A menopauza homepátiás kezelése

Menopauza, azaz klimax idején a nők számos problémával küzdenek. A menzesz ki-kimaradozik, majd el is múlik, hőhullámok, feszültség, változó hangulat, vérnyomásproblémák, csontrendszeri eltérések jelentkezhetnek. Mit tehetünk ilyenkor?

A menopauza időszakát változókornak is nevezik, így a tünetek is erre a változásra utalnak: a női nemi szervek megpihennek, a hormonális működés megváltozik, kevésbé lesz aktív, és ebben az átmeneti időszakban intenzív tünetek léphetnek fel.

Az egyik első tünet a menstruáció megváltozása. Ha a vérzés mennyisége kevés, vagy a menzesz előtt tünetek lépnek fel, akkor a Lachesis nyújthat segítséget. Ez a készítmény különösen javasolt azoknak a nőknek, akiknek a hangulata labilis, változékony: olykor levertséggel, depresszióval küzdenek, máskor pedig kifejezetten jó hangulatúak, bőbeszédűek.

A Sanguinaria canadensis javasolt sűrű, nagy mennyiségű, időnként rossz szagú menstruációs vér ürülésekor. Ilyenkor a nők általában migréntől, hőhullámoktól szenvednek, a vér a fejbe tolul, az arcon éles határú piros foltok megjelenését tapasztalhatják, míg a fülön égő érzést érezhetnek.

Hőhullámok

Fizikailag talán legjobban a hőhullámok viselik meg a nőket, erre az alábbi szerek javasoltak:

Armylium nitrosum: a hőhullámokat verejtékezés és hidegérzet kíséri a testen.

Belladonna: a hőhullámok mellett a fejfájás is jellemző, mely hirtelen lép fel, majd ugyanolyan hirtelen el is múlik. Sokszor az arc erőteljes izzadása kíséri.

A Glonoinum akkor javasolt, ha a Belladonnára jellemző tünetek sokkal erősebben jelentkeznek.

Magas vérnyomás és menopauza

Veratum viride javasolt arra az esetre, amikor a vérnyomás hirtelen felszökik, ilyenkor a fejbe sok vér áramlik, az arc kipirosodik és szinte az egész testben érzi az embert a vér lüktetését.

Az Ignatiat olyan nők szedjék, akik fokozottan érzékenyek és a legkisebb bosszúság is problémát okoz.

Az Aurum muriaticumot olyan magas vérnyomásban szenvedő nőknek javasolható, akik szoronganak, ingerlékenyek, hajlamosak a depresszióra. Előfordul szapora szívverés érzet, melyhez a fejben, a mellkasban vértolulás társul. Arcuk gyakran sötétpiros.

A hüvelyszárazság kezelésére Lycopodiumot lehet szedni, amennyiben ez nem elég hatásos, úgy helyileg hormontartalmú krémet érdemes használni.

A menopauza idején fellépő csontritkulásra Siliceát + Calcium carbonicumot szedjünk, ha azonban ízületi problémák lépnek fel, akkor az alábbi szerek közül választhatunk:

Kalium carbonicum: a fázékony, magukat ellustultnak érzők szere. A lábak gyakran elgyengülnek, mintha összerogyna a térdük, olyan érzésük van. Az ízületi fájdalmak mozgásra javulnak, huzatra, hidegre, pihenésre rosszabbodnak.

A Natrium sulfuricum a testesebb combra, hasra, popsira hízó nők szere. Ezek a nők szomorkásak, hangulatuk levert, lelassultak. Az ízületi problémájuk nedvességre, esőre rosszabbodik, testhelyzet változástatásra, lassú és fokozatos mozgásra javulnak. A fájdalom főleg a csípő-, ágyéktájékon, térden, bokán jelentkezik.

Itt is nagyon fontos kiemelni, hogy menopauza idején – különösen a vérzészavarok esetében – fontos a nőgyógyászati vizsgálat. Amennyiben homeopátiás kezelést is igénybe veszünk, a terápia sokkal eredményesebb az alkati szerrel kiegészítve.

Dr. Balogh Andrea