Intenzív és elhúzódó nátha homeopátiás kezelése

..kellemetlenebbé válhatnak! Intenzívebbé válhat a tüsszögés, bedugulhat az orr, sűrűbbé, erősebbé válhat az orrváladékozás, jelentkezhet hőemelkedés vagy láz, bedugulhat a fülünk. Ilyenkor érdemes a kezdeti lépésként használt homeopátiás szerekről váltani, továbblépni. Használjunk orrsprayt minden náthás folyamat esetén, és ügyeljünk az orr megfelelő ürítésére.

Milyen szerekre lehet szükségünk ilyenkor?

A Hepar sulfur jó választás lehet, ha a megfázásban a hideg szélnek vagy huzatnak is szerepe volt, és a beteg a legkisebb hideghatásra is tüsszögéssel reagál. Az orrváladék sárga vagy zöldes, az orrgyöknél és a szemek felett sajgó fájdalom jelentkezik. Jellemző a bőr érzékenysége és egy általános irritáltság, szeszélyesség. A meleg enyhíti a tüneteket, jobb oldalon fekve viszont romlanak.

Euphorbium adását indokolja az intenzív tüsszentési inger, ami nem mindig jár megkönnyebbülést hozó tüsszentéssel, sűrű, erős orrváladékozás vagy orrdugulás a nyálkahártya duzzanata miatt. A mozgás enyhítheti a tüneteket.

Gondolhatunk a Hydrastisra (Hydrastis canadensis), amennyiben a váladék, vaskos, nyúlós, sárgás, nagyon nehezen ürül, de aztán erős orrfújásra egyszerre, nagy adagban távozik. A beteg sebesnek érezheti az orrát, amely belül viszket és ég.

Nem hagyhatjuk említés nélkül a Pulsatillát (Pulsatilla pratensis), ami a kifejlődött, sűrű
sárga vagy sárgászöld váladékozással járó nátha klasszikus szere. Az okok között fellelhető
az átfázás és a lábak felőli átázás. A betegre jellemző, hogy igényli a babusgatást, törődést
és a friss levegőt, ettől jobban is lesz, de a hangulata változó, könnyen elsírja magát.

Bizonyára mindenki megtapasztalta, de a fentiekből is látható, hogy a megfázás, nátha kifejlődése többféle módon is alakulhat, a szimptómák nagy változatosságot mutatnak.

Néha nagyon nehéz megtalálni azt az egy szert, amelyik lefedi az összes tünetet és érzetet, ezért ilyenkor segítséget jelenthetnek a komplex készítmények, főként helyileg, az orrnyálkahártyán közvetlenül alkalmazva.

Dr.Kuklis Eszter

Orvos-természetgyógyász, homeopata