Elismerték a homeopátia gyógyító erejét! A homeopátia működik!

Ausztrália vezető állami kutatóintézete, az Országos Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) végre közzétette a homeopátiáról szóló, 2012-ben írt, és eddig nyilvánosságra nem hozott jelentését.

Ennek megállapításai nagyban eltérnek a 2015-ben közzétett második jelentésben szereplő eredményektől, amelyeket az elmúlt években széles körben használtak a homeopátia hiteltelenítésére.

Az első jelentés elismeri, hogy a homeopátia hatékonyságáról biztató bizonyítékok léteznek számos betegség esetén, mint például a középfülgyulladás, a felnőttek felső légúti fertőzése és a rákkezelés néhány mellékhatásának enyhítése.

A második jelentés a figyelembe vett vizsgálatok számát 176-ról 5-re csökkentette, és ezután jutott arra a következtetésre, hogy nincs elegendő megbízható bizonyíték a homeopátia hatásosságára bármely betegség esetén.

Az NHMRC igazgatója, prof. Anne Kelson 2019. augusztusában így nyilatkozott a 2015-ös áttekintéséről: „Egyes állításokkal ellentétben a felülvizsgálat nem jutott arra a következtetésre, hogy a homeopátia nem hatásos”.

Az eredeti, 2012-es jelentés nyilvánosságra hozása nagyon fontos lépés, mivel a második, megcsonkított, 2015-ös jelentést használták világszerte a homeopátia lejáratására.

További információ:

The Australian report

megvádolt homeo működikhomeo9

Egy kedves, homeopátiát szerető és használó gyógyszerész kollégánktól kaptuk  az „Amiről az orvos nem mindig beszél” című folyóirat 2017. szeptemberi számában megjelent cikket: A megvádolt HOMEOPÁTIA mégis működik? A lap a „What Doctors Don’t Tell You” magyarországi változata, kiadja a WDDTY News Limited company, havi lapként. Több tudományos kutatásra, kísérletre hivatkozik, 6 oldalon át tárgyalja a homeopátia bizonyítását, sikeresen.

Ebből a cikkből idéznék egy fejezetet: „Bár a felső légúti fertőzések, mint a köhögés, influenza és megfázás, saját maguktól is meggyógyulnak egy pár héten belül, mégis a fejlett világban a legtöbben ezekkel a panaszokkal keresik fel az orvosi rendeléseket. Az eredményességi tanulmányok folyamatosan azt mutatják, hogy a homeopátia hatásosabb a hagyományos gyógyászatnál a felső légúti megbetegedések esetében, úgy a betegek egészségi állapota, mint a költségek tekintetében.

*Franciaországban, ahol a háziorvosok 95%-a évente legalább egy homeopátiás gyógyszert ír fel, egy 12 hónapos tanulmány kimutatta, hogy bár a homeopata és a hagyományos gyógymódok egyformán hatásosnak bizonyultak, azonban az utóbbiak költségei kétszer olyan magasak voltak. 1

*Olaszországban, ahol a homeopátiát egyre inkább bevonják a területi egészségügyi ellátásba, a homeopátiás köhögésre adott szerek jelentősen hatásosabbak voltak a palcebónál.²

*Egy másik tanulmány a liccai Homeopátia rendelőben 42%-os csökkenést mutatott ki a recptköltségekben a homeopátiás szerek javára, összehasonlítva  hagyományos gyógyszereknél tapasztalható 9%-os növekedéssel. ³

* Németországban, ahol az orvosok kb 20%-a ír fel homeopátiás szert, a Gripp-Heel az esetek 78%-ban „sikeresnek” bizonyult a felső légúti fertőzéses megbetegedések tüneteinek csökkentésében, míg a hagyományos kezelések csak 52%-ban.4

*Nyolc különböző országban (közöttük Angliában és az USA-ban) a háziorvosi rendelők 1500 betegén végzett összehasonlító tanulmány kimutatta, hogy a kezelést követő egy héten belül a felső légúti fertőzéses megbetegedések tünetei gyorsabban feltisztultak a homeopátiás szer hatására, mint a hagyományos gyógyszerére.

Az orvosok a betegnek személyre szabottan, a legmegfelelőbbet választották ki több, mit 60 különböző homeopátiás szer közül, míg a hagyományos gyógyászat csak négy fegyverrel rendelkezett: antibiotikumok, orrspray-, köhögéscsillapítók és fájdalomcsillapítók. 5

1-PLoS One, 2014;9:e89990, 2-Pulm Pharmacol Ther, 2014; 27:102-8, 3- Homeopathy, 2009; 98:2-10, 4-Int J Clin Pract, 2004; 58:827-32, 5-BMC Complement Altern Med, 2007; 7:7,doi:10.1186/1472-6882-7-7

homeo 3