Kezelje szelíden az ízületi fájdalmakat!

Az ízületi porcok, a csontok folyamatos terhelésnek vannak kitéve: segítik a mindennapi mozgásunkat, helyváltoztatásunkat, cipelik testünk súlyát. Ez egy idő után az ízületi porcok károsodásához vezet, amely a közvetlenül illetve velük közvetve kapcsolatban lévő csontokat, az azokat körülvevő ízületi tokot illetve az egész ízületet érintik. A leggyakrabban panaszt okozó testtájak különösen az alsó végtag ízületei: a csípő, a térd, a boka illetve a gerinc, hiszen ezek vannak kitéve a legnagyobb terhelésnek.

Persze nem csak maga az idő kezdi ki szervezetünket, hanem idő előtti sérülések, rossz mozdulatok, balesetek, sportolás közbeni húzódások is elősegítik ezt a folyamatot. Az ízületek ezen problémáját artrosisnak nevezzük. A legjellegzetesebb tünete az indulási fájdalom, amikor például felállás, járás kezdetekor az ízületben fájdalom jelentkezik. Ez a fájdalom kezdetben az ízület bejáratódásával, mozgásra elmúlik, később azonban a fájdalom már mozgás közben is jelentkezik és egy idő után nyugalomban is. A mozgások beszűkülhetnek a fájdalom, az izmok állandó védekező helyzete miatt, később pedig az ízületek is deformálódhatnak.

A másik jellegzetes betegség a vállízület gyulladása. Okai hasonlóak, mint az artrosisé. Jellegzetes tünete a váll fájdalma, különösen a kar oldalra emelése és befele fordítása közben. Sok esetben a fájdalom egyszerű hétköznapi tevékenységek – mint például fésülködés – közben jelentkezik. Kifejezett sérülés esetén a vállízület mozgása minden irányban beszűkül.

Fájdalom esetén sok esetben különböző fájdalomcsillapítók szedéséhez folyamodunk, ami helyénvaló is. Érdemes azonban átgondolnunk, hogy milyen készítményt használjunk, hogy ne okozzunk még több bajt, hiszen sok készítménynek mellékhatásai jelentkezhetnek, ha gyakran szedjük: ilyen lehet például a hasi fájdalom, a haspuffadás, a gyomorfekély. Éppen ezért jó, ha olyan gyógyszert választunk, ami természetes alapanyagú, ami a szervezetünk öngyógyító folyamatait támogatja és aminek nincsenek mellékhatásai, továbbá persze csökkenti vagy megszünteti a panaszainkat.

Ne felejtsük el: mindig a természet gyógyító erejét használjuk ki! Ősidők óta az anyatermészet gyógyít meg bennünket, használjuk hát egészségünk érdekében!

 

Dr. Balogh Andrea