Lázcsillapítás szelíden

Azt mutatja, hogy az immunrendszer aktiválódott, és védekező mechanizmusokat indít a „betolakodók” ellen. Amikor azonban túl magasra (38 fok felé) felszökik, csillapítani kell, ugyanis lázgörcsöket okozhat, különösen gyermekeknél.

Az alábbiakban a láz csillapítására leggyakrabban használt homeopátiás szerek rövid ismertetőjét olvashatja. A szerek adagolása a lázmenetnek megfelelően történik, lehet akár óránként 5 golyócska, de 38,5 C felett egészítsük ki a hagyományos lázcsillapítás eszközeivel (hűtőfürdő, lázcsillapító).

Aconitum napellus C15

Az első választandó szer, a „belázasodás” szere. Hirtelen felszökő makacs láz, kipirulás jellemzi, verejtékezés nélkül.

Hogy viselkedik a lázas beteg?

Izgatott, ingerült vagy éppen fél, szorong a betegsége miatt.

Atropa belladonna (Belladonna) C15

Az Aconitum követő szere, akkor váltsunk, ha a láz nem csökken, de megjelenik a verejtékezés. Leggyakrabban ezt alkalmazzuk láz- és gyulladáscsökkentő szerként. A makacs láz mellett lüktető fejfájás, torokfájás, száraz köhögés valamint fényérzékenység tapasztalható.

Hogy viselkedik a lázas beteg?

Kifejezetten zavarják a külvilág ingerei (zaj, fény), ezért elvonul egy csendes és sötét szoba magányába, ahol zavartalanul pihenhet. Teste forró, végtagjai hidegek, rázza a hideg, ezért alaposan betakarózik.

Gelsemium C15

Tarkótáji fejfájással, összetörtség érzettel, izomfájdalmakkal valamint aluszékonysággal járó influenza vagy influenzaszerű megbetegedések lázcsillapítója.

Hogy viselkedik a lázas beteg?

Gyengének, fáradtnak érzi magát, bágyadt, erőtlen, ahhoz sincs ereje, hogy nyitva tartsa a szemét, ezért annyira aluszékony (kisgyermekeknél, csecsemőknél ez fokozottan megfigyelhető), borzonghat, remeghet a magas láztól.

Nr. 3. Ferrum phosphoricum D12 Schüssler-só

Lázzal, hőemelkedéssel járó légúti fertőzések (influenza, nátha, köhögés…) első stádiumában (maximum 2-3 nap) alkalmazzuk a fenti homeopátiás szerekkel kombinálva, amíg a váladékok fehérek, vizes állagúak, vagy még meg sem jelentek, csak általános rossz közérzetet tapasztalunk. Adagolás: a tünetek jelentkezésekor negyedóránként 1 tabletta 2 órán át, majd napi 3×1 tabletta.