Az emésztési panaszok homeopátiás kezelése

Hasi görcsök

A csikaró, görcsös hasi fájdalom általában nem sokkal az étel elfogyasztása után jelentkezik, pár órán belül. Ritkán bizonyos ételek elfogyasztásának már a gondolata is kiválthatja a panaszokat.

A hasi görcsök csökkentésére az egyik kiváló készítmény a Colocynthis. Ezt különösen hirtelen induló hascsikarás esetén alkalmazzuk, amikor görnyedünk a fájdalomtól. Ha meleg törölközőt, tasakot teszünk a hasunkra, a görcsök oldódnak, ugyanilyen hatása van a fekvésnek és a lábaink felhúzásának, illetve annak is, ha előrehajolunk.

A Magnesium Phosphoricum Schüssler kiválóan csökkenti a hasi görcsöt, de ezt a nőgyógyászati alhasi görcsös fájdalmaknál is bevethetjük. Ennek speciális alkalmazási lehetősége is van, amikor 10 tablettát feloldunk 1 liter forró vízben, és ezt egész nap kortyonként iszogatjuk, így magunkkal vihetjük, és a nap folyamán bármikor kéznél lehet.

A Spacsupreel tabletta egy komplex készítmény, mely növényi és ásványi anyagokat tartalmaz, kiválóan alkalmazható hasi görcsös fájdalmak kezelésére, de vázizomzat görcsök, menstruációs görcsök esetén is javasolt.

Haspuffadás

A haspuffadás kellemetlen, feszülő érzést okoz, a has felfúvódását idézi elő, sokszor hordószerűen elődomborítja azt.

A Lycopodium clavatumot akkor használjuk, ha a panaszok már evés közben vagy közvetlenül utána jelentkeznek, ilyenkor a puffadás a nap végére fokozódik, és helyileg a has alsó részén jelentkezik. Általában csak kis mennyiségeket tud enni az ember egyszerre és székrekedés is felléphet.

Ha a has teljes terjedelmében jelentkezik a puffadás, akkor a China rubrat használjuk. A hasfal érintésre érzékeny, hasmenés kísérheti az állapotot.

Ha a puffadás a gyomorban jelentkezik, és sok böfögés kíséri, akkor az Asa foetida alkalmazható. Sokszor a torokban gombócérzés van jelen.

A has felső részén, a köldök feletti területen fellépő puffadás, égő érzés esetén a Carbo vegetabilist válasszuk. Ilyenkor az alkohol, a zsíros étel, a tej fogyasztása fokozhatja a tüneteket.

Ha a puffadás a gyomor környékét érinti, mely evés után 1-2 órával jelentkezik, és erős gázképződéssel jár, akkor a Nux vomicat szedjük.

Létezik egy speciális csepp: a Nux vomica Homaccord, ami egy komplex, összetett készítmény. Alkotórészei a Lycopodium, a Strychnos Nux vomica, a Bryonia cretica és a Colocynthis. A Lycopodium alapanyaga a kapcsos korpafű, a Strychnos nux vomicanak a hánytatódió és a farkasmaszlag magja, a másik két készítmény alapjai pedig tökfélék. Mindannyian hozzájárulnak a has puffadásának csökkentéséhez, megszüntetéséhez.

Mindazonáltal mielőtt homeopátiás kezelést alkalmaznánk, forduljunk orvosunkhoz bizalommal, hiszen a fentebb említett panaszok hátterében gyomor- , bélrendszeri fertőzés és táplálékallergia is meghúzódhat.

dr. Balogh Andrea