1111111

Nr.2 Calcium phosphoricum

A csontok és a fogak szöveti sója Schüssler terápiás rendszere szerint a Calcium phosphoricum, mivel a kálcium 99 %-a csontokban és a fogakban található meg. Szükség esetén szervezetünk innen képes mozgósítani kálciumot.

Néhány tápláléknak magas a kálcium tartalma, azonban jó, ha tudja, hogy a kálcium felszívódása és hasznosulása nagyon nehézkes. Például a spenót kálcium tartalma a felszívódás során gyakran ún. kelátokat képez (kálcium-oxalát), így aligha hasznosul a csontokban. A legmagasabb kálcium tartalma a tejtermékeknek, a tojásnak és a különféle olajos magvaknak, valamint a banánnak van, azonban becslések szerint a kálciumban gazdag ételekből kevesebbet fogyasztunk, mint amennyi szükséges. Nem is beszélve a napjainkban egyre gyakoribb tej-és tojásérzékenysáégről, ilyenkor a gyermekek kálcium egyensúlya könnyen felborulhat. MIt tehetünk ellene?

 

Segít az arcdiagnosztika!

A Nr.2 Calcium phosphoricum hiányában az arcbőr viaszos fénylése figyelhető meg, sajnos nehezen ismerhető fel Ráadásul a csekély esztétikai probléma gyermekeknél késedelmes fogzást, felnőtteknél fokozott csonttörési hajlamot, később csontritkulást okozhat. Ezért érdemes megvizsgálni a fogakat és a körmöket is:

  • a 2-es szöveti só hiányában jellemzőek a körmök fehér foltos elszíneződései
  • áttetsző fogvégek kialakulása.

11 tipp, ahol gondoljon a Nr. 2. Calcium phosphoricumra!

  • Bőrviszketés (időskori kivizsgálás szükséges)
  • Csont -és fogfejlődési rendellenesség
  • Csontritkulás
  • Csonttörések gyógyulásának felgyorsítása
  • Fejfájás "tanulástól"
  • Romlékony fogak
  • Elhúzódó fogzás
  • Koncentrációs zavarok
  • Krónikus ízületi fájdalmak, reuma, kopásos ízületi panaszok esetén
  • Terhességi hányás
  • Vérszegénység

Javasolt potencia:

  • D6: ha a cél a kalcium beépítése csontokba, fogakba

Tipp! A Schüssler-sók kedvező áron megvásárolhatóak webpatikában!

Nr.10 Natrium sulfuricum

A Natrium sulphuricum a Schüssler-féle terápiás rendszer 10.sója,  "természetes vízhajtó"-ként ismert szöveti só. Feladata a szervezet víztelenítése, az anyagcseretermékek kiválasztása, az epe mennyiségének szabályozása, de hatással van a májra is!

Természetes vízhajtóra azoknál az állapotoknál lehet szükségünk, amikor egyéb organikus ok nem áll a vizesedés mögött, de érzetünket rendkívüli módon megnezhezíti az oedema kialakulása, mint például a lábdagadás, a táskás szemek kialakulása. Ilyenkor is érdemes kezdetben a természet patikájából választani: kiemelkedően jó vízhajtó szerepe van a zellernek, a lestyánnak, vagy a földiepernek.

Segít az arcdiagnosztika!

A Nr. 10, Natrium sulfuricum hiányára utaló tünetek,

  • "Táskás szem" megjelenése
  • az orr kékes-böröses elszíneződése, mely az arcra is kiterjedhet
  • zöldessárga arcszín, mely legkönnyebben a száj körüli területen vehető észre

7 tipp, amikor segíthet a Nr. 10-es só!

  • Elválasztás szoptatáskor
  • Epehólyag gyulladás
  • Epekövesség
  • Lábdagadás
  • Ödémák, duzzanatok
  • Szem körüli terület duzzanata
  • Vízhajtás

Javasolt potencia:

  • D6

A Schüssler-sók kedvező áron innen is megrendelhetőek!

                                                                                     

Miről árulkodnak a ráncaink?

Arcunk sok mindent elárul rólunk: jól látható ha derűsen ébrdeünk és kipihentek vagyunk, ugyanakkor a rossz alvás, és a rossz hangulat éppúgy felismerhető, mint a nyugalom.

A Schüssler arcdiagnosztikában jártas szakemberek még ennél többet is láthatnak arcunkon, mivel a gyógymód gyakorlói szerint a létfontosságú ásványi anyagok – a kálcium, a magnézium, a vas és a kálium – hiánya, vagy nem megfelelő hasznosulása különböző arcdiagnosztikai tüneteket okozhat.

Mire következtethetünk a ráncokból?

Bőrünk rugalmassága az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. Emelett előfordulhat, hogy bizonyos ásványi anyagok iránti igényünk megnő, mint például várandósság, fizikai aktivitás, roborálás vagy extrém szellemi terhelés esetén. Ilyenkor egymástól eltérő arcdiagnosztikai jelek alakulhatnak ki.

A bőr korai öregedéséért, a mimikai ráncok hirtelen elmélyüléséért a Calcium fluoratum hiánya tehető felelőssé. Emellett a fül előtt, vagy a homlokon kialakuló harántredők kialakulása Silicea hiányára utalhatnak. A tapasztalat szerint, ha a szemkörnyéken, illetve a belső szemzugból kiindulóan a bőr vöröses-barnás színű, érdemes elkezdeni egy Calcium Fluoratum D12 Schüssler-kúrát! 

A Calcium fluoratum hiányát gyakran a bőr fokozott elszarusodása és korpaképződés is jelzheti. A hiánytünetek az érfalak rugalmasságának gyengülése következtében aranyeres csomók, visszerek és az érelmeszesedés következményes panaszaival társulhatnak, amely krónikus betegségek fennállása esetén hosszabb ideig tartó kezelés javallt.

Ajánlott potencia: D12 3×1 tabletta. 

Silicea hiányában gyakori panasz a hajhullás, a töredezett hajvégek és a törékeny körömök kialakulása. Ilyenkor érdemes a fenti kúrát Silicea D12 (3×1 tabletta)  szöveti sóval is kiegészíteni. Azonban ha bármilyen idegen test: pacemaker, implantátum, csavar van a szervezetében a Silicea alakalmazása nem javasolt!

 

A Schüssler-sókat kedvező áron megrendelheti itt!

 

 

 

 

 

Natrium phosphoricum, a 9.só

A Natrium phospohricum az anyagcsere sója és az elsavasodás megakadályozójaként ismert Schüssler-só. Napjainkban legtöbbször a túl sok hús és a keményítő fogyasztása vezet a nem kívánt elsavasodáshoz és azzal járó kimerültséghez, levertséghez, pattanások, mitesszerek kialakulásához.

A Natrium phosphoricum beépüléséhez a következő élelmiszereket ajánlott fogyasztani a Schüssler-féle kúra alatt: rozs, borsó, eper, dió, répa. Ajánlatos a következő élelmiszerekből kevesebbet fogyasztani: olivabogyó, sajt, kolbász, füstölt húsok és halak, szénsavas üdítőitalok.

Arcdiagnosztikai tünetek:

  • zsíros, pattanásos, mitesszeres bőr,
  • arc zsíros fénylése főleg a homlok és az orr területén,
  • függőleges barázdák a száj körül

A Nr. 9 Natrium phosphoricum D6 a következő betegségeknél alkalmazható: felböfögés, gyomorégés, gyomorfekély, köszvény, mitesszeres és pattanásos bőr, tejótvar, tic esetén.

Egészségtipp!

A Natrium phosphoricum hasznos segítség azokban az esetekben, amikor a savak túlzott termelődéséről van szó –értékes „semlegesítő” szer.

A reflux -gastroesophagealis reflux- betegség elsődleges, gyomorégésként megélt, rendkívül kellemetlen panaszának oka a gyomor savas tartalmának visszaáramlása a nyelőcsőbe. Savas reflux ritkán egészséges emberekben is jelentkezhet, ám egészséges egyénben jól működnek azok a védő mechanizmusok, amelyek savas vegyhatást közömbösítik.

A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés, ami egyéb panaszok megjelenésével párosulhat –emésztőrendszeri és légúti tüneteken át egészen a fogászati problémákig. Sok refluxos beteg panaszkodik böfögésre, csuklásra, émelygésre, hányingerre, teltségérzésre és hasi puffadásra is. Leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után, egy órán belül lép fel, és akár 1-2 óráig is eltarthat. A gyomorégés és savanyú felböfögés tüneteire napi 3×1 tabletta Natrium phosphoricum szedése javasolt D6 potenciában. A betegségben szenvedők számára fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, kerülendők a túl zsíros, erősen fűszeres ételek, az alkohol, a koffeintartalmú, valamint a szénsavas italok, a citrusfélékből és paradicsomból álló készítmények!

 

 

 

 

 

Homeopátiás úti patika allergiásoknak

Ha pollenallergia tüneteitől szenvedünk, érdemes már utazás előtt elkezdeni a kezelést, de a homeopátia akut esetben is segít.

NUX VOMICA adható, ha – főként reggel – hosszan tartó, heves tüsszögés rohamok lépnek fel, bő, vizes orrfolyás és orrdugulás kíséretében. A panaszok szagokra, hidegre, huzat és szél hatására romlanak.

EUPHRASIA javasolható, ha vizes orrfolyás és tüsszögés mellett szemviszketés, égő érzés, bő, maró könnyezés is jelentkezik.

Amennyiben maró orrváladék jelentkezik orrdugulással, heves tüsszögéssel, égő fájdalommal és melegre enyhül minden panasz, akkor az ARSENICUM ALBUM a megfelelő szer.

A szénanáthás panaszok időnként ráterjednek a melléküregekre, – bő orrváladék mellett teltségérzés, orrdugulás és fájdalom lép fel az orrgyöknél és a fejben, könnyezés kíséri, a meleg minden formája ront a panaszokon – ilyenkor KALIUM IODATUM adható.

Általánosan a HISTAMINUM alkalmazható megelőzésre, de fennálló panasz esetén is javallott.

Kombinált készítmény is rendelkezésre áll: a LUFFEEL orrspray és tabletta, melynek 4-4 féle összetevője segít a szénanátha kellemetlen tüneteinek enyhítésében. Az orrspray csökkenti az orrdugulást, segíti a váladék kiürülését és gátolja az orrnyálkahártya kiszáradását, 2 éves kor fölött alkalmazható. A tabletta szénanátha és felső légúti allergiás panaszok kezelésére gyermekkorban is alkalmazható: szokásos adagolása 6 -11 éves gyermeknek napi 2×1 tabletta, 6 éves kor alatt napi 1×1 tabletta nyelv alatt elszopogatva.

A nyári virágzó növények sok rovart vonzanak, s időnként előfordul egy-egy kellemetlen rovarcsípés, mely nemcsak fájdalmas, de ha valaki hajlamos a túlzott allergiás reakcióra, veszélyes is lehet. APIS szedése javasolt olyan rovarcsípés esetén, amikor szúró, égő fájdalom, halványpiros duzzanat alakul ki és ez hideg borogatásra javul.

BELLADONNA javasolt abban az esetben, ha rövid időn belül komoly duzzanat lép fel, élénkpiros bőr látható és ezt lüktető fájdalom is kíséri.

A LEDUM PALUSTRE csípések, szúrások esetén enyhíti a viszketést és csökkenti a gyulladásos tüneteket. Ha a szúrás helyén már gennyesedésre utaló jeleket látunk, a seb hidegre, érintésre érzékeny, szaggató fájdalom jelentkezik, HEPAR SULFUR-t adhatunk.

Mindenkinek további szép nyarat és kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Dr. Kiss Anikó

Ui: Bármely, homeopátiával kapcsolatos kérdéssel hívja az Együtt a Homeopátiáért! Egyesület alapdíjas tanácsadó vonalát a 06 70/ 376 06 06-os telefonszámon!

Homeopátiás Nyári Egészségfesztivál gyereknappal egybekötve

fesztivál

Gyereknappal egybekötött Homeopátiás Fesztivált tartunk május 28-án a Ferencvárosi Művelődési Központban gyerekprogramokkal, vásárral egybekötve!

Családoknak, anyukáknak, gyerekeknek ingyenes a belépés!

Homeopátiás orvosaink ingyenes tanácsadást tartanak!

Orvosoknak 12 kreditpontot érő továbbképzést tartunk gasztroenterológia témakörből. Előadó: Dr. Buki Mária.Időpont: 10.00-14.00 óráig. Díja:  12.000 Ft. + Áfa = br. 15240 Ft.

Egészségügyi szakembereknek kreditpontot érő képzést tartunk, nyári elsősegély, nyári bőrbajok ellen homeopátiával, emésztési zavarok kezelése, diétás tanácsok témákból.