fel, borzongás kíséri, a kicsi bőre száraz – és a BELLADONNA – ha a láz mellett arca kipirult, izzadt és változó mértékben fogyaszt folyadékot.

Vírusfertőzések kezdetén nagy segítség az Engystol, melyben a Vincetoxicum és a Sulfur monokomponensű hatóanyagok egymás gyógyszerképét erősítve fejtenek ki összetett hatást a vírusfertőzés kezdeti tüneteinek csökkentésre. Már három éves kortól adható, szokásos adagja 3-5 éves korban napi 1×1 tabletta.

Lázzal vagy láz nélkül fellépő nyugtalanság, kisebb fertőzések, fogzás előfordulása esetén használható a VIBURCOL kúp, mely már egynapos kortól alkalmazható, és megoldást jelent a fenti problémák kezelésében.

Hányás, hasmenés a kisebbeknél hamar folyadékhiány kialakulásához vezethet, ennek elkerülésére érdemes ARSENICUM ALBUM-ot magunkkal vinni, mely a hasi fájdalommal járó fertőzéses gyomor és bélhurut szere, illetve IPECACUANHA-t , mely hányás után sem múló hányinger esetén segít.

Sérülések, horzsolások a csetlő-botló kicsiknél gyakran előfordulnak, nem hiányozhat ezért az úti csomagból a TRAUMEEL kenőcs és tabletta, mely 14 féle alkotóeleme révén hamar enyhülést hoz. Az ARNICA vérzés- és fájdalomcsillapító hatású, a BRYONIA ízületi fájdalom és duzzanat, a RUTA GRAVEOLENS inak, ízületi szalagok sérülések kezelésére ajánlott.

Gyermekeknél nyáron gyakoriak a bőrpanaszok – allergiás kiütés, csalánkiütés, napégés, rovarcsípés. Ha a bőr rózsaszín, piros, ödémás, a fájdalom és duzzanat hidegre javul, APIS a választandó szer.

Gondoljunk szemgyulladás lehetőségére is, EUPHRASIA és PULSATILLA adható, előbbi égő, szúró szemfájdalom, bő könnyezés, utóbbi sárgás, tapadó váladék esetén. Már 6 éves kortól alkalmazhatunk komplex készítményt, az OCULOHEEL szemcseppet is.

BORAX adható szájfertőzés, afta kialakulása esetén, amikor a szájnyálkahártya fájdalmas, az íny gyulladt és a gyermek étvágytalan.

Torokfájás, gyulladás kezelésére általános kombináció a BELLADONNA és a MERCURIUS SOLUBILIS :lüktető fájdalom, gyulladt, vörös torok, fájó, duzzadt mandulák és nyirokcsomók jellemzik, fokozott nyálelválasztás, nyálcsorgás, lepedékes nyelv kíséretében. Ha az egyik, vagy mindkét mandulán sárgás tüszők jelennek meg, a HEPAR SULFURIS C15 a választható szer. Ha az erős, égő fájdalom, gombócérzet mellett semmi nem látható, illetve a nyelv és a mandulák fehér lepedékkel borítottak, kifejezett a nyeléskor fülbe sugárzó fájdalom a PHYTOLACCA enyhíthet a panaszokon.

Köhögés kezelésére az ACONIT, BRYONIA, KALIUM BICHROMICUM is választható.

Érdemes felkészülten útnak indulni, hogy a várva várt nyaralás valóban felhőtlen kikapcsolódás legyen a család minden tagja számára.

Dr. Kiss Anikó

 

A Schüssler-féle terápiás rendszer 12.sója

Calcium sulfuricum, a Schüssler-féle terápiás rendszer 12. sója

A Calcium sulfuricum az elhúzódó gennyes folyamatok sójaként ismert, főként a gennyes folyamatok lezárásában segít. Hiányában a bőrön gyakran megfigyelhetőek az időskori foltok.

A  Calcium sulfuricum beépüléséhez a következő élelmiszereket ajánlott fogyasztani a Schüssler-féle kúra alatt: borsó, lencse, hagyma, fokhagyma, rozs, spenót, fejes saláta, citrusfélék, rebarbara.

Az arcon fellelhető jelek a következők:

-gipszfehér színű bőr

-időskori foltok

Számos betegségnél segítség lehet a Calcium sulfuricum, de főként a pattanásos bőr, a krónikus gennyes folyamatok fennállása esetén alkalmazzuk D6-os potenciában.

Egészségtipp!

Az acne rendkívül gyakori, elsősorban tinédzser és fiatal felnőttkorban előforduló bőrbetegség. Sajnos többünknél nemcsak pattanások, hanem nyílt és zárt mitesszerek, mély, fájdalmas gyulladásos csomók, ciszták is kialakulhatnak. Ha mindezen jelenségek együttesen fordulnak elő, akkor az acne legsúlyosabb formájáról beszélünk. Ilyen esetben a bőrtünetek a háton, mellkason, fenék területén és a karokon is megjelenhetnek, és sokszor különböző hegekkel gyógyulnak –mindezért mielőbbi terápiát igényelnek! A Calcium sulfuricum legfontosabb szerepe a test legkülönbözőbb részein kialakuló gennyes folyamatok eliminálásában van. A gennyes pattanások kezelésére naponta 3×1 tabletta Calcium sulfuricum D6 javasolt, melyet párhozamosan alkalmazhatunk napi váltásban adott, napi 3×1 tabletta Silicea D12 és Natrium phosphoricum D6 mellé.

 

Szépítő kovasav: Silicea

A Silicea az igazi “esztétikus nő” Schüssler-sója: hiányában hajhullás, a haj-és a köröm töredezettsége, pattanásos bőr figyelhető meg, de jelentős szerepe van a striák elleni küzdelemben is.

Egy kis arcdiagnosztika

Az életkor előrehaladtával főként az erek és a bőr szilícium tartalma csökkenhet. Ez mindkét esetben kevésbé ruglamnas struktúra kialakulásához vezet. Ha csupán a bőrünkön érezzük a Silicea hiányát, a már említett esztétikai problémákkal kell szembe néznünk. Viszont, ha már a ruglamas erek falára is kiterjed a Silicea ásványi só hiánya, akár krónikus betegségek (aranyér, visszér)  kialakulásához is vezethet. Éppen ezért fontos, hogy idejében ismerjük fel a hiányállapotot: az arc korai öregedése, a fokozott ráncképződés, a fül előtti függőleges ránc, homlok harántredő, a körömvég lemezes szétválása Silicea hiányra utalhatnak.

Étrend tipp!

A Silicea beépüléséhez a következő élelmiszereket ajánlott fogyasztani a Schüssler-féle kúra alatt: teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa, árpa, rizs, spenót, cékla, petrezselyem, mazsola, banán, zöldbab, mogyoró.

Egészségtipp!

A visszér a vénák kóros kitágulása, főleg a hölgyeket érintő betegség, a betegek között kétszer annyi a nő, mint a férfi. Elsősorban alkati megbetegedés, az öröklött hajlam nagy szerepet játszik, de kialakulásában számottevő a folytonos megterhelés. Épp ezért többnyire az álló foglalkozásúakat sújtja. A probléma az, hogy a visszér rontja a láb vérkeringését, súlyosabb esetekben trombózis (vérrögképződés) lehet a szövődménye.

A betegség kezdetén a láb bedagad, a boka megvastagszik, viszket a bőr, és mindez enyhe fájdalommal jár. Később előfordulhatnak éjszakai izomgörcsök, a bőrön vöröses-barnás elszíneződés látható, esetleg le is hámlik, vagy nedvedzik. A vénák aztán egyre erőteljesebben látszanak át a bőrön, kisebb-nagyobb lila dudorok tapinthatóak.

Ha észleled ezeket a tüneteket akkor itt az idő, hogy mielőbb belefogj egy 2-3 hónapos kúrába! A Schüssler-féle terápiás rendszerben kétféle ásványi-só, a Calcium fluoratum D12 és a Silicea D12 segítségedre lesz: mindkét sóból napi 3×1 tabletta, naponta váltakozva, másfél liter buborékmentes vízben feloldva, napközben elkortyolgatva! A kúrát kiegészíthetjük Ferrum phosphoricum D12, napi 3×1 tablettával is, ha a visszér gyulladásos folyamataiban.

A Schüssler-sók kedvező áron vásárolhatóak meg az Aranysárkány Patikában, vagy akár ide kattintva online is megrendelheted>>

Fontos: Silcea Schüssler-só nem alkalmazható, ha bármilyen idegen test van a szervezetünkben mint például stent, pacemaker, csavar, implantátum.

Multidiszciplináris klinikai komplexum. Ez az ajánlott intézmény egy Bécsben található magánklinikai komplexum, amely kényelmes körülmények között, magas színvonalú diagnosztikát és kezelést biztosít a pácienseknek. Minden vizsgálatot a legmagasabb kategóriába tartozó szakorvosok végeznek. A Tapasztalatok a gyógyszerrel kapcsolatban klinikai komplexum felszereltsége innovatív és robotizált, ami a modern orvoslásban a lehető legjobb eredményeket biztosítja. A klinikán a diagnosztikai programokat járó- és fekvőbeteg-ellátásban egyaránt végzik.

Alvászavar, álmatlanság kezelése kismamáknál

Az alvási zavaroknak sokféle oka lehet: a megváltozott hormonális működés, az izgatottság, az öröm miatti feldobottság (amikor megtudjuk annak az örömhírét, hogy kisbabát várunk), félelem (vajon teljesen egészséges lesz-e a kis jövevény, jól fogjuk-e betölteni, ellátni anyai feladatunkat, milyen lesz a szülés, hogyan fogunk működni, mint család)? Természetesen még számtalan kérdés, feladat megoldása kavaroghat bennünk.

Ha az álmatlanságot az örömhír miatti felfokozott hangulat okozza (pl.: mikor ultrahang vizsgálaton láttuk a kisbabánkat, és képtelenek vagyunk elaludni), de érezzük, hogy a szervezetünknek szüksége van a pihenésre, akkor Coffea tostat szedjünk.

Ha este sokáig nem tudunk elaludni, többször felébredünk, éberen alszunk, akkor Cocculus indicust javasolt szedni.

Ha várandósság alatt dolgozunk és ennek a súlya is nyomja a vállunkat, vagy ha már napfelkelte előtt fent vagyunk, de az ébresztőóra csörgésekor fáradtan rogynánk össze és elaludnánk, akkor a Nux vomicat szedjük. Ilyen esetben, különösen, ha kimerültség, idegesség, feszült hangulat is társul az álmatlansághoz, remek készítmény a Kálium phosphoricum Schüssler só. Nem véletlenül nevezik ezt a Schüssler sót természetes nyugtatóként vagy az agy energiaforrásaként. Sajnos előfordul, hogy a megoldandó feladatok miatt félelmeink, rémálmaink vannak.

Ha szülés előtt félelmek jelentkeznek, pánikszerű rohamokkal, akkor Cimicifuga racemosat szedjünk, hogy az éjszakáink is pihentetőbbek legyenek.

Ha rémálmaink lennének szörnyes, lidérces szereplőkkel, sötéttől való félelemmel, akkor Stramoniumot szedjünk.

Halállal, gyásszal szövődött álmok esetében Lachesis mutus javasolt.

dr. Balogh Andrea

Homeopátia és Egészség – Magazin mindenkinek

Téli Magazin címlapújság

Fizessen elő megújuló magazinunkra – új címe: Homeopátia és egészség – Magazin Mindenkinek!

 

 

A magazin megrendelhető a 06-1-209-5782 telefonszámon illetve az info@mkhoa.hu e-mail címen.

A Homeopátiás Magazin éves előfizetési díja: 1.640 Ft, melyet a

Magyar Klinikai Homeopátiás Orvosok Alapítványa (MKHOA) bankszámlájára kérünk befizetni:

10918001-00000093-03840018

Natrium sulfuricum, a 10.só

Natrium sulfuricum, a természetes vízhajtó!

Arcod redői, ráncai, elszíneződései különféle hiányállapotokra utalnak és megmutatják Neked, hogy melyik szöveti sóra van szüksége a szervezetednek!

Arcdiagnosztikai jelek, melyek Natrium sulfurcum hiányállapotra utalhatnak:

  • táskás szemek
  • orr kékes-vörös elszíneződése
  • zöldessárga arcszín (legmarkánsabban a száj környékén)
  • rosacea

A Natrium sulfuricum beépüléséhez a következő élelmiszereket ajánlott fogyasztani a Schüssler-féle kúra alatt: alma, földieper, narancs, karfiol, sárgarépa, burgonya, káposzta, lencse, saláta, zeller, retek.

A következő betegségeknél alkalmazható a Natrium sulfuricum:

  • elválasztás szoptatáskor,
  • epehólyag gyulladás, epekő,
  • lábdagadás,
  • ödémák,
  • duzzanatok,
  • szem körüli terület duzzanata esetén.

D6 potencia javasolt.

 

Egészségtipp!

Sok nőt érintő, mindennapi probléma az arc és a végtagok ödémájára való hajlam. Ha reggel, ébredés után a tükörbe nézünk, sajnos sokan bedagadt szemkörnyéket és püffedt arcot látnak maguk előtt. A kellemetlen tünetek általában mérséklődnek a nap folyamán, de estére következhet a még fájóbb megpróbáltatás, bedagadt lábszár, lábfej és azt ezt kísérő feszítő érzés! A Natrium sulfuricumot természetes vízhajtóként használhatjuk ezekben az esetekben! Naponta 3×1 tabletta Natrium sulfuricum D6 javasolt enyhe esetekben vízhajtóként! Súlyosabb esetekben pedig csökkenthetjük a hagyományos vízhajtók mennyiségét. Ha Natrium sulfuricummal nem érünk el kellő hatást, akkor párhozamosan alkalmazhatunk napi 3×1 tabletta Natrium chloratum D6-ot a terápia kiegészítésére!

A Nr.10 Natrium sulfuricum kedvező áron megrendelhető innen!