Miért a Schüssler-sókat válaszd?

De honnan ered ez a tudomány, miért használják egyre többen?

A homeopátia tudományának atyja Samuel Hahnemann (1755-1843). Munkásságának alapelve "hasonlót a hasonlóval gyógyítani" mely, mint kezelési lehetőség napjainkban egyre népszerűbb.

Az ő homeopátiás kutatásai, közleményei irányították Dr. Wilhelm Heinrich Schüßler-t (1821-1898) ebbe a tudományágba. Több homeopátiás közleményt írt, mellyel ezt a szakterületet népszerűsítette, közben felismerte, hogy a különböző ásványi sók hiánya különféle betegségek kialakulásához vezet, és ha azokat visszapótoljuk helyreáll a szervezet egyensúlya. Ezen az elven kiindulva, egy új terápiás rendszert hozott létre.

A Schüssler-féle szöveti sók nem a helyettesítő (szubsztitúciós) terápia alapján működnek. Ez egy ingerterápia a szervezet sejtjeinek számára. Nem a hiányzó ásványi anyagot pótolja, hanem jelzést küld a szervezet sejtjeinek, hogy mit kell tenniük, hogy helyreállítsák az ásványi só hiányos állapotot.

Ezért fontos, hogy a Schüssler-sók alkalmazásánál különösen figyeljünk a táplálkozásra, változatos legyen az étrendünk, hiszen a táplálkozással bevitt anyagokból tudja visszapótolni a szervezet azokat az anyagokat, amelyekre a Schüssler-sók jelzést adnak.

Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy itt nem egy hagyományos gyógyszerről vagy vitaminról van szó, amit bevesz a beteg és ezzel a gyógyulással kapcsolatos kötelességét megtette, ez sokkal több ennél.

Például Calcium fluoratum (Nr.1) hiányánál érdemes sok diót, mandulát, teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani, mert ezeknek a táplálékoknak magas a calcium fluoratum tartalma.

Schüssler terápiás rendszere ugyanolyan hatékony, mint a Hahnemanni homeopátia, de mivel kevesebb szerrel dolgozik könnyebben átlátható. Hazánkban a 12 alapsó csak gyógyszertárban kapható, kétféle higításban (D6, D12) az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) engedélyezésével.

Nagy előnyük még, hogy mellékhatás mentesen alkalmazhatók, a babáktól a nagymamákig bármely korosztály számára. Nem okoznak problémát a hagyományos gyógyszeres terápiában, terhesség és szoptatás alatt is használhatók.

Tejcukorérzékenyek esetén megfontolandó alkalmazásuk, mivel előállításuk során laktózban dörzsölik el a megfelelő ásványi sókat. A tapasztalatok szerint azoknál okozott főleg problémát, akiknek nemcsak a tej elfogyasztása okoz gondot.

A Silicea (Nr.11) alkalmazása tilos azoknál a személyeknél, ha bármilyen műtéti úton behelyezett idegen test van a szervezetben, mert annak kilökődéséhez vezethet (implantátumok, pacemaker, csavar, fémháló, stent, spirál, szemlencse).

Mielőtt elkezdené a Schüssler-sók alkalmazását mindenképpen kérje szakember (orvos, gyógyszerész) tanácsát a megfelelő terápia kialakításához.

Dr.Fodor Enikő