Hogyan kezelhetők a menstruációs ciklus zavarából eredő problémák?

Kórosnak tekinthető a túl korai vagy késői életkorban jelentkező, a gyakori (21 napnál rövidebb), vagy az elnyúló (35 napnál hosszabb) ciklus, továbbá a rendszertelen, a kórosan fájdalmas, illetve a minimális vagy éppen túl erős vérzéssel járó menstruáció is. A ciklus zavarainak hátterében sokszor ártalmatlan okok állnak, de a komolyabb betegségek kizárása érdekében minden esetben szükséges a szakorvosi vizsgálat.

Az alábbiakban főként a dysmenorrhoea – azaz a fájdalmas és normálistól eltérő vérzés-, kezelési lehetőségeit tekintjük át. Homeopátiás szerek sokasága áll rendelkezésre, ezekből emeltük ki a fontosabbakat.

ACTAEA RACEMOSA – Erős, bőséges, fájdalmas menzesz, melyet fej- és hátfájás kísér, a beteg hajlamos a depresszióra, túlérzékeny.

SEPIA – A ciklus változó: lehet gyakori, de késhet is, a fájdalom már a menzesz előtt kezdődik, és erős, lefelé sugárzó érzettel jár, a medence tájék elnehezült, visszeres panaszok, lábfájás, emésztési problémák, herpesz kísérheti, a hangulatra szomorúság, ingerlékenység jellemző.

PULSATILLA – A ciklus, a vérzés és a panaszok nagy változékonyságot mutatnak, a menzesz általában késik és kis mennyiségű. A beteg hangulata változó, sírós, vigasztalást igényel.

CALCIUM CARBONICUM – Testesebb, teltebb hölgyek esetén adható, amikor a menstruáció bőséges és előbb érkezik. Ilyenkor mellfeszülés és alhasi, medencetáji fájdalom kíséri, hajlam lehet miómára.

CAULOPHYLLUM – A menzesz késik, a vérzés kevés, sötét színű, a fájdalom görcsös, szúró jellegű, lábakba, hátba sugárzik, a beteg fázós, ízületi panaszai is vannak.

CHAMOMILLA – Bő, darabos, sötét, elhúzódó vérzés esetén alkalmazható készítmény. A fájdalom szinte tűrhetetlen, a combokba sugárzik, a beteg szomjas, arca kipirult, nem bír feküdni, ingerült.

CIMICIFUGA – A ciklus szabálytalan, a vérzés késik, bőséges, sötét színű, a fájdalom a csípők között jelentkezik, arányos a vérzés mennyiségével, összegörnyedve a panaszok javulnak, reumás fájdalmak előfordulhatnak.

MOSCHUS – A vérzés korai, kevés, a fájdalom a menzesz előtt kezdődik, a görcsöket lefelé húzó érzés kíséri. A beteg fázós, ájulásra hajlamos, jellemző rá a hangulatingadozás (sírás-nevetés váltakozása) és az idegesség.

SABINA – Korai, bő, elhúzódó, világospiros színű vérzés, benne alvadékokkal, erős, nyilalló fájdalom kíséri, mely a szeméremcsont, keresztcsont és combok felé sugárzik.

SECALE CORNUTUM – Rendszertelen, bő, fekete, alvadékos vérzés, erős fájdalmakkal, amelyet pecsételő vérzés követ, mely a következő menstruációig is eltarthat.

TRILLIUM PENDULUM – A menzesz korai és bőséges, akár kéthetente jelentkezik, a vér élénkpiros, a fájdalom lefelé nyomó jellegű, állás és mozgás rontja.

ARNICA – Rendszertelen vérzés zúzódásérzettel, izomfájdalommal, a görcsök pihenésre enyhülnek, jól használható méhspirál okozta vérzésprobléma esetén.

CHINA – Fekete vérrel járó rendszertelen vérzés esetén segít, ha az alábbi kísérő tünetek is fennállnak: sápadtság, alacsony vérnyomás, látászavar, verejtékezés a legkisebb fizikai megterhelésre.

HORRMEEL – Természetes, főként növényi alkotóelemekből álló komplex készítmény, mely tartalmaz Calcium Carbonicumot, Moschust és Sepiát is. Akár hosszan tartó kezelésre is alkalmazható, más gyógyszerrel együtt is.

Dr. Kiss Anikó

Ui: Bármely, homeopátiával kapcsolatos kérdéssel hívja az Együtt a Homeopátiáért! Egyesület alapdíjas tanácsadó vonalát a 06 70/ 376 06 06-os telefonszámot!