Árpa a szemen: Így kezelhető homeopátiával!

… de huzatos, poros környezet vagy túlzott sminkhasználat is. Homeopátiás készítmények segíthetnek a tünetek enyhítésében.

När du beställer Kamagra från oss kan du vara helt lugn. Din integritet är mycket viktig för oss och vi bryr oss om att upprätthålla den. Varje steg i beställningsprocessen har utformats noggrant för att ge dig högsta möjliga integritet. Du har kamagra möjlighet att beställa anonymt om det är din önskan. Vi förstår hur känslig frågan är för män som vill hålla det faktum att de använder en produkt för att förbättra den sexuella funktionen hemligt. Du kan vara lugn – håll din hemlighet hos oss.

A szemárpa (Hordeolum) a szemhéj külső mirigyeinek vagy mélyebben fekvő belső mirigyeinek fertőzése. Ilyenkor a szemhéj gyulladt, fájdalmas, vörös, néhány nap után tályog képződik. A váladék néhány nap után spontán kiürülhet. A jégárpa (Chalazion) a szemhéjon lassan kialakuló gyulladás, ami a mirigyek elzáródása és a váladék felgyülemlése miatt keletkezik. Enyhe szemhéj vörösség észlelhető, hónapokig változatlan maradhat, de átalakulhat árpává is.

Milyen szerek segíthetnek a kezelésében?

Belladonna – a gyulladás klasszikus tünetei észlelhetők:  a szemhéj élénkpiros, vörös, meleg tapintatú, ödémás, érintésre kifejezetten érzékeny, a fájdalom lüktető, a folyamat hirtelen kezdődik, a gyulladás gyorsan alakul ki.

Euphrasia – szemvidítófű kivonata, melyet akkor adunk, ha a szemhéj ödémás, gyulladt, a szemhéjszélek összeragadnak, nyomó szemfájdalom jelentkezik, bő, sűrű, maró, sárga szemváladékozás észlelhető. Meleg, napfény rontja a tüneteket.

Apis – akkor választjuk, ha a gyulladás halvány vörös, szúró, égő fájdalom kíséri, a szemhéj érzékeny, duzzadt, ödémás. A panaszok hideg borogatásra enyhülnek.

Arsenicum album – a szemhéjakon sápadt, hideg, fehér ödéma észlelhető, égő érzet, fájdalom és kis mennyiségű, maró váladék kíséri, a beteg gyenge, elesett, panaszai éjjel és hidegre romlanak, meleg borogatás viszont enyhíti a tüneteket.

Pulsatilla pratensis – az egyik elsőként választandó szer árpa esetén, főként, ha a gyulladás a felső szemhéjon alakul ki. Előfordulhat hormonális változások (serdülőkor, terhesség) kapcsán, de nehéz, zsíros étel fogyasztása után is. A gyulladt szemhéjak reggelre összeragadnak, ragacsos, sárga, nem irritáló váladék gyűlik fel. Jellemző, hogy friss levegőre és hideg borogatásra javulnak a panaszok.

Mercurius solubilis – akkor választjuk, ha a szemhéjak vörösek, duzzadtak, szúró, nyilalló fájdalom és fényérzékenység kíséri a gyulladást. A szemhéjak összeragadtak, zöldessárga, gennyes, bő, maró váladék jelenik meg, mely hidegben, éjjel fokozódik, meleg borogatásra javul.

Staphysagria – a Pulsatillát követően adva teljessé teszi az árpa gyógyulását. Elsőként választandó szer, ha az alsó szemhéj érintett. Segít a visszatérő, kiújuló esetekben (recidiváló árpa, kicsi körülírt jégárpa). Jellemző, hogy a gyulladást viszketés kíséri, érintésre romlik és hideg borogatás enyhíti a panaszokat.

Ha a homeopátiás szerek néhány nap után nem hoznak kielégítő javulást, forduljunk szemorvoshoz, az árpa típusának megítélése és kiegészítő kezelés céljából. Visszatérő árpa vagy többszörös árpa esetén kivizsgálás szükséges a háttér tisztázása végett.

Dr. Kiss Anikó