Az aranyér homeopátiás kezelése

Kialakulásában több dolog játszik szerepet, általában a háttérben kötőszöveti gyengeség áll, különböző folyamatok, úgymint a szülés, nagyobb súlyok emelése, túlzott mértékű alkoholfogyasztás, illetve különböző okok által kiváltott hasmenések súlyosbíthatják a tüneteket.

A panaszok csillapítására az alábbi szerek közül választhatunk:

Az Aesculus hippocastanum, azaz a vadgesztenyefa alapanyagból készült termék kiválóan alkalmazható akkor, ha a panaszok az alábbi formában jelentkeznek: száraz, égő, felhorzsolt érzés, tűszúrásszerű fájdalom és végbél telítettség érzete.

Amikor zúzódásszerű érzés van a végbél tájékán, és a fájdalom a legkisebb érintéskor is fokozódik, akkor az Arnica montana segít.

A Nux vomica a kifejezett fájdalommal járó aranyér esetén alkalmazható, amikor a fájdalom hideg, jeges borogatásra csökken. Ez különösen az ülő foglalkozást végzőknél jelentkezik, akik szeretnek sokat enni, inni és mindemellett székrekedéssel küzdenek. Az ilyen jellegű fájdalom általában túlzott mértékű alkohol vagy kifejezetten fűszeres étel fogyasztása után jelentkezik.

Az Aloe socotrina az olyan aranyér esetén csillapítja a fájdalmat, amikor az aranyér kékesen szőlőfürtszerűen előtüremkedik, égően fáj és a végbélzáróizom nem megfelelő funkciója miatt széklet, illetve kocsonyás váladék távozik olykor a végbélnyíláson át.

Amikor a végbél záróizomzatának fájdalmas görcse jön létre, akkor a Schüssler Magnesium phosphoricum tablettájából oldjunk fel 10 darabot 1 pohár forró vízben, és azt igyuk kortyonként. Kiválóan enyhíti az elviselhetetlen fájdalmat.

Az aranyeres betegség során sajnos az aranyér vérzése is kialakulhat, mely igen kellemetlen, sok fájdalommal jár. Ilyen esetben az Arnicát szintén bevethetjük, illetve a Collinsonia canadensist. Az utóbbit főleg akkor érdemes szedni, ha a panaszok mellett kifejezett székrekedés áll fenn, amikor a széklet darabos, nehezen ürül.

Amikor az aranyér begyullad, az alábbi homeopátiás szerek közül választhatunk:

Az Arnica montanat ilyen esetben is jó, ha előhúzzuk a tarsolyunkból.

A Ferrum phosphoricum Schüsslert mind a vérzéses panaszok, mind pedig a gyulladás tüneteinek enyhítésére is használhatjuk. Ezt kiegészíthetjük két Schüssler sóval: a Siliceaval és a Calcium fluoratummal az érfalak megerősítése céljából. Az utóbbi kettőt váltakozva szedjük, egyik nap az egyiket másik nap a másikat. Az ezekből készült Nr.1.és Nr.11 krémet külsőleg is alkalmazzuk.

Az aranyér trombózis esetében három készítményt adhatunk együttesen a tünetek gyors javulása érdekében: az Arnicát, a Lachesis mutust és a Muriaticum acidumot.

Kellemetlen tünetként végbélviszketés is felléphet, ennek enyhítésére Fluoricum acidumot alkalmazzunk. Ilyenkor a végbél viszketése mellett az alsó végtagok elnehezülése van jelen, és a panaszok hideg zuhanyra enyhülnek.

Mindezek mellett nagyon fontos a széklet normalizálása, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás és a kifejezetten fűszeres ételek fogyasztásának kerülése.

dr. Balogh Andrea