Homeopátiás gyógyszerformák: melyiket válasszuk?

Története közel kétszáz évre nyúlik vissza, megalapítója Samuel Hahnemann (1755–1843) német orvos. Alapelve: „hasonlót a hasonlóval".

A homeopátiás készítmények törzskönyvezett gyógyszerek, az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével kerülnek forgalomba, és csak gyógyszertárakban kaphatók.

Természetes alapanyagaik növényi, állati vagy ásványi eredetűek.

Előállításuk speciális folyamat. Először az alapszert (őstinktúrát) készítik el, majd adott arányok alapján hígítják, a keveréket pedig alaposan összerázzák. Ez a műveleti sor egyik legfontosabb lépése, a potenciálás, dinamizálás folyamata.

Sokszor felmerül a kérdés, mi az a betű- és számjelzés a készítményeken? Mit jelent a C5 vagy a D12? Ha a készítés során a hígítási sor százszoros, akkor C jelzést, ha tízszeres, akkor D jelzést használnak. A hígítási, összerázási lépések száma 5, 9, 12, 15 stb. A C és a CH jelzés ugyanaz, a H betű Hahnemann nevére utal. Tehát a C5 azt jelenti, hogy a szert 5-ször hígították a százszorosára, és 5-ször dinamizálták.

A potenciálás után semleges golyócskákat itatnak át a hatóanyaggal, de ezek a golyócskák gyártónként más-más anyagból készülnek: a laktóztartalmúak a francia, a szacharóztartalmúak (laktózmentesek) a német és osztrák gyártási területről származó készítmények. Hatásuk teljesen azonos, a választásnál csak az esetleges laktózérzékenységet kell figyelembe venni.

A homeopátiás szerek, mivel egészen parányi dózist tartalmaznak, teljesen mellékhatásmentesek. Ez nagyon fontos például a várandós anyák és a kisgyermekek szempontjából. Túlérzékenység, hozzászokás nem alakul ki a használatuk során.

Kitűnően alkalmazhatók a hagyományos gyógyszerekkel együtt, alkalmasak megelőzésre, akut vagy hosszan tartó megbetegedések kezelésére. Ennek kapcsán érdemes átgondolni, hogy mennyi golyócskára van szükségünk, szeretnénk-e, hogy legyen otthon tartalékunk például megfázás, láz esetére. Hosszabb időn keresztül kell használnunk a készítményt például a szülésre való felkészüléskor, vagy akár hónapokon keresztül a szoptatás során.

A patikákban különböző kiszerelések kaphatók: a 4 g-os tubus 80 darabot, a 8 g-os üvegcse 960, a 10 g-os üveg 1200, az 1 g-os fiola pedig 120 darabot tartalmaz. A súlytól független nagy mennyiségkülönbség a golyócskák méretéből fakad. Itt is igaz, mint az esetek többségében, hogy a több jobban megéri.

Dr. Fodor Enikő