Az atópiás bőr homeopátiás kezelése

Ilyenkor különösen fontos a bőr extra ápolása, hidratálása, óvása. 

Sokszor ez sem elegendő, hanem külön készítmények szükségesek a szervezet öngyógyító folyamatainak a beindításához. Az atópiás bőrelváltozásnak különböző stádiumai vannak és ennek megfelelően a kezelés is más.

Az első szakasz a bőr kipirosodása: ekkor még a folyamat az elején van, ha lehet, már itt próbáljuk meg kezelni. Ekkor Apist, Belladonnat vagy Urtica urenst érdemes alkalmazni.

Az Apis mellificat a bőr rózsaszínes-pirosas elváltozásakor adjuk, amikor a bőr kissé beszűrődött, mint a narancsbőr. Ez az elváltozás szúró-égő fájdalommal jár. A Belladonnat akkor használjuk, ha a bőr skarlát vörös, viszket, meleg és fájdalmas. Az Urtica urenst akkor, ha elviselhetetlen viszketéssel, nagyon erős, szúró-égő fájdalommal járó ödémás bőrpirosodás van jelen. Ilyenkor az érintés és a borogatás is rosszul esik.

A hólyagos fázisban számos készítmény alkalmazható, kiemelendő a Rhus toxicodendron amelyet az úgynevezett leopárdbőr-szerűen kivörösödött, és a kicsi hólyagokkal borított bőr esetében javasolható. Ha a hólyagok gennyel teltek, akkor Mezereumot használjunk.

A harmadik, nedvező stádiumban, amikor mézsárga váladék ürülése indul meg, akkor a Graphitest szedjük. Ilyen esetekben a váladék beszárad, és aránylag vastag var képződik. A berepedezettség, nedvező hólyagok általában a fül mögött, a szemhéj és a száj környékén, a hajlatokban, bőrredőkben, az ujjak között és a nemi szerveknél jelentkeznek.

Amikor a hámlás elindul, akkor az Arsenicum album javallott, ezt még az enyhe fokú, finom hámlásnál használjuk. A nagy, lemezes hámlás esetén, amikor szürkésfehér vagy sárgás varasodással jár, akkor a Natrium sulfuricumot javasolt. 

Amikor már berepedezik a bőr, jó szolgálatot tesz a Nitricum acidum: itt pontosan láthatóak a berepedés határai, az alattuk elhelyezkedő vérző alappal. Az Antimonium crudumot az elszarusodott bőr berepedéseire alkalmazzuk. Ezek főleg a könyökön, a sarkakon, a tenyéren fordulnak elő. Amikor a berepedés főleg az ujjvégeken található, és gennyedésre hajlamos, külleme piszkos, akkor a Petroleumot használjuk.

Az atópiás bőr szinte mindig kellemetlen viszketéssel párosul. Staphysagriat az úgynevezett vándorló viszketésnél használjunk, illetve akkor, ha a tüneteket a stressz súlyosbítja.

Az ízületi hajlatok viszketésére a Manganum aceticum alkalmazható. A kifejezetten piros, váladékozó főleg az arcon és a kézháton lévő erős viszketéssel járó folyamatra Cistus canadensis javasolható.

Számos készítmény létezik még, melyek segítséget nyújthatnak, de fontos a bőr külső ápolása is. Száraz bőr esetén, fontos annak hidratálása, illetve a kellemetlen tünetek csökkentése, erre kiváló a Halicar krém. A nedvező, berepedező stádiumnál pedig a felülfertőzés megelőzése a fontos. Az atópiás bőr kezelése nem egyszerű feladat, kérjük ki szakorvos és homeopata orvos segítségét, és a tüneti szerek mellé alkati gyógyszerünket is szedjük, hogy a gyógyulás teljes legyen.

dr. Balogh Andrea

Ui: Bármely, homeopátiával kapcsolatos kérdéssel hívja az Együtt a Homeopátiáért! Egyesület alapdíjas tanácsadó vonalát a 06 70/ 376 06 06-os telefonszámon!