A pelenkakiütés homeopátiás kezelése

Mint ahogy a nevében is benne van, sok esetben a probléma okozója, maga a pelenka. A bőrön normál esetben is találhatók baktériumok, gombák. Pelenka használatakor a bőr könnyen bemelegszik, bepállik – különösen a melegebb évszakokban – és a vizelet, széklet (főleg ha savasabb) a bőrt könnyen kimarja. Vannak olyan babák, akiknek a bőre a leggondosabb ápolás mellett is gyakran kipirosodik, bőrük érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra. A pelenka szerepe nem csak abban van, hogy egy viszonylag zártabb környezetet hoz létre, hanem sok esetben maga a pelenka anyaga is bőrgyulladást eredményezhet.

A bőrgyulladásnak több formája, fokozata ismert. A bőr először kipirosodik, később a gyulladás előrehaladtával, annak fajtájától függően a bőrön hólyagok, gennyes területek, illetve bőrhámlás indulhat el, a gyulladás akár a nemi szervekre, a farpofákra, a combokra is kiterjedhet.

Jó, ha ilyenkor a baba bőrét minél természetesebb módszerek segítségével gyógyíthatjuk meg, és ebben nagy segítségünkre van a homeopátia.

A kezelés első lépéseként fontos, hogy a baba bőrét minden tisztábatételkor folyó víz alatt mossuk le. Lehetőség szerint ne használjunk popsitörlőt, ha mégis, akkor természetes alapú terméket válasszunk. Popsikrémek közül kifejezetten jó hatásúak a gyógyszertári készítmények, melyek védőréteget képeznek a baba bőrén, megakadályozva a gyulladás további terjedését, és a már kialakult gyulladást helyrehozzák. Emellett még kiváló hatású a Calendula, azaz körömvirág krém.

A popsiápolást aromaterápiával is végezhetjük, mégpedig aromavizes öblítéssel. Erre kiváló megoldás a kamilla-rózsa-levendula egyenlő arányú keveréke, melyek nyugtató, bőrgyulladás- csökkentő hatását használjuk ki.

A homeopátiás szerek közül a kicsípett, rózsaszínes popsira az Apis mellifica az használata javasolt.

A lángvörös, meleg tapintatú bőrre kiválóan alkalmazható az Atropa Belladonna(maszlagos nadragulya). Ha a kicsi nagyon nyugtalan, a gyulladás már kiterjed a combokra, nemi szervekre, a hát irányába, ha a bőr ápolása fájdalommal jár, és a fürdés után a tünetek rosszabbodnak, akkor a Sulfur adása javasolt.

Ha ezek nem elegendőek, akkor az alábbi módszert próbálhatjuk meg: Medorrhinum adása 1 alkalommal valamint a Belladonna és Croton tiglium (píniadió magja) adása 2 óránként 2 napon át.

Ha a baba popsiján kör alakú hámlások, kör alakú kiütések jelennek meg, melyek gombás bőrfertőzésre utalnak, akkor a Monilia Albicans a heti egyszer és a Borax (nátrium boricum) adása javasolt két napon át.

A gyakran visszatérő pelenkakiütés ellen javasolt a Calcium Carbonicum és a Medorrhinum heti egy alkalommal. Mindezek mellett, amikor csak lehet, a baba popsiját hagyjuk szabadon, hogy friss levegő érje.

Dr. Balogh Andrea