II. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus

Kedves Kollégák!

szerk

Nagy érdeklődés mellett zajlott le a II. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus a CEDH, az MKHOA és a PTE ETK Komplementer és Dietetikai Tanszék, Konfucius Intézet társszervezésével.
23 témáról, komplementer terápiáról hallgathattunk meg részben tudományos bizonyítékokat, részben a mindennapi praxis igazolta tapasztalatokat. A diszkussziók során hasznos tapasztalatcsere is zajlott. Néhány új eljárásról is hallhattunk érdekes előadásokat. A 120 fős hallgatóság soraiban az orvosok, gyógyszerészek között ott ült a szkeptikus társaság elnöke és társai is, remélhetőleg hasznos információkkal távoztak, tágítva szemléletüket. Sok előadásban hallhattunk az orvos előadók tudományos, de gyakorlatias és sokszor rendkívül sikeres, gyógyult eseteikről beszámolókat.
A komplementer technikák képviselői és a hallgatóság között konszenzus jött létre arról, hogy eredményesen lehet használni a mai gyógyszeres orvoslás mellett ezeket a régebbi korokból származó, de a mai napig jól működő terápiákat.
Érdemes felsorolni az elhangzott témákat:
Klinikai homeopátia, hagyományos kínai orvoslás és a dietetika, ayurvéda, táplálkozás és a szervezet redox homeosztázisa, hipnózis, antropozófia, erőszakmentes kommunikáció, craniovisceralis terápia, orofaciális funkcionálsi terápia és a fogszabályozás, mikro érterápia, Theta Healing és Grabovoj technikák, szomatodráma, malignus tumorok kezelése evidence based gyógynövényekkel, akupunktúra, kolon hidroterápia, deutérium depletio daganatellenes hatása, elektroszmog hatásai, bioökoszisztéma, biotáplálkozás, európai élelmiszerbiztonság, határréteg víz, virágesszenciák hatásai mozgásszervi megbetegedéseknél, szemtorna és homeopátia a szemészetben, bőrgyógyászati kórkép, psoriasis gyógyulása homeopátiával, homeopátia az állatgyógyászatban, a halak egészségéért, pszichoterápia és homeopátia, stressz csökkentés mozgással, öt biológiai -Hameri természettörvény, góctalanítás, méregtelenítés – Joalis terápia, homeopátia a sebészeten, az egészséges életmód tényezői.

dr. Zarándi Ildikó
igazgató -CEDH Hungária Kft,
elnök- Magyar Klinikai Homeopátiás Orvosok Alapítványa