Fejfájások kezelése homeopátiával

Korunk egyik népbetegsége a fejfájás, szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje. A fejfájások hátterében betegségek állhatnak (pl.: vérszegénység, arcüreggyulladás, látásprobléma). Mielőtt házi patikánkhoz nyúlnánk, vizsgáltassuk ki magunkat.

A homeopátiában a fejfájások kezelése aszerint történik, hogy a fejfájások milyen szervek tüneteihez kapcsolódnak, melyik szerv talaján alakul ki a betegség. Ennek megfelelően a kezelés az alábbiak szerint alakul:

  • emésztőrendszeri tünetek,
  • érrendszeri betegségek,
  • kimerültség talaján kialakult fejfájások.

A fejfájás kezelésére számos homeopátiás készítmény létezik, így jelenleg csupán pár szer említésére nyílik lehetőség.

Kimerültség, érzelmi leterheltség talaján kialakult fejfájások

Acidum phosphoricumot alkalmazzunk: fiatal, gyors növésű, túlzott munkavégzés, akut betegség miatt fáradt egyén, vagy túlzott lelki megterhelés miatt kimerült beteg esetében. A fejfájás nyomásérzettel jelentkezik a fejtetőn és a tarkón. Emlékezetzavar, szellemi lelassulás, gondolkodásra való képtelenség társul a tünetek mellé. Ebben a leterhelt állapotban a beteg már a jónak sem tud örülni.

Kalium phosphoricumot: A fejfájás szellemi túlterheltség következtében alakul ki, legtöbbször tarkótájékról indul. Ez a homeopátiás szer főleg az iskolások, egyetemi hallgatók gyógyszere. Az evés átmeneti javulást eredményez, a beteg ingerlékeny.

Natrium chloratum:  A fejfájás gyakran visszatér, melynek hátterében érzelmi csalódás, gyászreakció áll. A beteg szeret egyedül lenni.

Emésztőrendszeri problémák miatt fellépő fejfájás

Iris versicolor: Gyakran hétvégén, szabad- vagy pihenőnapokon rendszeres időközönként fellépő fejfájás, melyet hányinger, nagy mennyiségű hányás, látászavar előz meg. A hányás nyálkás, nyúlós gyakran égető.

Lycopodium: Jobb oldali szemüreg körüli fejfájás, mely stresszre, vagy étkezés kihagyására jelentkezik. Gyakran délután 16-20 óra között erősödik a fájdalom.

Kalium bromatum:

Szemüreg feletti migrén főleg jobb oldalon indul pontszerű látászavarral. A panaszokat gyomorégés, hányás kíséri. A beteg ilyenkor kívánja a sört, a gyomra azonban rosszul bírja és a fejfájás is erősödik tőle.

Érrendszeri problémák miatt fellépő fejfájás

Ezek a betegek gyakran szenvednek magas vérnyomástól, érelmeszesedéstől.

Belladonna:

Hirtelen fellépő lüktető fejfájás, ilyenkor az arc kipirosodik. Vérnyomás kiugrás, magas vérnyomás is előfordulhat. Javulás elsötétített, csöndes szobában alvásra jön létre.

Glonium:

A fejfájás a Bellasdonna tüneteinél sokkal kifejezettebb, nagyon erősen lüktető, feszülő érzéssel jár. Az arc kivörösödött. Gyakori a vérnyomás-emelkedés. Fekete, színes, szigetszerű látótérkiesés is jelentkezhet főleg, ha a páciens lehajtja a fejét.

Hormonális zavarokhoz társuló fejfájás

Cyclamen:  A menstruációs fejfájás és migrén gyógyszere. A fejfájást látási zavar vagy szédülés előzi meg, alhasi fájdalommal. A fájdalom leginkább a menstruáció alatt, szabad levegőn és kávéfogyasztás után jelentkezik.

Actea racemosa:  Akkor érdemes használni, ha a fejfájás a menstruációs vérzés arányában jelentkezik. A menstruáció fájdalommal jár.

Természetesen a fejfájások kezelésében nagy jelentősége van az alkati szereknek is.

dr. Balogh Andrea