A szédülés homeopátiás kezelése

Szédülés mindenki életében előfordult már, ami általában pár nap, pár óra alatt rendeződik. Hátterében legtöbbször betegség áll, ezért minden ilyen esetben forduljunk orvoshoz. A gyógyulás meggyorsítása érdekében homeopátiás szereket is igénybe vehetünk.

Bryoniat akkor alkalmazzunk, ha a fej vagy a test legkisebb mozgatásakor a szédülés fokozódik. A tünetek főleg reggel, ágyban felüléskor jelentkeznek, illetve fáradtság, utazás esetén.

Fülzúgással társuló szédülés esetén Chinat szedjünk. Jellemző még ilyenkor a túlérzékenység és a vérszegénység.

A Chinum sulfuricum akkor javasolt, ha szédülés, fülzúgás, halláscsökkenés fordul elő.

Amikor a szédülés fáradtság vagy hosszabb autóút során lép fel, akkor a Cocculus szedése javasolt. A szédülést hányinger, hányás kísérheti, és ájulásos rosszulléttel járhat, amin még a friss levegő sem segít. Ezt a készítményt utazási betegség miatt is szedhetjük.

Amikor a fej forgatására és fekvő helyzetben is szédülés jelentkezik, és forog velünk a szoba, akkor a Conium maculatum a megfelelő szer.

Amennyiben a forgó jellegű szédülést fülzúgás kíséri, úgy a Salicycilicum acidum javasolt.

Ha a szédülést vegetatív tünetek (hányinger, ájulás, hideg verejtékezés, sápadtság) kísérik, akkor a Tabacumot szedjük.

Amikor a vérnyomás magas, a mozgáskoordináció rossz, az emlékezőképesség már nem tökéletes akkor Baryta carbonica javasolt.

Időskorban, mikor az agy vérellátása, vérkeringése már nem megfelelő a Phosphorus javasolt. A testhelyzet változtatás a szédülést fokozza ezeknél a pácienseknél.

Ha ízületi problémákra is hajlamos

A sérülést követő szédülés gyógyszere az Arnica. Ez a készítmény javasolt akkor is, ha a betegnek ízületi problémákból adódó deformációi vannak.

A Natrium sulfuricumot koponyasérülést követő szédülés esetén alkalmazzuk. Ezeknél a betegeknél az esős, nedves idő fokozza az ízületi panaszok erősödését.

Az Actea racemosat akkor kell adni, amikor a nyak és a hát felső részének a fájdalma kapcsolódik egy „érdekes” szédüléshez: a beteg azt érzi a szédülés kapcsán, mintha a fejét vattába bugyolálták volna.

További készítmények

Phospohoricum acidumot használjon, ha a szédülést szellemi kimerültség, túlterheltség miatti fejfájás kíséri vagy pedig súlyos érzelmi trauma után alakulnak ki a tünetek.

Amikor a szédülést látászavar, remegés, szapora szívdobogásérzés, magas vérnyomás, idegesség kíséri, akkor a Gelsemiumot válasszuk.

Ha a szédülést klausztrofóbia váltja ki, akkor a Lachesis a választandó készítmény.

Szédülést sokféle dolog okozhat, éppen ezért a kezelésére is többféle készítményt alkalmazhatunk. A megfelelő homeopátiás szer kiválasztásához kérjünk segítséget.

Dr. Balogh Andrea