1111111

Állatorvoslás homeopátiával

four donkeys - standing on meadow

Mozgásszervi problémák homeopátiás kezelése

Mozgásszervi betegségek homeopátiás kezelésénél két fő szempont alapján választhatunk szereket:

·         lokalizáció, azaz a fájdalom helye szerint és

·         modalitás alapján, azaz, hogy a tünetek a külső behatásokra hogyan reagálnak. Két alapvető szert emelhetünk ki:

RHUS TOXICODENDRON – Az ízületkörnyéki rostokra és kötőszövetre fejti ki hatását. Az ízületi fájdalom, merevség mozgatásra fokozatosan enyhül, az ízület „bejáratódik”. Nedvesség, pihenés, hideg rontja a tüneteket, testhelyzetváltozás javítja.

BRYONIA – A savós ízületi hártyára, ízületi nedvekre fejt ki jótékony hatást, amikor az ízület piros, meleg, duzzadt, tapintásra érzékeny. A panaszok a legkisebb mozgásra romlanak, a teljes mozdulatlanság, nagy felületen történő nyomás, és a meleg enyhíti a fájdalmat.

A két szer együtt alkalmazva eltérő hatásmechanizmusa és ellentétes modalitása miatt akár a hagyományos gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók hatását tudja nyújtani. Ezen túl a szerek széles skálája áll rendelkezésre:

ZEEL tabletta – 15 összetevőt tartalmaz (többek között Rhus toxicodendront, Dulcamarát és Arnicát is), ezáltal komplex kezelésre ad lehetőséget.

RUTA GRAVEOLENS – Elsősorban a csonthártyára és inakra hat, amit pihenésre romló, kis mozgásra javuló fájdalom jellemez. Főként a rándulások, ficamok, sérülések utáni fájdalom szere.

DULCAMARA – Nedves hideg időjárás által kiváltott, vagy arra romló ízületi fájdalom esetén javasolt, ilyenkor a pihenés fokozza a panaszokat, a mozgatás enyhíti, és a fájdalmat emésztési panaszok kísérhetik.

NUX VOMICA – Háti, ágyéki területen jelentkező görcsös fájdalom esetén adható, a beteg ilyenkor arra kényszerül, hogy oldalra forduláskor felüljön ágyában a fájdalom miatt. A reggel rosszabbodó isiászban is segít, ebben az esetben a pihenés és a meleg javítja a tüneteket.

APIS MELLIFICA – Rózsaszín, ödémás, sajgó, égő ízület, a fájdalom érintésre, nyomásra fokozódik, hideg borogatásra javul. Adható együtt Bryoniával.

KALIUM BICHROMICUM – Hirtelen jelentkező és megszűnő, mozgásra javuló ízületi fájdalom gyógyszere, főként három esetben: bal oldali csípőideg fájdalomban, ülő helyzetben javuló farokcsont fájdalom esetén és egy pontra lokalizálható bokafájdalom esetén.

LEDUM PALUSTRE – Lábon kezdődő, felfelé haladó reumatikus fájdalom szere, az ízület meleg, dagadt, a fájdalom éjjel fokozódik, a pihenés és a hideg borogatás enyhíti.

ACTAEA SPICATA és POLYGONUM  AVICULARE – a kéz és csukló kisízületeinek kopása, fájdalma, bütyökképződéssel járó elváltozása esetén alkalmazzuk.

RADIUM BROMATUM – Derék-, keresztcsonttáji és térdízületi fájdalom esetén adható, ha a panaszok éjjel vagy tartós pihenésre romlanak, meleg és mozgás enyhíti a fájdalmakat.  A beteg ízületeit gyengének érzi, mintha összerogyna.

LACHNANTES – Tarkó izomfájdalmával járó nyaki merevség szere, a beteg fejét kényszertartásban, oldalra fordítva tartja.

CALCIUM PHOSPHORICUM – Gerincferdülés, Scheuermann-kór, (a fiatalok, gyerekek hosszú, csöves csontjaiban jelentkező) növekedési fájdalom esetén adható.

Mozgásszervi problémák esetén, akár fiatal, akár idősebb személyről van szó, nagyon fontos a pontos orvosi diagnózis, sérülés, elváltozás, esetleges porckorongsérv és egyéb kizárása!

Dr. Kiss Anikó

 

Tévé vita a homeopátiáról

Március 20-án, péntek este az RTL Klub “Magyarul Balóval” műsorában vita hangzott el a homeopátiáról dr. Lakos András és dr. Zarándi Ildikó között.

A videót az alábbi linkre kattintva tudják megnézni:

http://rtl.hu/most/rtl2/65167_magyarul_baloval_lehet_hinni_abban_hogy_ha_valami_mergezi_a_?utm_campaign=mainpage&utm_medium=Featured&utm_source=magyarul_baloval_lehet_hinni_abban_hogy_ha_valami_mergezi_a_

Vitatja az ausztrál NHMRC állásfoglalását a Homeopathy Research Institute

… az állásfoglalás vázlatának nyilvános konzultációján a HRI és mások is jelezték az analízis módszertanával kapcsolatos ellenvetéseiket.

„Üdvözöljük a homeopátiával kapcsolatos mélyreható kutatásokat, de úgy véljük, hogy csak azok a tanulmányok hozhatnak valóban értékelhető eredményeket, amelyeket a megfelelő és kellően szigorú tudományos módszerekkel végeztek el. Csalódottak vagyunk az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács legutóbbi állásfoglalása miatt, mert nem felel meg ezeknek a követelményeknek” – írja a közlemény, amely szerint az NHMRC végleges állásfoglalása egyetlen, a vázlat nyilvános konzultációja során elhangzott ellenvetést sem vett figyelembe.

A HRI szerint ez kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a nyilvános konzultáció gyakorolhatott-e volna bármilyen hatást az állásfoglalás végleges változatára. A HRI – kritizálva az ausztrál kormányzati szerv magatartását – továbbra is fenntartja: az NHMRC konklúziói nem felelnek meg a homeopátiával kapcsolatos bizonyítékoknak.

A HRI szerint az NHMRC állásfoglalásának vélt pontatlansága egyetlen fő hibából ered, ez pedig a következő: az ausztrál kormányzati szerv az összes homeopátiával kapcsolatos kutatási eredményt „egy kalap alá vette”, és ez alapján jelentette ki, hogy „a homeopátia” hatástalan. Az eddigi vizsgálatok azonban „egymástól eltérő típusú homeopátiás készítmények” hatékonyságait értékelték – írja a közlemény.

Mindezt a következő példával illusztrálja a HRI közleménye. „Az NHMRC képviselői így tették fel a kérdést: 'Hatékony-e a homeopátia az A probléma kezelésére?' Ez a kérdés már eleve magában hordozza az előfeltevést, hogy ha egy vizsgálat hatékonynak talál egy homeopátiás kezelést, akkor rögtön lesz egy olyan tanulmány is, amely egy, az előzőtől teljesen eltérő homeopátiás készítményt hatástalannak talál majd ugyanannak a problémának a kezelésére.”

A HRI szerint ez a tudományos bizonyítékok bizarr és példa nélkül álló elemzése. „A hagyományos esetben – amikor egy-egy gyógyszer hatékonyságát próbálják megállapítani – a következő kérdést teszik fel: 'Hatékony-e az X kezelés az A probléma esetében?' Nem pedig azt, hogy 'Hatékony-e a hagyományos gyógyászat az A probléma esetében?', összevonva az addig elvégzett összes gyógyszervizsgálat eredményét.”

A közlemény szerint ez a magyarázat arra, hogy az NHMRC állásfoglalása miért nem talált egyetlen olyan, számukra is elfogadható bizonyítékot, amely alátámasztaná a homeopátia hatékonyságát az általuk elemzett 61-féle egészségügyi probléma esetében.

A HRI a fentieken kívül azt is kifogásolja, hogy bizonyos – szerintük a homeopátia hatékonyságára vonatkozó, legerősebb bizonyítékokat tartalmazó – vizsgálatok nem kerültek bele az NHMRC elemzésébe. Példaként említik:

  • Jacobs és munkatársainak 2003-as metaanalízisét a gyermekkori hasmenés homeopátiás kezeléséről,
  • Wiesenauer és Lüdtke metaanalízisét a szénanátha homeopátiás kezeléséről,
  • Schneider és munkatársainak metaanalízisét a szédülés homeopátiás kezeléséről, valamint
  • egy Mathie és munkatársai által írt Cochrane összefoglalót, amely a homeopátiás készítmények influenza elleni hatékonyságát igazolta a HRI munkatársai szerint, de szintén kimaradt az NHMRC állásfoglalásából.

(I. A., Forrás: Australia’s NHMRC publishes flawed report despite concerns raised during public consultation)

Receptírási gyakorlat – Orvos II.

A gyakorlati képzések időpontjai:

  1. 2014. november 20.
  2. 2015. január 22.
  3. 2015. február 12.
  4. 2015. március 12.
  5. 2015. május 28. (csütörtök)

Homeopátiás tanfolyam laikus érdeklődők részére 2*2 napban – MÁJUS

Mit nyújtunk?09

  • A mindennapi gyakorlatban jól használható tudást
  • Akkreditált képzést
  • Választható időpontokban