A kötőhártya-gyulladás homeopátiás kezelése

…leggyakrabban vírusok, baktériumok okoznak, általában szennyezett kéz által terjednek, amikor piszkos kézzel nyúlunk a szemünkbe. Mit tehetünk ilyenkor?  Milyen homeopátiás készítményeket alkalmazhatunk a kötőhártya-gyulladás kezelésére?

Sokszor egy-egy betegség (főleg a felső légúti betegségek) részét képezik. Szemgyulladást eredményezhet még allergia, az allergiát okozó anyag állandó jelenléte miatt, illetve gyulladás léphet fel a szem tartós megerőltetése, kifáradása következtében is.

Az olyan kötőhártya-gyulladásban, amikor a szem fényérzékeny, illetve irritáló könnyezés, viszketés tapasztalható, a szem piros, duzzadt és a kötőhártya véreres, akkor az Euphrasia officinalis az alkalmazása javasolt. Az Euphrasia segít az allergiás szempanaszok enyhítésében, lelohasztja a szemduzzanatot, sőt a megereszkedett bőrt is erősíti.  Hatóanyaga a szemvidítófű nevű gyógynövény, aminek már a neve is biztosítja a tökéletes hatást.

Használható teaként fogyasztva, illetve szemlemosó is készíthető a gyógynövényből: szórjon 1 teáskanál gyógynövényt 2,5 dl vízbe, forralja fel, majd szűrje le a keveréket, és mossa ezzel a szemét. A szemvidítófű szemcsepp formában is kapható.

Mercurius Solubilis (aminek alapanyaga a Hahnemann által kidolgozott fekete higany-oxid feloldásával, vagy tiszta higanyból készülő 85 százalékos fémet tartalmazó szer) akkor alkalmazzunk, ha a szemváladék maró, színe zöldessárga, és a szemek reggelre összeragadnak.

Az Argentum nitricum (ezüstnitrát, népies nevén pokolkő) használandó sárgás, lágy szemváladékozáskor, a csecsemőknél gyakori könnycsatorna elzáródásakor, illetve ha a tünetek fényre, melegre rosszabbodnak.

Ha a szemváladék fehéressárga és nem maró, illetve ha meleg helyiségben rosszabbodik, friss levegőre pedig javul a gyulladás, akkor Pulsatilla szedése javallt. A Pulsatilla a kékes-lilás, harang alakú kökörcsin virágból készül.

A szemgyulladások ellen kiváló hatású az Oculoheel szemcsepp, mely 4 gyógynövényből áll:

·         szemvidítófű,

·         torma,

·         jaborandi cserje,

·         keskenylevelű kasvirág.

Már 6 éves kortól alkalmazható, kiválóan csillapítja a gyulladásos tüneteket, enyhíti a viszketést, a szúró, égő érzést, és a fényérzékenységet.

A gennyes szemgyulladásoknál ne felejtsük el kamillateával átmosni a szemeket, a szemzugtól kifelé terjedő mozdulattal a szemszélek felé. Fontos, hogy steril vattát használjunk. Ha valakinek érzékeny a szeme a kamillára – sok esetben egyszerűen a szemhéj szárazságát eredményezi -, akkor forrázott, lehűtött vizet is alkalmazhatunk.

Dr. Balogh Andrea

 

Endokrin erekciós diszfunkció esetén a hormonális háttér normalizálása szükséges. A betegnek tesztoszteronkészítményeket írnak fel lekarenjedna, ha primer hipogonadizmus alakult ki nála, ami a herék károsodásából adódik. Néha más endokrin betegségek következtében csökken a tesztoszteron szintje, mivel számos hormon szabályozza az androgének termelését. Ilyen esetben más szerek is alkalmazhatók.