Árpa a szemen: Így kezelhető homeopátiával!

… de huzatos, poros környezet vagy túlzott sminkhasználat is. Homeopátiás készítmények segíthetnek a tünetek enyhítésében.

A szemárpa (Hordeolum) a szemhéj külső mirigyeinek vagy mélyebben fekvő belső mirigyeinek fertőzése. Ilyenkor a szemhéj gyulladt, fájdalmas, vörös, néhány nap után tályog képződik. A váladék néhány nap után spontán kiürülhet. A jégárpa (Chalazion) a szemhéjon lassan kialakuló gyulladás, ami a mirigyek elzáródása és a váladék felgyülemlése miatt keletkezik. Enyhe szemhéj vörösség észlelhető, hónapokig változatlan maradhat, de átalakulhat árpává is.

Milyen szerek segíthetnek a kezelésében?

Belladonna – a gyulladás klasszikus tünetei észlelhetők:  a szemhéj élénkpiros, vörös, meleg tapintatú, ödémás, érintésre kifejezetten érzékeny, a fájdalom lüktető, a folyamat hirtelen kezdődik, a gyulladás gyorsan alakul ki.

Euphrasia – szemvidítófű kivonata, melyet akkor adunk, ha a szemhéj ödémás, gyulladt, a szemhéjszélek összeragadnak, nyomó szemfájdalom jelentkezik, bő, sűrű, maró, sárga szemváladékozás észlelhető. Meleg, napfény rontja a tüneteket.

Apis – akkor választjuk, ha a gyulladás halvány vörös, szúró, égő fájdalom kíséri, a szemhéj érzékeny, duzzadt, ödémás. A panaszok hideg borogatásra enyhülnek.

Arsenicum album – a szemhéjakon sápadt, hideg, fehér ödéma észlelhető, égő érzet, fájdalom és kis mennyiségű, maró váladék kíséri, a beteg gyenge, elesett, panaszai éjjel és hidegre romlanak, meleg borogatás viszont enyhíti a tüneteket.

Pulsatilla pratensis – az egyik elsőként választandó szer árpa esetén, főként, ha a gyulladás a felső szemhéjon alakul ki. Előfordulhat hormonális változások (serdülőkor, terhesség) kapcsán, de nehéz, zsíros étel fogyasztása után is. A gyulladt szemhéjak reggelre összeragadnak, ragacsos, sárga, nem irritáló váladék gyűlik fel. Jellemző, hogy friss levegőre és hideg borogatásra javulnak a panaszok.

Mercurius solubilis – akkor választjuk, ha a szemhéjak vörösek, duzzadtak, szúró, nyilalló fájdalom és fényérzékenység kíséri a gyulladást. A szemhéjak összeragadtak, zöldessárga, gennyes, bő, maró váladék jelenik meg, mely hidegben, éjjel fokozódik, meleg borogatásra javul.

Staphysagria – a Pulsatillát követően adva teljessé teszi az árpa gyógyulását. Elsőként választandó szer, ha az alsó szemhéj érintett. Segít a visszatérő, kiújuló esetekben (recidiváló árpa, kicsi körülírt jégárpa). Jellemző, hogy a gyulladást viszketés kíséri, érintésre romlik és hideg borogatás enyhíti a panaszokat.

Ha a homeopátiás szerek néhány nap után nem hoznak kielégítő javulást, forduljunk szemorvoshoz, az árpa típusának megítélése és kiegészítő kezelés céljából. Visszatérő árpa vagy többszörös árpa esetén kivizsgálás szükséges a háttér tisztázása végett.

Dr. Kiss Anikó