Ördögből angyalka: mire jó a Belladonna?

Sankaran szerint a Belladonna alapérzése, a külvilág felől érkező hirtelen fenyegetettség, ami elől az életben maradás érdekében menekülnie kell. Betegség esetén tünetei gyors hirtelenséggel kezdődnek, gyakran heves szívdobogással, szorongással, félelemmel járnak, azonban a panaszai gyorsan enyhülnek.

Leggyakoribb alkalmazási területei a következők:

INFLUENZA SZERŰ LÁZAS BETEGSÉG – ha a láz hirtelen felszökő, magas, a beteg arca kipirult, teste forró, végtagjai hidegek, szája száraz, pupillái tágak. Szomjúsága változó, hideg, savanyú italt kíván, fázós, ingerlékeny. Lüktető fájdalmai vannak.

TOROKGYULLADÁS, FÜLGYULLADÁS, GÉGE – LÉGCSŐHURUT – ha a torok, légcső, gége vörös, duzzadt, lüktet, a betegnek szárazság érzése van éles, hasogató fájdalommal.  A nyelés fájdalmas, a beteg ingerült, arca, füle piros.  Panaszait erős izzadás, száraz köhögés, nyelési nehézség kíséri.

KÖHÖGÉS – kruppos és száraz köhögések kezdeti szakában alkalmazható, ha a köhögés rohamokban jelentkezik, fájdalmas, az arc vörös, lüktető fejfájás, száj- és torokszárazság kíséri. A tünetek zajra, fényre, fekve romlanak.

FEJFÁJÁS – sikeresen alkalmazható különféle típusú fejfájás esetén, úgy, mint kiugró vérnyomás okozta, hőhullámhoz társuló, változó korban fellépő fejfájás, napszúrás vagy lázas betegség esetén jelentkező fejfájásos panasznál, ha a fájdalom hirtelen lép fel, pulzáló, az arc vörös, fényre, zajra, rázkódásra a tünetek fokozódnak, a pupilla tág, a beteg ingerült. Gyermekkori jellegtelen fejfájás esetén Gelsemiummal kombinálva szünteti meg a panaszokat.

GÖRCSÖS ÁLLAPOT – hirtelen kezdetű epe- és vesegörcs esetén, kisgyermekeknél előforduló lázgörcs megelőzésére, de makacs csuklás esetén is adható.

FOGZÁS – csecsemőknél fogzás idején, ha a fájdalom nagyon erős, a kicsi nyugtalan, rugdos, harap, sikoltozik, ajkai és ínye vörös, duzzadt, szája forró, száraz. Felnőtteknél is segít fogfájás, fogideggyulladás alkalmával, ha a fájdalom hirtelen lép fel, lüktető, az arc duzzadt, vörös és forró, de időnként elsápad, érintésre, huzatra a fájdalom erősödik.

ROVARCSÍPÉS, NAPÉGÉS – a szúrások, csípések helyén a terület megduzzad, a bőr vörösen elszíneződik, helyileg lüktető fájdalom jelentkezik.

FELÜLETI VÉNAGYULLADÁS – hirtelen kialakuló, felületes gyulladás első fázisában adható, a bőr meleg, az érintett ér duzzadt, pulzál, lüktető fájdalom kíséri.

MENSTRUÁCIÓS PANASZOK – hevesen kezdődő, erős, görcsös fájdalom, mely lefelé sugárzik, a vérzés hamarabb jelentkezik, bő, forró, világos színű. A fájdalom enyhül helyi meleg hatására. Szívdobogás, szapora pulzus, szomjúság és ingerlékenység kíséri.

ÉRZELMI- HANGULATI PROBLÉMÁK – leginkább akkor segít, ha a személy, mikor egészséges, angyalként viselkedik, de ha beteg, olyan, mint az ördög, nyugtalan, felbőszült, dühöng, kiabál.

Dr. Kiss Anikó

Ui: Bármely, homeopátiával kapcsolatos kérdéssel hívja az Együtt a Homeopátiáért! Egyesület alapdíjas tanácsadó vonalát a 06 70/ 376 06 06-os telefonszámon!