Balesetek, sérülések homeopátiás kezelése

Ezzel egy időben a balesetek számának növekedése is megfigyelhető. Ilyenkor jó segítséget nyújtanak a homeopátiás készítmények, ezekkel karöltve hamarabb meggyógyulhatunk.

A balesetek, sérülések Jolly Joker szere az Arnica montana,melynek alapanyaga a gyönyörű, sárga virágú növény, a hegyi árnika. Főleg a hajszálerekre hat, csökkenti a vérzés mennyiségét, felgyorsítja a vérömleny felszívódását és fájdalomcsillapító hatású. Éppen ezért kiváló hatású zúzódás, rándulás, véraláfutás esetén, de a kerti munka, sportolás során fellépő izomláz kezelésében is remekül alkalmazható. Gél illetve krém formában is kapható, így a fájdalmas területet ezzel kezelhetjük. Nagyon fontos, hogy ne csak bekenjük a kezelendő felületet, hanem masszírozzuk is bele.

Zúzott sérülések esetén az Arnica mellé Hamamelist, más néven nagylevelű csodamogyorót alkalmazzunk, külsőleg pedig Calendulát (körömvirág) is használhatunk. Amennyiben a zúzódás során keletkezett vérömleny olyan nagy, hogy az Arnica nem elegendő, akkor a Ledum plasturet (molyűző) mindenképpen kezdjük el adni. Ezt tegyük abban az esetben is, ha a vérömleny a szem körül alakul ki.

Rándulás esetén a kezelést Rhus toxicodendronnal, melynek alapanyaga a mérges szömörce – vagy Ruta graveolenssel egészítsük ki. Ez utóbbi alapanyagát, a kerti rutát már az ókori Rómában is ismerték, fűszernövényként és szerencsehozóként tartották számon.

Ha már nagyobb a baj és csonttörés keletkezik, akkor az árnikát a China rubraval (vörös kínafa kérgével) kombináljuk. Ez utóbbi az első homeopátiás gyógyszer, amit Hahnemann (a homeopátia megalapítója) kísérletezett ki. A China rubra vérzést csökkentő hatásáról ismert. A törés gyógyulásában a Calcium phosphoricumnak fontos szerepe van, ez biztosítja az újonnan felépülő csontszövet ásványianyag-tartalmát. A töréskor fellépő csonthártyasérülés miatt a Symphytum officinale a (fekete nadálytő más néven forrasztófű) adása javasolt.

Ha nagyobb esés, baleset kapcsán agyrázkódás, idegi sérülés jön létre, akkor a Natrium sulphuricum és az Apis mellifica(méh testéből készül) együttes alkalmazása nyújt segítséget. Az ideg lefutása mentén jelentkező fájdalom esetén pedig a Hypericum perforatum a (Orbáncfű) adása javasolt.

A nagyobb sérülésektől szerencsére gyakrabban szerzünk kisebb horzsolásokat, sebeket.

A felszínes sebek, karcolások kezelésére a homeopátiás fertőtlenítőként és gyógyítóként ismert Calendula officinalis (kerti körömvirág) oldatát alkalmazhatjuk. Nagyon erős sebgyógyító hatással rendelkezik, ezért mély sebeknél ne használjuk, ugyanis ez tályogképződéshez vezethet (ilyenkor a bőr azelőtt záródik el, mielőtt a mélyebben fekvő szövetek teljesen regenerálódtak volna). Kerti munka közben szúrt, vágott sebeket gyakran szerzünk, ennek enyhítésére szarkalábat,  Staphysagriat alkalmazhatunk.

A Chamomilla nyugtató hatását bármely sérülés esetén bevethetjük.

Sérülések esetén az Aconitum napellus (siskavirág) adjuk, mert a baleset során fellépő ijedtséget, sokkot csillapítja.

Természetesen a homeopátiás készítmények nem helyettesítik az alapos orvosi vizsgálatot és az azzal együtt járó gyógykezelést!

Sikeres gyógyulást!

dr. Balogh Andrea