Svájcban a homeopátia győzött

Svájcban a homeopátia győzött a józan ész felett

Forrás: 2016. április 01. , péntek Webdoki portálon megjelent cikk

A svájci belügyminisztérium bejelentette, hogy öt kiegészítő terápia ugyanolyan státuszt szerezhet, mint a hagyományos gyógyszerek. A döntés értelmében 2017 májusától az egészségbiztosítási keretből nemcsak hosszas eljárással letesztelt gyógyszereket lehet majd venni, hanem homeopátiás, holisztikus, gyógynövényi, akupunktúrás és hagyományos kínai gyógyászati termékeket is.

Félreértés ne essék, a svájci gyógyszerészeti hatóság is elutasította a kiegészítő és alternatív gyógyászati módszereket, miután nem látták bizonyítottnak a hatásukat. Csakhogy 2009-ben a svájciak kétharmada úgy döntött, hogy támogatják ezeket a gyógyászati módszereket. A szavazás eredményeként ezeket a kezeléseket is lefedi a kötelező egészségbiztosítás a 2012-től 2017-ig tartó próbaidőszak alatt.

Eddig mindegyik terápiával kapcsolatban elvárás volt, hogy 2017-ig bizonyítsák hatékonyságukat, de a svájci belügyi tárca kedden közölte, lehetetlen elvárni ilyen bizonyítékokat. Ebből viszont nem az következik, hogy lemondanak ezekről az alternatív módszerekről, hanem egyenrangúak lesznek a hagyományos gyógyászattal. A minisztérium csupán annyit akar megkövetelni, hogy képzett orvosok írják fel a pácienseknek ezeket a terápiákat is. Mivel ezek között vannak vitatott alternatív módszerek, a minisztérium konzultációt kezdeményezett ezekkel kapcsolatban.

(index.hu)