Natrium phosphoricum, a 9.só

A Natrium phospohricum az anyagcsere sója és az elsavasodás megakadályozójaként ismert Schüssler-só. Napjainkban legtöbbször a túl sok hús és a keményítő fogyasztása vezet a nem kívánt elsavasodáshoz és azzal járó kimerültséghez, levertséghez, pattanások, mitesszerek kialakulásához.

A Natrium phosphoricum beépüléséhez a következő élelmiszereket ajánlott fogyasztani a Schüssler-féle kúra alatt: rozs, borsó, eper, dió, répa. Ajánlatos a következő élelmiszerekből kevesebbet fogyasztani: olivabogyó, sajt, kolbász, füstölt húsok és halak, szénsavas üdítőitalok.

Arcdiagnosztikai tünetek:

  • zsíros, pattanásos, mitesszeres bőr,
  • arc zsíros fénylése főleg a homlok és az orr területén,
  • függőleges barázdák a száj körül

A Nr. 9 Natrium phosphoricum D6 a következő betegségeknél alkalmazható: felböfögés, gyomorégés, gyomorfekély, köszvény, mitesszeres és pattanásos bőr, tejótvar, tic esetén.

Egészségtipp!

A Natrium phosphoricum hasznos segítség azokban az esetekben, amikor a savak túlzott termelődéséről van szó –értékes „semlegesítő” szer.

A reflux -gastroesophagealis reflux- betegség elsődleges, gyomorégésként megélt, rendkívül kellemetlen panaszának oka a gyomor savas tartalmának visszaáramlása a nyelőcsőbe. Savas reflux ritkán egészséges emberekben is jelentkezhet, ám egészséges egyénben jól működnek azok a védő mechanizmusok, amelyek savas vegyhatást közömbösítik.

A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés, ami egyéb panaszok megjelenésével párosulhat –emésztőrendszeri és légúti tüneteken át egészen a fogászati problémákig. Sok refluxos beteg panaszkodik böfögésre, csuklásra, émelygésre, hányingerre, teltségérzésre és hasi puffadásra is. Leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után, egy órán belül lép fel, és akár 1-2 óráig is eltarthat. A gyomorégés és savanyú felböfögés tüneteire napi 3×1 tabletta Natrium phosphoricum szedése javasolt D6 potenciában. A betegségben szenvedők számára fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, kerülendők a túl zsíros, erősen fűszeres ételek, az alkohol, a koffeintartalmú, valamint a szénsavas italok, a citrusfélékből és paradicsomból álló készítmények!