1111111

A hasmenés homeopátiás kezelése

Kiváltó oka lehet banális, enyhe vírusfertőzés, lehet súlyosabb tüneteket okozó Rotavírus, Calicivírus, sőt Salmonella, Campylobacter is. Ezek a fertőzéses eredetű hasmenések általában 5-7 nap alatt meggyógyulnak orvosi segítséggel.

A hosszabb ideje elhúzódó hasmenés hátterében ételallergia, gyulladásos bélbetegség, pszichés kórkép, illetve egyéb betegség húzódhat meg, így kivizsgálása mindenképpen indokolt.

A tüneteket homeopátiás készítmények sokaságával csillapíthatjuk.

A fájdalmas, hasi görcsökkel társuló hasmenésre a Magnesium phosphoricum alkalmazható. Ugyanígy a Colocynthis (sártök) is jó a görcsös, rohamszerű hasi fájdalomra. Ha a hasi görcsök mellé hányinger, hasmenés, illetve egyéb görcs (pl.: a vádli görcse) is társul, akkor a Cuprum metallicumot vessük be.

A Ricinus communis készítményt válasszuk a fájdalommal nem járó hasmenés esetén, amikor a laza székletürítést has korgás, illetve hányinger kíséri. A hasmenéses széklet vízszerű, fehéres színű, rizsszemre emlékeztető. Ilyenkor olyan érzése van a betegnek, mintha a gyomorban kő lenne, a fájdalom kiterjedése övszerű.

Ha a hasmenés során a végbél felmaródik és a széklet vizes-sárgás színű, sugárban ürül és a hasmenés a legkevesebb étel ital fogyasztására megindul, akkor a Croton tigliumot szedjük. Ez a szer javasolt antibiotikum szedését követő hasmenés esetében is.

A vírusos eredetű és ételmérgezés következtében létrejövő folyékony, sötét színű, bűzös hasmenés esetén a végbelet a széklet felmarja. Ilyenkor gyakran láz jelentkezik, melyet kiszáradás kísérhet. Ebben az esetben az Arsenicum album adandó. Amennyiben Afrikába, Ázsiába utazunk, ahol nagy esélye van a hasmenéses betegségek kialakulásának, akkor az úti csomagunkba mindenképpen tegyük bele ezt a készítményt.

Lelki eredetű hasmenések során az egyik választandó szer a Gelsemium, a másik az Argentum nitricum. A Gelsemiumot főleg lámpaláz, vizsgadrukk idején szedjük, amikor az egyéb lelki problémák tünetei is fellépnek (pl.: testsúlycsökkenés a vizsgadrukk miatt, remegés, látás elhomályosulása). Az Argentum nitricumot gennyes, véres széklet esetén szedjük, amikor hangos bélgáz kibocsátás, böfögés, gyomortáji fájdalom is jelen van, ilyenkor a beteg kapkodó, szorongó.

Gyulladásos bélbetegségben – különösen Chron betegségben-, amikor komoly fekélyek vannak a bélrendszerben és a széklet nyálkás, véres, bűzös, akkor a Mercurius corrosivus szedése javasolt.

A hasmenés lábadozó periódusában, amikor kiszárad a beteg, a hasa puffadt, a hasmenés fájdalmatlan, akkor a gyógyulás meggyorsítása érdekében adjunk China rubrat. Ez a szer javasolt a túlzott tej vagy gyümölcsfogyasztás után, illetve a csecsemőkori gluténérzékenység okozta hasmenés esetén is.

Mielőbbi gyógyulásunk érdekében, ne felejtsünk el orvosi segítséget kérni!

ÚJ “szinten tartó” tanfolyam – Psoricus alkati szerek

Várjuk a homeopátiás-diplomás orvosokat egy “frissítő”, az alkati szereket gyakorlatiasan tárgyaló képzésünkre!

kep4

Téma: Psoricus alkati szerek

  • Sulfur
  • Lycopodium
  • Arsenicum album
  • Nux vomica
  • Lachesis
  • Kalium carbonicum
  • Calcium carbonicum

Tanfolyam a homeopátia iránt érdeklődőknek – 2014. október

Ismeri a homeopátiát?

Tudja miért terjed a homeopátia?

Jöjjön el tanfolyamunkra, kedvet és azonnal használható tudást kaphat!

Homeopátiás tanfolyam 2 napban a homeopátia iránt érdeklődők részére.

 

autista gyermek

Kedves Anyuka!

Autista gyermeknek is érdemes adni homeopátiát, alkati és tüneti szereket is, sokszor beindulhat a beszéd fejlődés, a könnyebb kommunikáció, és csökkenthető az agresszivitás, hangoskodás is. Érdemes lenne személyesen is felkeresnie homeopátiás orvost, hogy a gyermeke problémáit részletesen kikérdezve lehessen pontos, megfelelő terápiát kapnia.

Addig is adjon a kisfiának a Nux vomica 30 ch, Staphysagria 30 ch, Kalium bromatum 15 ch golyókból napi 1×5 szemeket.

Javulást kívánok,

Üdvözlettel:

Dr.Zarándi Ildikó

lehet a dadogást gyogyitani ?

Kedves Edit!

Lehet a dadogást is gyógyítani homeopátiával. Gyakran a háttérben szorongás, idegesség, feszültség áll, és persze lehet benne családi hajlam is.

Szedjen a Kalium bromatum 15 ch, Lycopodium 15 ch-ból napi 1×5 szemet, hétfőtől-péntekig.

Emellett célszerű lenne az alkati szerét is meghatároztatni, ami csökkenti az idegességre való hajlamát.

Jó egészséget kívánok,

Üdvözlettel:

Dr. Zarándi Ildikó

Izzadás

Kedves Anna!

A szorongásos tünetek összefüggnek az izzadással is.Jó szereket választott, szedjen a Sepia 9ch, K-phosphoricum 15 ch-ból napi 1×5 szemet hétfőtől péntekig, emellett még a Tuberculinum 30ch-ból heti 1×10 szemet.

Jó egészséget kívánok,

Üdvözlettel:

Dr.Zarándi Ildikó

Kezelje szelíden az ízületi fájdalmakat!

Az ízületi porcok, a csontok folyamatos terhelésnek vannak kitéve: segítik a mindennapi mozgásunkat, helyváltoztatásunkat, cipelik testünk súlyát. Ez egy idő után az ízületi porcok károsodásához vezet, amely a közvetlenül illetve velük közvetve kapcsolatban lévő csontokat, az azokat körülvevő ízületi tokot illetve az egész ízületet érintik. A leggyakrabban panaszt okozó testtájak különösen az alsó végtag ízületei: a csípő, a térd, a boka illetve a gerinc, hiszen ezek vannak kitéve a legnagyobb terhelésnek.

Persze nem csak maga az idő kezdi ki szervezetünket, hanem idő előtti sérülések, rossz mozdulatok, balesetek, sportolás közbeni húzódások is elősegítik ezt a folyamatot. Az ízületek ezen problémáját artrosisnak nevezzük. A legjellegzetesebb tünete az indulási fájdalom, amikor például felállás, járás kezdetekor az ízületben fájdalom jelentkezik. Ez a fájdalom kezdetben az ízület bejáratódásával, mozgásra elmúlik, később azonban a fájdalom már mozgás közben is jelentkezik és egy idő után nyugalomban is. A mozgások beszűkülhetnek a fájdalom, az izmok állandó védekező helyzete miatt, később pedig az ízületek is deformálódhatnak.

A másik jellegzetes betegség a vállízület gyulladása. Okai hasonlóak, mint az artrosisé. Jellegzetes tünete a váll fájdalma, különösen a kar oldalra emelése és befele fordítása közben. Sok esetben a fájdalom egyszerű hétköznapi tevékenységek – mint például fésülködés – közben jelentkezik. Kifejezett sérülés esetén a vállízület mozgása minden irányban beszűkül.

Fájdalom esetén sok esetben különböző fájdalomcsillapítók szedéséhez folyamodunk, ami helyénvaló is. Érdemes azonban átgondolnunk, hogy milyen készítményt használjunk, hogy ne okozzunk még több bajt, hiszen sok készítménynek mellékhatásai jelentkezhetnek, ha gyakran szedjük: ilyen lehet például a hasi fájdalom, a haspuffadás, a gyomorfekély. Éppen ezért jó, ha olyan gyógyszert választunk, ami természetes alapanyagú, ami a szervezetünk öngyógyító folyamatait támogatja és aminek nincsenek mellékhatásai, továbbá persze csökkenti vagy megszünteti a panaszainkat.

Ne felejtsük el: mindig a természet gyógyító erejét használjuk ki! Ősidők óta az anyatermészet gyógyít meg bennünket, használjuk hát egészségünk érdekében!

 

Dr. Balogh Andrea

 

Schüssler sókkal a herpesz ellen?

Ráadásul, akivel egyszer előfordult, az számíthat a fertőzés visszatérésére is, mivel a herpesz vírusa akár évtizedekig is képes megbújni a szervezetünkben, és olyankor aktivizálódik, amikor az immunrendszerünk valami (betegség, láz, menstruáció, stresszhatás, erős napfény, stb.) miatt átmenetileg meggyengül. Az ajakherpesz mielőbbi eltüntetéséhez homeopátiás megoldást, a Nr. 8. Natrium chloratum és a Nr. 3. Ferrum phosphoricum Schüssler-sók együttes alkalmazását ajánlják a homeopátia szakértői.

Az ajakherpeszt egy vírus, a herpes simplex vírus okozza. A nyállal terjedő fertőzés két lépésben jelenik meg: az elsődleges fertőzés többnyire gyermekkorban történik, de ez az esetek nagyobb részében annyira enyhe lefolyású, hogy fel sem ismerik, szinte tünetmentesen zajlik le, néha viszont nagyon erőteljes. A herpesz vírusa innentől kezdve megbújik az idegdúcokban, és bármikor aktivizálódhat, ha a fertőzést hordozó szervezet immunrendszere betegség, stresszhatás, vagy egyéb körülmények miatt legyengül. Ez a kiújulás okozza az ismert jelenségeket. Az addig rejtőzködő vírus a szájzug, illetve az ajkak bőrébe jut, irritáció, gyulladás lép fel. Először égő, viszkető érzés jelentkezik, majd piros duzzanat, később apró, folyadékkal telt hólyagocskák jönnek létre. Amint ezek felszakadnak, gennyes, hámhiányos sebek alakulnak ki a helyükön, amelyek beszáradása, gyógyulása több napig tart. A herpesz kezelése a tünetek enyhítésére, illetve a szervezet immunvédelmének erősítésére irányul, ugyanis magától az évtizedekre is megbúvó herpeszvírustól egyszer és mindenkorra megszabadulni nem lehet.

Homeopátiás segítség

A herpeszvírus-fertőzést Schüssler-sókkal is kezelhetjük. Dr. Jánosy Eszter homeopata bőrgyógyász orvos a Nr. 8. Natrium chloratum D6 és a Nr. 3. Ferrum phosphoricum D12 együttes alkalmazását javasolja, mert ezeknek a sóknak a krónikus hiánya a szervezetben fokozza a herpeszes megbetegedés kiújulására való hajlamot. Az ajánlott adag a herpesz indulásakor negyedóránként egy-egy tabletta mindkét sóból, majd naponta háromszori alkalmazásra érdemes áttérni. Úgy is lehet adagolni, hogy a 3-3 tablettát másfél liter szénsavmentes vízben feloldjuk, és ezt a vizet a nap folyamán apró kortyokban fogyasztjuk el. A Nr. 8. Natrium chloratum az egyik leggyakrabban használt Schüssler-só, a szervezet vízháztartásának szabályozásában van jelentősége. A Nr. 3. Ferrum phosphoricum Schüssler-só többek között az immunvédekezésben játszik fontos szerepet. Pótlása akkor különösen fontos, ha a szervezetben akut gyulladásos folyamat kezdődik, amellyel fel kell venni a harcot. Ilyen például az ajakherpesz is. Felhívja még a sók pótlásának szükségességére a figyelmet bizonyos jelek észlelése az arcon, bőrön A Ferrum phosphoricum hiánya esetén a szemek alatt barnás-feketés-lilás (gyermekkorban rózsaszínes) karikák tűnnek fel, a bőr sápadt és a körmökön hosszanti barázdák láthatók. A Natrium chloratum hiánya pedig bőrszárazságot okoz, ugyanakkor a pórusok kitágulnak, a bőr zselatinosan fénylik. Ezeknek a tüneteknek a jelentkezésekor ajánlatos a sókat 2-3 hónapos kúrával pótolni (napi 3 tabletta adagban), hogy preventív módon ezzel is támogassuk a szervezet védelmi rendszerét.

 

 

A szeplő és a májfolt homeopátiás kezelése

Van, aki aranyosnak, fiatalosnak tartja a napsütés hatására az arcán megjelenő apró pigmentpöttyöket, a szeplőket, de a legtöbben szívesen megszabadulnának tőlük. A terhesség alatt, illetve az idősebb korban kialakuló májfoltokat, vagyis az egybefüggő sötétebb területeket a bőrön viszont már mindenki egyértelműen esztétikailag zavarónak tartja. A homeopátia ezekre a kellemetlen szépséghibákra is tartogat megoldást: a szervezet általános méregtelenítésére használt Nr. 6. Kalium sulphuricum Schüssler-só alkalmazásával ezek a bőrhibák is halványíthatók.

A szeplők (orvosi néven ephelisek) apró, legfeljebb néhány milliméteres sárgásbarna pigmentpöttyök. A világos színű bőrön, az arc, a váll, a kar, a hát, a mellkas területén jelennek meg, többnyire az első tavaszi napsütéssel egyidőben. A fokozott pigmentermelődés, az érzékenyebb bőr jelei, így aki hajlamos a szeplősödésre, annak az átlagosnál jobban kell védenie bőrét az UV-sugárzástól, nemcsak az ártalmatlan esztétikai hibák elkerülésére, hanem az esetleges festéksejtes bőrrák, a melanóma megelőzése érdekében. A már kialakult szeplők halványítására fehérítő krémek állnak rendelkezésre.

Kevésbé egyértelmű, mi okozza  az arcon, a homlok, az áll, vagy az orr területén illetve a kézfejen kialakuló, ún. májfoltokat, illetve öregségi foltokat. Hormonális hatások, a hormonháztartás egyensúlyának felborulása hozzájárulhat a keletkezésükhöz, mivel például várandósság idején  gyakrabban fordulnak elő, és a szülés után többnyire maguktól elhalványulnak. Az erős napfény hatására a foltok sötétebbé válnak, ezért ebben az esetben is fontos a bőr megfelelő fényvédelme. Kozmetikai eljárásokkal halványíthatók ezek a foltok, de ezek többnyire növelik a bőr (fény)érzékenységét, így különösen tavasztól őszig csak óvatosan alkalmazhatók.

Homeopátiás megoldás

A homeopátia ezt a problémát is más szempontból, „belülről”, a szervezet egészében lezajló folyamatok felől közelíti meg, így kínál megoldást ezekre a bőrtünetekre is. Eszerint az apróbb-nagyobb pigmentfoltok a szervezet kalium sulphuricum (káliumszulfát) hiányállapotát jelző tünetek közé tartoznak, így ezt a hiányt kell megszüntetni ahhoz, hogy ezektől a bőrhibáktól is megszabaduljunk. Ez a só a szervezet méregtelenítésében vesz részt, fokozza, támogatja a bőrön, a nyálkahártyákon keresztül és a májban zajló kiválasztási folyamatokat. Hiányát elsősorban az arcon jelentkező pigmentációs eltérések jelzik, így a szemzug belső részénél megjelenő barnás elszíneződés és a szeplő, a májfolt és a vitiligós (pigmenthiányos) foltok is. A hajas fejbőr korpásodása és a hirtelen megszaporodó ősz hajszálak is a káliumszulfát hiányra utalnak. A természetben a burgonya, a banán, a hal és a szárnyasok húsa, a tej és a tojás tartalmazza legnagyobb mennyiségben ezt a sót. Dr. Vályi-Nagy Viktor homeopátiás orvos a Nr. 6.  Kalium sulphuricum D6 Schüssler-sót ajánlja a szeplők és a májfoltok eltüntetésére: naponta háromszor egy tabletta szedését javasolja két-három hónapig, kúraszerűen. Érdemes az érintett bőrfelületre az azonos sót tartalmazó krémet is alkalmazni ez idő alatt, amit a kúra befejeztével is folytatni lehet a bőrhibák megelőzésére.