A szeplő és a májfolt homeopátiás kezelése

Van, aki aranyosnak, fiatalosnak tartja a napsütés hatására az arcán megjelenő apró pigmentpöttyöket, a szeplőket, de a legtöbben szívesen megszabadulnának tőlük. A terhesség alatt, illetve az idősebb korban kialakuló májfoltokat, vagyis az egybefüggő sötétebb területeket a bőrön viszont már mindenki egyértelműen esztétikailag zavarónak tartja. A homeopátia ezekre a kellemetlen szépséghibákra is tartogat megoldást: a szervezet általános méregtelenítésére használt Nr. 6. Kalium sulphuricum Schüssler-só alkalmazásával ezek a bőrhibák is halványíthatók.

A szeplők (orvosi néven ephelisek) apró, legfeljebb néhány milliméteres sárgásbarna pigmentpöttyök. A világos színű bőrön, az arc, a váll, a kar, a hát, a mellkas területén jelennek meg, többnyire az első tavaszi napsütéssel egyidőben. A fokozott pigmentermelődés, az érzékenyebb bőr jelei, így aki hajlamos a szeplősödésre, annak az átlagosnál jobban kell védenie bőrét az UV-sugárzástól, nemcsak az ártalmatlan esztétikai hibák elkerülésére, hanem az esetleges festéksejtes bőrrák, a melanóma megelőzése érdekében. A már kialakult szeplők halványítására fehérítő krémek állnak rendelkezésre.

Kevésbé egyértelmű, mi okozza  az arcon, a homlok, az áll, vagy az orr területén illetve a kézfejen kialakuló, ún. májfoltokat, illetve öregségi foltokat. Hormonális hatások, a hormonháztartás egyensúlyának felborulása hozzájárulhat a keletkezésükhöz, mivel például várandósság idején  gyakrabban fordulnak elő, és a szülés után többnyire maguktól elhalványulnak. Az erős napfény hatására a foltok sötétebbé válnak, ezért ebben az esetben is fontos a bőr megfelelő fényvédelme. Kozmetikai eljárásokkal halványíthatók ezek a foltok, de ezek többnyire növelik a bőr (fény)érzékenységét, így különösen tavasztól őszig csak óvatosan alkalmazhatók.

Homeopátiás megoldás

A homeopátia ezt a problémát is más szempontból, „belülről”, a szervezet egészében lezajló folyamatok felől közelíti meg, így kínál megoldást ezekre a bőrtünetekre is. Eszerint az apróbb-nagyobb pigmentfoltok a szervezet kalium sulphuricum (káliumszulfát) hiányállapotát jelző tünetek közé tartoznak, így ezt a hiányt kell megszüntetni ahhoz, hogy ezektől a bőrhibáktól is megszabaduljunk. Ez a só a szervezet méregtelenítésében vesz részt, fokozza, támogatja a bőrön, a nyálkahártyákon keresztül és a májban zajló kiválasztási folyamatokat. Hiányát elsősorban az arcon jelentkező pigmentációs eltérések jelzik, így a szemzug belső részénél megjelenő barnás elszíneződés és a szeplő, a májfolt és a vitiligós (pigmenthiányos) foltok is. A hajas fejbőr korpásodása és a hirtelen megszaporodó ősz hajszálak is a káliumszulfát hiányra utalnak. A természetben a burgonya, a banán, a hal és a szárnyasok húsa, a tej és a tojás tartalmazza legnagyobb mennyiségben ezt a sót. Dr. Vályi-Nagy Viktor homeopátiás orvos a Nr. 6.  Kalium sulphuricum D6 Schüssler-sót ajánlja a szeplők és a májfoltok eltüntetésére: naponta háromszor egy tabletta szedését javasolja két-három hónapig, kúraszerűen. Érdemes az érintett bőrfelületre az azonos sót tartalmazó krémet is alkalmazni ez idő alatt, amit a kúra befejeztével is folytatni lehet a bőrhibák megelőzésére.