Mozgásszervi problémák homeopátiás kezelése

Mozgásszervi betegségek homeopátiás kezelésénél két fő szempont alapján választhatunk szereket:

·         lokalizáció, azaz a fájdalom helye szerint és

·         modalitás alapján, azaz, hogy a tünetek a külső behatásokra hogyan reagálnak. Két alapvető szert emelhetünk ki:

RHUS TOXICODENDRON – Az ízületkörnyéki rostokra és kötőszövetre fejti ki hatását. Az ízületi fájdalom, merevség mozgatásra fokozatosan enyhül, az ízület „bejáratódik”. Nedvesség, pihenés, hideg rontja a tüneteket, testhelyzetváltozás javítja.

BRYONIA – A savós ízületi hártyára, ízületi nedvekre fejt ki jótékony hatást, amikor az ízület piros, meleg, duzzadt, tapintásra érzékeny. A panaszok a legkisebb mozgásra romlanak, a teljes mozdulatlanság, nagy felületen történő nyomás, és a meleg enyhíti a fájdalmat.

A két szer együtt alkalmazva eltérő hatásmechanizmusa és ellentétes modalitása miatt akár a hagyományos gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók hatását tudja nyújtani. Ezen túl a szerek széles skálája áll rendelkezésre:

ZEEL tabletta – 15 összetevőt tartalmaz (többek között Rhus toxicodendront, Dulcamarát és Arnicát is), ezáltal komplex kezelésre ad lehetőséget.

RUTA GRAVEOLENS – Elsősorban a csonthártyára és inakra hat, amit pihenésre romló, kis mozgásra javuló fájdalom jellemez. Főként a rándulások, ficamok, sérülések utáni fájdalom szere.

DULCAMARA – Nedves hideg időjárás által kiváltott, vagy arra romló ízületi fájdalom esetén javasolt, ilyenkor a pihenés fokozza a panaszokat, a mozgatás enyhíti, és a fájdalmat emésztési panaszok kísérhetik.

NUX VOMICA – Háti, ágyéki területen jelentkező görcsös fájdalom esetén adható, a beteg ilyenkor arra kényszerül, hogy oldalra forduláskor felüljön ágyában a fájdalom miatt. A reggel rosszabbodó isiászban is segít, ebben az esetben a pihenés és a meleg javítja a tüneteket.

APIS MELLIFICA – Rózsaszín, ödémás, sajgó, égő ízület, a fájdalom érintésre, nyomásra fokozódik, hideg borogatásra javul. Adható együtt Bryoniával.

KALIUM BICHROMICUM – Hirtelen jelentkező és megszűnő, mozgásra javuló ízületi fájdalom gyógyszere, főként három esetben: bal oldali csípőideg fájdalomban, ülő helyzetben javuló farokcsont fájdalom esetén és egy pontra lokalizálható bokafájdalom esetén.

LEDUM PALUSTRE – Lábon kezdődő, felfelé haladó reumatikus fájdalom szere, az ízület meleg, dagadt, a fájdalom éjjel fokozódik, a pihenés és a hideg borogatás enyhíti.

ACTAEA SPICATA és POLYGONUM  AVICULARE – a kéz és csukló kisízületeinek kopása, fájdalma, bütyökképződéssel járó elváltozása esetén alkalmazzuk.

RADIUM BROMATUM – Derék-, keresztcsonttáji és térdízületi fájdalom esetén adható, ha a panaszok éjjel vagy tartós pihenésre romlanak, meleg és mozgás enyhíti a fájdalmakat.  A beteg ízületeit gyengének érzi, mintha összerogyna.

LACHNANTES – Tarkó izomfájdalmával járó nyaki merevség szere, a beteg fejét kényszertartásban, oldalra fordítva tartja.

CALCIUM PHOSPHORICUM – Gerincferdülés, Scheuermann-kór, (a fiatalok, gyerekek hosszú, csöves csontjaiban jelentkező) növekedési fájdalom esetén adható.

Mozgásszervi problémák esetén, akár fiatal, akár idősebb személyről van szó, nagyon fontos a pontos orvosi diagnózis, sérülés, elváltozás, esetleges porckorongsérv és egyéb kizárása!

Dr. Kiss Anikó