Schüssler sókkal a herpesz ellen?

Ráadásul, akivel egyszer előfordult, az számíthat a fertőzés visszatérésére is, mivel a herpesz vírusa akár évtizedekig is képes megbújni a szervezetünkben, és olyankor aktivizálódik, amikor az immunrendszerünk valami (betegség, láz, menstruáció, stresszhatás, erős napfény, stb.) miatt átmenetileg meggyengül. Az ajakherpesz mielőbbi eltüntetéséhez homeopátiás megoldást, a Nr. 8. Natrium chloratum és a Nr. 3. Ferrum phosphoricum Schüssler-sók együttes alkalmazását ajánlják a homeopátia szakértői.

Az ajakherpeszt egy vírus, a herpes simplex vírus okozza. A nyállal terjedő fertőzés két lépésben jelenik meg: az elsődleges fertőzés többnyire gyermekkorban történik, de ez az esetek nagyobb részében annyira enyhe lefolyású, hogy fel sem ismerik, szinte tünetmentesen zajlik le, néha viszont nagyon erőteljes. A herpesz vírusa innentől kezdve megbújik az idegdúcokban, és bármikor aktivizálódhat, ha a fertőzést hordozó szervezet immunrendszere betegség, stresszhatás, vagy egyéb körülmények miatt legyengül. Ez a kiújulás okozza az ismert jelenségeket. Az addig rejtőzködő vírus a szájzug, illetve az ajkak bőrébe jut, irritáció, gyulladás lép fel. Először égő, viszkető érzés jelentkezik, majd piros duzzanat, később apró, folyadékkal telt hólyagocskák jönnek létre. Amint ezek felszakadnak, gennyes, hámhiányos sebek alakulnak ki a helyükön, amelyek beszáradása, gyógyulása több napig tart. A herpesz kezelése a tünetek enyhítésére, illetve a szervezet immunvédelmének erősítésére irányul, ugyanis magától az évtizedekre is megbúvó herpeszvírustól egyszer és mindenkorra megszabadulni nem lehet.

Homeopátiás segítség

A herpeszvírus-fertőzést Schüssler-sókkal is kezelhetjük. Dr. Jánosy Eszter homeopata bőrgyógyász orvos a Nr. 8. Natrium chloratum D6 és a Nr. 3. Ferrum phosphoricum D12 együttes alkalmazását javasolja, mert ezeknek a sóknak a krónikus hiánya a szervezetben fokozza a herpeszes megbetegedés kiújulására való hajlamot. Az ajánlott adag a herpesz indulásakor negyedóránként egy-egy tabletta mindkét sóból, majd naponta háromszori alkalmazásra érdemes áttérni. Úgy is lehet adagolni, hogy a 3-3 tablettát másfél liter szénsavmentes vízben feloldjuk, és ezt a vizet a nap folyamán apró kortyokban fogyasztjuk el. A Nr. 8. Natrium chloratum az egyik leggyakrabban használt Schüssler-só, a szervezet vízháztartásának szabályozásában van jelentősége. A Nr. 3. Ferrum phosphoricum Schüssler-só többek között az immunvédekezésben játszik fontos szerepet. Pótlása akkor különösen fontos, ha a szervezetben akut gyulladásos folyamat kezdődik, amellyel fel kell venni a harcot. Ilyen például az ajakherpesz is. Felhívja még a sók pótlásának szükségességére a figyelmet bizonyos jelek észlelése az arcon, bőrön A Ferrum phosphoricum hiánya esetén a szemek alatt barnás-feketés-lilás (gyermekkorban rózsaszínes) karikák tűnnek fel, a bőr sápadt és a körmökön hosszanti barázdák láthatók. A Natrium chloratum hiánya pedig bőrszárazságot okoz, ugyanakkor a pórusok kitágulnak, a bőr zselatinosan fénylik. Ezeknek a tüneteknek a jelentkezésekor ajánlatos a sókat 2-3 hónapos kúrával pótolni (napi 3 tabletta adagban), hogy preventív módon ezzel is támogassuk a szervezet védelmi rendszerét.