1111111

Prosztata problémák- homeopátiás megoldások

fiata_ferfiStatisztikai adat, hogy az 55 év feletti férfiak többségében kialakul a prosztata adenomás megnagyobbodása, amit másképpen jóindulatú prosztata hiperplasiának is neveznek.
A prosztata- megnagyobbodások egyharmada tünetmentes, kétharmada azonban tünetekkel jár, ez készteti a beteget orvosának felkeresésére. A tüneteket gyakran az okozza, hogy a  prosztata megnagyobbodása miatt különböző mértékben összenyomódik a húgycső, s ez a ? részleges?  elzáródás csökkent erővel elfolyó vizeletet, a húgyhólyagban vizeletpangást okoz. A tünetek másik része a rendellenes hólyagfunkcióval függ össze, ennek  tünetei lehetnek az éjszakai vizelés,  gyakori vizeletürités,  hirtelen fellépő vizelési inger, a hólyag teljes kiüritésére való képtelenség és a vizeletinkontinencia. Pontos diagnózisra van szükség, általában az elengedhetetlen fizikális vizsgálat után UH, vagy más eszközös vizsgálat jön szóba. Érdemes meghatározni a PSA /prosztata specifikus antigén / szintjét, mely ha magas, gondolni kell korai stádiumú carcinoma lehetőségére is. A kezelés szükség szerint sebészi terápia, de bizonyos gyógyszeres kezelések is alkalmazhatóak.
A homeopátiás gyógymóddal a beteg visszanyerheti a normális vizelési komfort érzetét, csökkenteni lehet a kisebb jelentőségű csomókat, a görcsökkel, vagy vértolulással járó tüneteket és a visszatérő húgyúti fertőzéseket. Lássunk néhány konkrét példát!

SULFUR 15 CH gyakori alkati szer lehet prosztata betegséggel küszködőknél. A prosztata nagy, vizsgálatra érzékeny. Gát- végbél- ágyék tájéki fájdalmakról panaszkodik a beteg, a húgyvezetékben a vizelés során égő érzet van, gyakori vizeletüritések jellemzik.

Szintén sűrűn használt szer a NUX VOMICA 9- 15 CH / mely a farkasmaszlagból készül /. Akkor javasolt, ha a vizelés fájdalmas, ki- kihagyó, gyakori inger van, a vizelés befejezése után még maradékcseppek távoznak. Kisérhetik hólyag- és végbél görcsök, gyakran található aranyér is. Jellemzően az aktiv, de ülőmunkát végző, hirtelen haragú, magas vérnyomású betegeknél javallt.

A SABAL SERRULATA 5 CH / mely egy pálmaféléből készül / szinte mindig adható prosztata problémáknál. Az őstinktúrája tartalmaz egy ösztrogénhatású anyagot, alifás zsirsavakat, és több gyulladásgátló hatóanyagot. Csökkenteni tudja a gyakori, éjszakai vizelést, a gáttájék fájdalmasságát, és javitja a nehezen meginduló, csökkent sugarú vizeletüritést.Ezt a gyógyszert érdemes kiegésziteni 5 CH-s LYCOPODIUMMAL, mely szintén csökkenti a gáttájék elnehezülés-érzetét, valamint befolyásolja az éjjeli, többszöri vizeletüritést.

PAREIRA  BRAVA 5 CH  /mely a vadszőlőből készül / adható, ha szinte állandó a vizelési inger, de csak nagyon nagy erőfeszitésre ürül, és csak kis mennyiség. Egyes vizelések erős húgyhólyag fájdalmakkal járnak, melyek kisugároznak a makkra és a combok felé.

Rendszeresen javasolható heti, de akár napi adagolásban is a THUJA 15 CH, mely a sycotikus reakciók nagy szere.
A BARYTA CARBONICA 15 CH a meszesedés gyógyszere, ezeknél a betegeknél  pszichés lelassulás is tapasztalható.
CONIUM MACULATUM 9 CH / mely a bürökből készül / javasolható akkor, ha a hipertrophizált prosztatában meszesedés is található, a gyakori vizelés ki- kihagyó jellegű. Ezen kivül e betegek gyakran panaszkodnak szédülésről, amit testhelyzet változtatáskor észlelnek. Jellegzetessége ennek a szernek az, hogy impotenciánál, vagy ejaculatio praecoxnál is adható, mikor a panaszok hosszan tartó önmegtartóztatás után jelentkeznek, megtartott libidoval.
Kombinációban szóba jön a CHIMAPHILA UMBELLATA 5 CH / melyet az ernyős körtikéből készitenek /, amikor a beteg csomót érez a gáttájékon és vizelés közben égő érzés, utána görcs lép fel.

Ne késlekedjen senki, aki e panaszok közül néhányat magán is észrevett, minél előbb kezdődik meg a kezelés, annál hatásosabb.

Dr.Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos

A kutyus is lenyeli a golyócskákat?

kutyus-is-lenyeli-a-golyocskakatAmint azt már korábbi számunkban olvashatták, kedvenceinket is bízvást kezelhetjük homeopátiával. De vajon hogyan adjuk be nekik a szereket?
A legtöbb állat szívesen elfogyasztja a homeopátiás szereket. Mivel ezek a szájnyálkahártyáról szívódnak fel a legjobban, ezért a beadás előtt és után ne etessük kedvencünket fél óráig. A golyócskákat feloldhatjuk kevés szénsavmentes ásványvízben, és műanyag kanállal vagy egy fecskendőből benyomhatjuk a szájukba. (Az se baj, ha kicsurog, vagy nem nyeli le!) Össze is törhetjük a golyókat két fémkanál segítségével, és a port beönthetjük a szájukba. A madarakat és a rágcsálókat lepermetezhetjük (virágpermetező flakonban, vízben oldjuk fel a golyókat), vagy az itatójukba adagolhatjuk a szert. Megfelelő az is, ha két kanál között összetörjük a golyócskákat, és azt öntjük kedvencünk pofájába. Amennyiben a homeopátiás állatorvos tablettát rendel, azt is érdemes összetörni és kevés vízben feloldva beönteni a kutya, cica szájába. Az se baj, ha nem nyeli le, de kis ideig maradjon a szájüregben az oldat!

Kedvenc sztorik kedvencekről

Ricsi, a hajhullató
Hullámos papagájoknak is adhatunk homeopátiás szert. Ricsi tolla nagyon kihullott, szinte megkopaszodott. Szerette, ha foglalkoznak vele, a vizsgálatot is tűrte. Sulfur golyócskákat írtam föl neki. Csak pár hónap múlva láttam ismét, a látvány döbbenetes volt: szép, tömött toll borította, mintha kicserélték volna!

Johnny, a vőlegény
A kutyus gazdája szomorúan mesélte, hogy gondok vannak kedvence ?szerelmi? életével. Többször próbálták fedeztetni, de Johnny csak rövid érdeklődést mutat, majd faképnél hagyja ?menyasszonyát?. Ismét kiszemeltek neki egy szép szukát, de féltek, hogy újfent kudarcot vallanak. Az udvarlás napján és a megelőző napon Lycopodium adását javasoltam. Nemrég hallottam, hogy a frigy létrejött, és a szép kis szukának kölykei lesznek?

Összeállította:
dr. Bartakovics Katalin
állatorvos, homeopátiás orvos, 1148 Bp., Vezér u. 132.

NOBEL ? díjas tudós bizonyítja a homeopátia tudományos alapjait

A Nobel-díjas tudós, aki felfedezte az összefüggést a HIV vírus és az AIDS betegség között, kijelentette, hogy a homeopátiának szilárd tudományos alapja van.

A francia virológus, Luc Montagnier döbbentette meg munkatársait egy rangos nemzetközi kongresszuson, amikor bemutatott egy új, a vírusfertőzés kimutatására alkalmas módszert, amely nagymértékű hasonlóságot mutat a homeopátia alapelveivel.
Montagnier egy szeptemberi kongresszuson mondta ki, hogy a kórokozó baktérium vagy vírus DNS-ét tartalmazó oldat, és ez a vírus lehet a HIV vírus is, “képes alacsony frekvenciájú rádióhullámok kibocsátására”, amelyek kiváltják a környező vízmolekulák “nanostruktúrába” rendeződését. Ezek a vízmolekulák, szerinte, szintén képesek rádióhullámok kibocsátására.
Megerősítette, hogy a víz képes ezt a tulajdonságát megtartani, még akkor is, amikor az eredeti oldatokat már nagy mértékben felhígították, egészen addig a pontig, amikor már az eredeti DNS valójában eltűnt az oldatból. Ilyen módon, erősítette meg, a víz képes megtartani az “emlékét” annak az anyagnak, amellyel kapcsolatba került ? és az orvosok felhasználhatják ezt az emissziót, ezt a tulajdonságot a betegség kimutatására.
A homeopátiás szerek azon az alapelven dolgoznak, hogy ha az anyagokból nagyon kicsi mennyiséget adunk, akkor az ugyanazokat a tüneteket fogja meggyógyítani, amelyeket ugyanannak az anyagnak a nagy mennyiségű, már mérgező hatású bevétele okozna.
A homeopátiát ellenző orvosok növekvő aggodalma a homeopátia növekvő népszerűségével van összefüggésben. A homeopátiát használók közé tartozik Erzsébet királynő és David Beckham is.
Montagnier 2008-ban kapta meg a Nobel-díjat, az 1980-as években lefolytatott vizsgálatáért, amely igazolta az összefüggést a HIV vírus és az AIDS betegség között. Ez az áttörés nyitotta meg az utat az új kezelések előtt, amelyek emberek millióinak az életét hosszabbították meg.
Szeptemberben adott elő Lindau-ban, Németországban, a Nobel-díjasok találkozóján, ahol 60 Nobel-díjas gyűlt össze, együtt további 700 tudóssal, hogy megvitassák az orvosi, kémiai és fizikai kutatások legutóbbi átütő eredményeit.
Cristal Sumner (British Homeopathic Association) szerint Montagnier munkája a homeopátiának “igazi tudományos alapot” adott.
The Sunday Times

A stressz ellen homeopátiás módszerekkel

Modern, felgyorsult világunkban a stressz sokszor kísérőnkké vált. A mai embernek túl sok a tennivalója, s mivel semmire nincs elég időnk, sietünk, rohanunk, majd idegileg kimerülünk, túlérzékennyé válhatunk, elfáradunk, örömtelenek leszünk. Ez a folyamat gyakran betegségbe torkollik. A stressz nem más, mint feszültség, nyomás, de hogy kinél mit vált ki a stressz, az egyénre szabott.

Normális “dózisban” (első stádium) a stressz fontos az életben maradáshoz, munkára serkent, motivál, még az immunsejteket is fokozott szaporodásra serkenti. A túlzott stressz azonban megterheli a szervezetet.

A második stádiumban a stressz ingerlékenységet, álmatlanságot vált ki, de konkrét szervi tünet még nem található.

Később, a harmadik stádiumban megjelennek a működési zavarok, de a labor leletek még negatívak. Ilyenkor gyakori diagnózis a migrén, vagy egy szorongásos kórkép, pánikbetegség, de a szexuális zavarok hátterében is megbújhat kiváltó okként a stressz.

A negyedik stádiumban a stressz az immunválasz csökkenéséhez, az immunrendszer gyengüléséhez vezet, ez pedig testi tüneteket, szervi elváltozásokat, az ún. pszichoszomatikus betegségeket váltja ki. Megjelenik az allergia, gyomorfekély, emésztési panaszok, gyomor-bélbetegségek, sőt cukorbetegség, depresszió, magas vérnyomás, és szívkoszorúér- betegség is kialakulhat. Ez hazánkban a vezető halálok, így a megelőzés lehetséges módjai a kutatások előtérbe kerültek.

Kezelés homeopátiával

A homeopátia új lehetőséget nyújt a stressz okozta zavarok kezelésében. A tüneteket gátló és a pszichoszomatikus tengelyt megszakító, mellékhatásokkal bíró gyógyszerek helyett a homeopátia a szervezet normális működésével azonos irányban hat, stimulálja a gyengült reakciókat. A hasonlóság és potenciálás elvén előállított homeopátiás gyógyszer fizikai törvényszerűségek útján kijavítja a beteg szervezetben a rossz információt, a rossz programot. A homeopátiás szerek a stresszt egyszerre egyedi (a kezelés individuális, egyénre szabott) és globális (a fő jellemző tüneteket nézi) módon kezelik, a személyiség egészét figyelembe véve.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a homeopátiás stresszoldó, nyugtató golyócskák hatékonysága megegyezik bizonyos hagyományos nyugtató tabletták hatékonyságával, de nem okoz álmosságérzetet, tompultságot, kábaságot, és nem alakul ki tartós szedés esetén sem hozzászokás. Mellékhatás mentessége miatt szedhetik e szereket nyűgös, fáradt gyermekek, várandós anyák, idős emberek is, és közvetlenül a stressz szituáció előtt, vagy alatt is el lehet szopogatni.

Az Aconitum igen hasznos, hirtelen ijedtség, félelemérzet esetén, szorongással járó izgatottságnál, és az ezzel járó szapora szívverésnél. A Belladonna jól hat a hirtelen fellépő izomremegésre, kipirulásra, fény- zaj érzékenységre. A reflexes idegműködés zavaraira hat a Viburnum opulus, mely görcsoldó, palpitációt, izomfájdalmat szüntető hatású. Stressz okozta emésztési panaszoknál, hasi diszkomfort érzésnél jól bevált szer a Nux vomica, mely a nyugtalan, nem pihentető alvásnál is hatékony, illetve a Chelidonium majus, melynek epehajtó, zsíroldó tulajdonsága ismert. A gyulladásgátló hatásáról ismert Calendula görcsoldó és belsőleg fájdalomcsillapító tulajdonsággal is bír.

Érdemes a homeopátia szelíd eszközeivel biztosítani nyugodt alvásunkat, oldani a ránk nehezedő stresszt, és erősíteni, védekezőbbé tenni immunrendszerünket.

Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász-homeopátiás orvos

A terhesség – homeopátiás szemmel

A várandósság egy nő életében gyakran a legszebb időszakok egyike, de orvosi szemmel nézve több szempontból is ?más állapot?, hiszen ilyenkor akismama szervezete a benne fejlődő babára összpontosít, sok mindent ennek rendel alá, és tudjuk, hogy a terhesség alatt felmerülő egészségügyi problémák megoldásakor jelentősen csökken az alkalmazható gyógyszerek száma mellékhatásaik, vagy teratogenitásuk miatt.

Miért ajánlott a homeopátiás szerek használata?
Ezzel szemben a homeopátiás kezelésnek nincs semmilyen akadálya, mivel a homeopátiás szerek nem okoznak mellékhatást sem a kismamának, sem a magzatnak, nincs teratogén hatásuk, nem allergizálnak, ráadásul csak természetes alapanyagokból készülnek és a szervezet harmonikus működését állítják vissza.
Ezért a homeopátiának gyönyörű területe a terhesség, szülés, gyermekágy témaköre, de más nőgyógyászati jellegű problémák is, például a menopauza okozta vegetatív zavarok, vagy a premenstruális szindróma / PMS /, illetve más ciklus-, és vérzészavarok is. Bizonyos endometriosisokat, myomákat is lehet kezelni homeopátiával, természetesen a jelenlegi diagnosztikus eszközök kontrollja alatt, és betartva a szakma kompetencia határait, amennyiben szükséges, akkor a megfelelő gynecológiai műtéti, vagy gyógyszeres beavatkozásokat végre kell hajtani, és annak kiegészítésére lehet használni a homeopátiás gyógyszereket.

A hányás, hányinger a terhesség első három hónapjában sokszor banális, de kellemetlen tünet, mely akár szövődményekhez / dehidráció, alultápláltság / is vezethet. Igen jól kezelhető a megfelelő homeopátiás szerekkel, a hasonlóság szabálya szerint.

Nézzünk néhány gyakoribb példát:

A SEPIA 9 CH a leggyakrabban szóba jövő szerek egyike. Étel szagára, látványára fellépő, illetve a reggeli hányingernél, étkezéseket követő hányásnál, evésre sem javuló gyomor üresség érzése esetén jól alkalmazható, a kismama gyakran megundorodik a cigaretta füsttől is.
IPECA 9 CH jön szóba, ha szinte állandó a hányinger, gyakori, habos hányással, a hányás nem csökkenti a hányingert, és a terhes nem szomjas a dehidráció ellenére sem. Nyelve tiszta marad, fokozottabb nyáltermelődés jellemzi.
BRYONIA 9 CH alkalmazható, ha az epés jellegű hányást a mozgás, a felkelés váltja ki, a mozdulatlanság hatására a hányinger csökken.
A beteg erősen szomjas, nem szereti a káposztát. COCCULUS 9 CH / vagy a COCCULINE tabletta, melynek fő hatóanyaga a Cocculus / használható, ha a hányinger vizuális inger, utazás, erős illatok, és kialvatlanság hatására erősödik, szédülés, ásítozás, fáradtság társul hozzá, meleg hatására javul az állapot. KREOSOTUM javasolt, ha étkezés végén gyomorégés lép fel, később égető, emésztetlen ételt ürítő hányás alakulhat ki.
IGNATIA 9 CH alkalmas akkor, ha a szorongó, érzékeny lelkű kismama a torkában gombócérzésről számol be, vagy mellkasi, illetve epigastriális szorítóérzése van, mely javul mély sóhajtozásra.
Hányingere evésre, vagy figyelemelterelésre szűnik. NUX VOMICAT9 CH adjunk akkor, ha a hányinger étkezés után jelentkezik, ebéd után erős álmosság lép fel, esetleg álmatlanság az éjszaka közepén, és jellemző a kávéval szemben fellépő intolerancia.

Természetesen a terhesség ideje alatt fellépő megfázások, influenza, lázas felső légúti, és húgyúti betegségek is igen hatékonyan gyógyíthatók a tüneti hasonlóság alapján választott homeopátiás mono-, és komplex szerekkel.

Vashiányos anaemiánál alkalmazható a CHINA 9 CH, mint ?homeopátiás folsav?, és a FERRUM METALLICUM 9 CH , mely az ásványi vasból készül, természetesen megfelelő vastartalmú táplálkozás mellett. Az ennek talaján könnyebben kialakuló gombás, vagy más kórokozót kimutató folyásokat is lehet eredményesen kezelni a tünetileg megfelelő szerekkel. / Például: Helonias, Kreosotum, Cantharis, Arsenicum album./

Szülés és gyermekágy alatt azok a szerek jönnek szóba, melyek a méhnyakizomzatra hatnak, / Actea racemosa, Caulophyllum /, csökkentik a szorongást / Gelsemium /, a vérzést / Arnica /, megelőzik a seb felülfertőződését / Pyrogenium /, segitik a sebgyógyulást / Staphysagria /. Segithetünk a tejtermelődés beindulásában / Urtica urens, Ricinus /, de szoptatás alatt fellépő mellbimbó berepedés esetén javasolható a Nitricum acidum, mellgyulladás gyógyitására a Belladonna, Bryonia lehet alkalmas.

Segithetünk az esetleg kialakuló gyermekágyi depresszió leküzdésében, részben a lezuhanó hormon szinteken segithetünk a megfelelő bioterápiás készitményekkel, részben az ezzel összefüggésben kialakuló hangulati változásokat lehet kiegyensúlyozni a megfelelő tüneti és alkati szerekkel.
Érdemes tehát e kreativ és szelid gyógyitási módszert alkalmazni a biztonságos homeopátiás szerekkel a nők életének eme átmeneti, de fontos szakaszában is.

Dr.Zarándi Ildikó
belgyógyász-homeopátiás orvos

Alvászavarok homeopátiás szemmel

A mindennapi gyakorlatban sokszor a gyerekek alvászavarai miatt keresik fel a  homeopátiás orvost. Az álmatlanság, vagy a rosszul alvás felméréséhez tudni kell, hogy vannak alkatilag jó alvók, nagy alvók és kevés alvásigényűek. A felmérésnél figyelni kell a környezetre, a családi szokásokra, babusgatásra, vagy éppen a rideg, nem elégséges védettségre. Alvásproblémát okozhat gyakran a szorongás, vagy testvérféltékenység, pszichés instabilitás, de emésztési panaszok is állhatnak a háttérben. Újszülöttek alvászavarának hátterében állhat a szülők szorongása, tanácstalansága is, nem helyes, ha az alvó, álmában nyöszörgő kisdedet rögtön felkapják, ringatják, hiszen ezzel ébresztik fel a gyermeket és hozzászoktatják a szaggatott alváshoz, ringatáshoz. Normál esetben, amikor álmodunk- az alvás REM fázisában- mozoghatnak a szemek, az arc mimikai izmai, de ez egy alvási szakasz, nem jelenti az ébredezést.

Csecsemőkorban, ha a gyermek éjjel sokszor felsír, panaszosan, és hasra fordítva nyugszik meg, szelek távoznak és ettől megkönnyebbül, LYCOPODIUMot adjunk, mely  csökkenti a bélgáz képződést. Ha hasi görcsök is hozzájárulnak az éjszakai felriadáshoz, a gyermek emelgeti a lábacskáit, akkor  COLOCYNTHIS golyócskát adjunk, mely szünteti a görcsöket.

A fogzás elindulásakor az addig kiegyensúlyozott kisbaba is síróssá válhat, éjszaka sokszor felébred, nyűgös, ringatásra nyugszik csak meg, ekkor a CHAMOMILLA-t kell adni már lefekvés előtt, hogy jól aludjon a baba. Ha a fogzás kapcsán erős nyálzás, éjszakai nyűgösség, izzadás is fellép, akkor MERCURIUS SOLUBILIS-szel egészítsük ki a terápiát. Esetenként laza széklet és enyhe hőemelkedés is kísérheti a fogzási tüneteket, ezekre is jó a Mercurius solubilis.

Ha a gyermek gyakran éjfélkor riad fel, hirtelen, kétségbeesett sírással, mintha rémült lenne, akkor ACONITUM nevű golyócska szünteti meg a felébredést. Nem ritka ilyen esetben, hogy a terhesség alatt valamilyen trauma érte a kismamát, ami a babában is szorongást keltett.

Több gyereknél előfordul, hogy fél elaludni, mert fél a sötéttől. HYOSCIAMUS NIGERt kell adni, ha a sötéttől való félelem miatt nehezen alszik el, mindig kell egy kis fény a szobájában, éjjel nyugtalanul forgolódik, esetenként kiabál, kezeivel hadonászik. Az ilyen gyermeknél előfordul, hogy napközben nem szégyenlős, sőt szeret meztelenkedni. STRAMONIUMra kell gondolni, ha a kicsi szintén  fél a sötétben elalváskor, de gyakran a víztől is fél, például utálja a hajmosást, vagy nem mer az uszodában a vízbe menni. Éjjel ezek a gyermekek is nyugtalanul alszanak, fáradtan ébrednek, de nem emlékeznek álmaikra.

Az éjszakai rémálmok gyógyszere lehet a KALIM BROMATUM, ilyenkor a gyermek rendszerint a kezével kalimpál álmában, többször beszél is, illetve csikorgatja a fogát. Esetenként holdkórosság is előfordul. Napközben is gyakran megtaláljuk ezt a tünetet, a gyermek szorongása miatt ?matat? a kezével, csavargatja a haját, vagy valamivel folyamatosan babrál.

Ha a rossz álmokra reggelente emlékszik a gyermek, elmeséli, akkor LACHESISt kell adni a jó alvás elősegítésére. Ilyen esetekben gyakran ki nem mondott testvérféltékenység áll a háttérben, például a kistestvér megszületése okozhatja az állapotot. Ezekben az álmokban igen sokszor megjelenik a halál, temetés, vagy félelem a kígyóktól, a fulladástól, akkor is, ha a gyermek még életében nem találkozott ezekkel az eseményekkel. Nappal megfigyelhető, hogyha a szülő látja a gyermeket, akkor ölelgeti, szereti a kistestvérét, de ahogy elfordul a mama, akkor megcsípi, megharapja, bántja a ?féltékenysége okozóját?.

Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos

A szoptatáskor felmerülő problémák homeopátiás kezelése

Több kisebb probléma is felmerülhet azonban ebben az időszakban, mely optimális esetben minimum 6 hónap, de egy-két, sőt három év is lehet.

Fontos a szoptatási időszak alatt is, hogy a kismama a saját egészségére is fordítson időt és figyelmet, hiszen a saját szervezetének egészsége biztosítja a kisbabája egészséges növekedését is.

Most nézzük meg a felmerülő problémák homeopátiás gyógyszerekkel történő megoldási módját. Szoptatás alatt, mint említettük a homeopátiás szerek szedése nem jár mellékhatással, a szereket C5 potenciában, vagy ennél magasabb potenciában érdemes bevenni- más a szabály a tejtermelésre ható szereknél.

Nagyon gyakori probléma a szoptatás alatt kialakuló fáradékonyság, hajhullás, hátfájdalom. Egyrészt vérvétellel tisztázni kell, hogy nincs-e a háttérben vérszegénység, mert ennek kapcsán is felléphetnek ezek a tünetek. A szoptatás a mama szervezetére nézve folyadék- és ásványi anyag vesztéssel jár, ennek tünetei is lehetnek a fent említettek. A folyadék megfelelő bevitele mellett a China rubra ( vörös kínafa) csökkenti a gyengeségérzést, a hajhullást, és emellett serkenti a vörösvértest képzést is. A szoptatáskor megjelenő hátfájás szintén összefügg a kismama szervezetének ásványi anyag szint csökkenésével és az esetleges rossz tartással, így a vitamin ?és ásványi anyag pótlás mellett a Silicea (szilicium) szedése is javasolható, mely segíti az ásványi anyagok beépülélét a csontokba.

Nyúlánk, magas, sovány alkatúak hátfájásánál a Calcarea phosphorica ( Ca-phosphoricum) alkalmazása csökkenti a tüneteket. Lábszárgörcs jelentkezhet gyakran az alsó lábszáron, talpon, főleg éjjel, ekkor a Cuprum metallicum (cuprum-réz) hoz enyhülést, izomgörcsoldó hatású.

Időnként a kismamák arcán, mellkasán májfoltok ? a bőrön barnás elszíneződések jelennek meg, már a terhesség harmadik trimeszterében, melyek lassan, de spontán módon múlnak. Felgyorsítható ez a folyamat a Sepia officinalis (tintahal) szedésével. Szülés után átmenetileg kialakulhat vizeletinkontinencia , azaz vizelet visszatartási zavar, akaratlan vizeletcsöpögés. A Hyosciamus niger ( beléndek) és a Calcium fluoricum ( Ca-fluor) megszüntetheti a panaszokat, naponta érdemes szedni őket.

Aranyeres panaszok szüléskor is kialakulhatnak, fájdalommal, vérzéssel is járhatnak. Az aranyér a végbél környékén lévő visszerek, vénák tágulatával jár. Ilyenkor a higiénés körülmények betartása mellett vérzéscsökkentő hatású, és erősíti a vénák falát az Arnica montana (árnyékfű) , emellett fontos szer az Aescuulus hippocastanum (vadgesztenye), mely csökkenti a tűszúrásszerű, tüskeszerű fájdalmakat. Heves, lüktető doboló fájdalom csillapítására alkalmazható a Lachesis muta , de szakorvoshoz is kell fordulni ilyen esetekben.

A terhesség vége felé, és a szülés után a várva várt baba öröme, élménye ellenére előfordulhat szomorkás, sírós hangulat. Ez a hangulatváltozás részben összefügg a terhességi hormonok csökkenésével, a megváltozott hormonháztartás hullámzásával. Fiziológiás esetben egy- két hét alatt spontán rendeződik a hangulat, ?baby-blues?-nak. Elhúzódóbb esetekben a depresszió kialakulása is előfordul, érdemes szakembertől segítséget kérni. Homeopátiával is tudunk segíteni, a lehangolódás megszüntetésére gyakran alkalmazható a Sepia officinalis.

Jellemző az ilyen állapotú a kismamákra, hogy nem szeretik, elutasítják a vigasztalást, keresik az egyedüllétet, bezárkózóvá válnak, de néha heves dühkitörések jelennek meg. Szóba jön még a Na-chloratum (konyhasó) adása, ilyenkor a szomorkás hangulatot erős kimerülés, nagy alvásigény kíséri, jellemzője még, hogy a kismama, amikor egyedül van sokat sírdogál. Igen jó hatásfokkal tudjuk megszüntetni a homeopátiás gyógyszerekkel ezeket a problémákat, érdemes kipróbálni.
Dr.Zarándi Ildikó
belgyógyász-homeopátiás orvos

Infulenzás, náthás? Keressen homeopátiás megoldást!

Ki ne ismerné az eldugult orr, a tüsszögés és a rossz közérzet triászát?  Ki ne tapasztalta volna már, hogy ?tele van a feje?, orrhangja van, piros, duzzadt az orra, vagy meg sem tud szólalni, annyira fáj a torka? Tudjuk, hogy ilyenkor a jó meleg tea és a meleg sál, egy jó meleg ágy és pihenés sokat segít. A népi mondás szerint a nátha gyógyszeres kezelés mellett egy hét alatt meggyógyul, kezelés nélkül 7 nap alatt. Mégis ismerünk olyan terápiát, amellyel a tünetek hamarabb , pár nap alatt megszüntethetőek, a rossz közérzet 2-3 nap alatt elillan.

E módszer a homeopátiás terápia, mely nem az éppen támadó vírust, vagy baktériumot pusztítja el, hanem a beteg saját immunrendszerét erősíti. A megfelelő homeopátiás gyógyszer bevétele beindítja az öngyógyító erőket, megfelelően stimulálja a megbetegedett szervezet immunrendszerét, ott ahol a gyenge pontja van. A betegség tüneteinek megfigyelése, a tünetek módozata nagyon fontos a homeopátiában, mert ezek alapján lehet kiválasztani a betegséget megszüntető tüneti szereket.

Influenza megelőzésére nagyon hatékony az Oscilococcinum, mely az influenza, vagy nátha tüneteinek indulásakor is terápiás hatású, ilyenkor naponta háromszor érdemes bevenni egy fiolát, két napon át. Izomösszetörtség, kábaság, levertség, a fekvés kívánása és hőemelkedés, netán lázas állapot esetén a Gelsemium (sárga jácint) szedése ajánlott. Rhus toxicodendron (mérges szömörce) ajánlható, ha erős izom- összetörtség érzet lép fel, a  beteg ?csontjai? is fájnak, de nem bír sokáig ágyban feküdni, inkább jön-megy, izeg-mozog.  A száraz köhögés csillapítására, melynél  a beteg nem mer megmozdulni, mert a legkisebb mozdulat is köhögést és fájdalmat provokál, a Bryonia (sárga tök) javasolható. Orrdugulás csökkentésére, mely meleg szobában romlik, hűvös levegőn, szellőztetéskor enyhül, a Pulsatilla (kökörcsin) alkalmas. E szer a nappal hurutos, de este, lefekvéskor fellépő száraz köhögés csillapítására is kiváló. Tüsszögések csillapítására, kipirosodott, duzzadt, fájó orr gyógyítására az Allium cepa (vöröshagyma) szedése ajánlott.  Sűrű orrváladék esetén, amikor a beteg érzi, hogy a hátsó garatfalon csorog le a váladék, gyerekeknél orrszívó-porszívó használatával lehet csak kiszívni az orrváladékot, s ez nem ritkán az arcüregekben is lerakódik, ilyenkor a Hydrastis canadensis golyócska tudja fellazítani és megszüntetni az orrváladék képződését. Orrdugulás és orrszipogás egyszerre is jelentkezhet, a beteg náthás, de eredménytelenül fújja az orrát, akkor a Sambucus nigra tud segíteni.

Mivel a homeopátia a szervezetre hat természetes alapanyagú, hígított gyógyszerekkel, ezért mindenkinek  ajánlható mellékhatások nélkül.

Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos

Őszi betegségek homeopátiás kezelése

no_lanyavalŐsszel elkezdődnek az iskolák, óvodák, a munkahelyeken újból teljes létszámmal beindul az élet és sokszor a napsütéses, meleg idő esősebb, hűvösebb időre fordul.  Mind az időjárás változás, mind a megfelelés, teljesítési kényszer okozta stressz többféle betegséget indíthat el az emberi szervezetben. Legjellemzőbbek az ősszel induló felső légúti fertőzések, melyek igen gyakran vírusos fertőzésként indulnak és az egyén immunrendszerétől függ, hogy a betegség könnyen lezajlik-e, vagy hosszan elhúzódóvá válik, esetleg szövődményekkel tarkítva. A homeopátiás gyógyszerekre jellemző ( törzskönyvezett gyógyszerekről van szó!) , hogy használatukkal erősítjük az immunrendszert, mivel a szervezetbe kerülve serkentik az öngyógyító mechanizmusokat, vagyis nem a behatoló vírusra, baktériumra hatnak, hanem a betegség okára.

Homeopátiás kezelésnél a meglévő tünetekre érdemes megfelelő tüneti kezelést indítani, mert a tüneti szerek hamar csillapítják a kellemetlen szimptómákat, de mindig érdemes alkati szert is választani, mert az alkati kezelés a betegségekre való hajlamot is csökkenti, teljesebb a gyógyulás, csökkenti a recidívákat. Nézzünk néhány példát.

Ha hirtelen lehűlés következtében (pl. ha az iskolás gyermek nem öltözik fel eléggé és megfázik a reggeli hűvös időben) láz, hőemelkedés lép fel, száraz köhögés indul el, akkor az Aconitum napellus minél hamarabbi adása tudja megszüntetni a megfázást. Ha a lázas állapot folytatódik és levertséggel, száraz köhögéssel, erős szomjúsággal társul, akkor a Atropa belladonnára van szükség, ilyenkor érdemes sűrűn bevenni, akár naponta 4-6x 5 granulát is. Ha orrfolyás jelentkezik, az orrcimpát felmaró bő, vizes váladékkal, tüsszögéssel, akkor az Allium cepa jelent segítséget. Érdekessége ennek a szernek és tünetcsoportnak, hogy a náthás állapot a friss, hűvös levegőre javul, meleg szobában jobban folyik az orr. Ha a tünetek hasonlóak, de a meleg szobában csillapodik az állapot és hidegben erősödnek a tünetek, akkor a Sabadilla officinarumra van szükség. Gyakori tünet a légúti gyulladás elején a száraz köhögés, nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás, ilyenkor az említett Belladonna  mellett a Mercurius solubilis javasolható. Jellemző módon ilyenkor a nyelv is lepedékessé válik, a torok fájdalmas, éjjel leizzadhat a beteg.   Ha kínzó, ugató jellegű a köhögés, éjjel is többször köhög a beteg, illetve erős beszéd, nevetés provokálja a köhögést, akkor Drosera adható. A légúti betegség lefolyása szerint pár nap alatt a köhögés hurutossá válik. Ha a köpet sárgás szinű, este még száraz, de nappal már hurutos a köhögés jellege, akkor Pulsatilla pratensisre van szükség. A légúti betegség vége felé, amikor már nincs lázas állapot, de a  köhögés nem akar elmúlni, ilyenkor a Sulfur jodatum javasolható a maradvány tünetek felszámolására.

A nyirkos, hideg idő kiválthat húgyúti fertőzéseket is. Ismert dolog, hogy bizonyos nők hajlamosabbak ?alulról? felfázni, a megfelelő higiéne betartása mellett is gyakrabban jelentkezik náluk húgyúti- vagy nőgyógyászati fertőzés.

Cantharis adható, ha a vizelés alatt és két vizelés között is csípő fájdalma van a betegnek, a vizelet mennyisége azonban kevés és sötétebb színű,  gyakori, kínzó ingerrel jár. Mercurius corrosivus szükséges, akkor, ha a vizelés fájdalmas, görcsös erőlködéssel jár, a vizelet kis mennyiségű, véres és gennyes is lehet. Természetesen szakorvoshoz is kell ilyen esetekben fordulni, kivizsgálás céljából.   Arsenicum album adása jön szóba akkor, ha a vizelés alatt égő fájdalmakról panaszkodik a meleg, és az alhas melegbe burkolása enyhíti a panaszokat. Az általános állapot legyengül, sápadttá és nagyon fázékonnyá válik a beteg. Staphysagria javasolható, ha a vizelet mennyisége bőséges, világos színű, de csípő, kellemetlen érzéssel jár az ürítés. Gyakran ilyen esetben a vizelettenyésztés során nem találnak kórokozót a vizeletben, de a panaszok erősek. Sérüléses eredetű hólyagfájdalomnál, illetve katéterezés miatti panaszoknál is kiváló szer a Staphysagria.

Nagyon csípő, szúró vizelési fájdalomnál a Capsicum annuum hoz enyhülést.

Ha a terhesség idején gyakrabban jelentkezik vizeletürítés, mely kissé égő fájdalommal is járhat, esetenként éjszakai akaratlan vizeletcsepegés is előfordulhat, akkor a Pulsatilla pratensis bevétele hoz megoldást.

Főleg éjjel jelentkező, gyakori és sötét színű, üledékes vizeletürítésnél a Lycopodium adhat. Vizelés előtt előfordul, hogy a beteg a hátában érez fájdalmat. Krónikus húgycsőgyulladásnál, fehérjevizelésnél égő, nyomó alhasi fájdalmak mellett a Silicea hoz enyhülést. Fehérjevizelésnél szintén mindig szükséges  orvosi vizsgálat is, antibiotikum használata is szükségessé válhat.

A homeopátiás szerek jól kombinálhatóak a hagyományos gyógyszerekkel, nem zavarják egymás hatását.

Érdemes említést tenni a stresszes állapot kezeléséről is. Ha a feszültség érzés belső remegésérzettel, hasmenéssel, fejfájással társul, az illető a stresszes szituációban hajlamos leblokkolni, akkor a Gelsemium sempervirens szünteti a feszültségérzést és így jobb teljesítményt tud nyújtani az egyén. Ha az izgalom kapkodással, szétszórtsággal, hasmenéssel, esetleg gyomorpanaszokkal, vagy torokköszörüléssel is jár, akkor az Argentum nitricum szedése javasolható.

Szintén gyakran használatos szer az Ignatia amara, melynél izgalom, stressz esetén hányinger, émelygés léphet fel, mely tünetek evésre javulnak. Időnként fellépő szívdobogásérzés, sóhajtozás, nehézlégzés érzet is kialakulhat, de ezeket is meg lehet szüntetni, sőt megelőzni az Ignatia szedésével.

Fontos tudni, hogy a stresszoldó homeopátiás szerek nem álmosítanak, nem okoznak tompultságot és nincs hozzászokás sem, ezért bátran adhatók járművezetők,  kismamák és  gyermekek számára is.

 

Dr. Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos

Zsíros, seborrhoeás bőr

noi_arc1A seborrhoeás bőr alapproblémája a fokozott faggyútermelés. Emiatt a bőr zsírosan, fénylően csillog.  Mivel a legtöbb faggyúmirigy  a hajas fejbőrön,  a homlokon, az arcon és a hát felső részén van, ezért ezeken a területeken találkozunk ezzel a problémával. A hajas fejbőrön seborrheás jelenség az összecsapzott, fényevesztett haj, izzadással, hámlással, viszketéssel. Az arcon főleg a T zóna (homlok- orrnyereg)  érintett, itt sok pattanás, aknék figyelhetők meg, melyek hajlamosak gennyes felülfertőződésre is. A seborrheoás bőr igen gyakori, százalékos arányban nézve kisfiúkon, férfiakon gyakoribb jelenség, de nőkön is egyre gyakrabban megfigyelhető még a szülés utáni időszakban is. Csecsemőkorban koszmó néven ismert elváltozás, mely főleg a fejtetőn, a nagykutacs környékén jelentkezik, de az egész hajas fejbőrre is ráterjedhet. A zsíros korpádzás néha olyan vastag, hogy egybefüggő, rossz szagú felrakódás észlelhető a kisbaba fején. Pubertás korban léphet fel a második ?seborrhoás korszak?, legerősebb  18-25 éves kor között szokott lenni, később spontán javulás mutatkozik. Kezelésekor a megfelelő hygiéne betartása, a langyos vizes, szappanos mosás ajánlható. Kénes szappant is érdemes használni, de a kén nem a faggyútermelődést gátolja, hanem fertőtlenítő szerepe van. Homeopátiás gyógyszerekkel is lehet segíteni ezeken az elváltozásokon, és a hajlamot is csökkenteni lehet. A haj és az arcbőr zsírosodásának csökkentésére ajánlható a Selenium golyócska, mely a szelén nyomelemből készül melynek szintén ismert a zsíros bőrre való jótékony hatása.  Kisebb súlyú, vékony csecsemők koszmós fejbőre ellen a Lycopodium javasolható. A ?Lycopodium típusú babáknál? a bőr tünetek mellett az élénk, értelmes tekintetű, okos kisbaba evés után bukásra hajlamos, keveset eszik egyszerre, hamar eltelik. A Natrium muriaticum  típusú kisbaba arcbőre főleg a T-zónában zsíros, könnyen pattanásodó arcbőre mellett a székrekedés is gyakran megfigyelhető. Erre a  babára jellemző még, hogy csendes, zárkózott, idegen helyen lassan, nehezen oldódó. Zsíros haj csökkentésére javasolható még tüneti kezelésként a Bryonia golyócska akkor, ha a fejbőr fésüléskor érzékeny,  a hajszálak ?fájnak?, a baba sír fésüléskor, hajápoláskor.

Elhúzódó betegség, stressz, vagy bánat (pl. szülők válása, vagy nagyszülő halála esetén) miatt kialakulhat vékony szálú, zsíros haj, ilyenkor Acidum phosphoricum golyócska segít a problémán.  Amikor a fejbőrön olajos verejték miatt zsírosodik a haj, a fejbőr hidegre és melegre is érzékeny, akkor a Mercurius solubilis is adandó. A korpásodás csökkentésére, megszüntetésére az Arsenicum album javasolható, ha a száraz, szinte ?lisztszerű? korpázó hámlás miatt a fejbőr erősen viszket, a vakarás, dörzsölés esik jól a fej bőrének. A hajtőnél érzékeny haj és korpázó hámlás szüntetésére, a nedves, zsíros, nyirkos fejbőr javítására a Sepia golyócska szedése javasolható. Oleander golyócska szedése jön még szóba abban az esetben, amikor a viszketés a homlokon és a hajas fejbőrön a vakarásra hamar szűnik, de fájdalom jelentkezik, mintha sebes lenne a bőr. Előfordulhat vérzékeny bőrelváltozás is a korpázó hámlás mellett. Csecsemőkori koszmó, illetve serdülőkori  aknés, zsíros bőr kezelése sokszor jól reagál homeopátiás kezelésre, a hygiéne betartása mellett,  érdemes kikérni  homeopátiás orvosa tanácsát!

Zarándi Ildikó, belgyógyász-homeopátiás orvos