Óvodai beszoktatás

Hirtelen az anya, apa, én, esetleg testvér(ek) megszokott közegéből bekerül a gyermek egy nagy zsibongó közösségbe: sok új gyermek, új felnőttek. Bármilyen nagyszerű is legyen egy óvoda, bizony ez új hatás a gyermek életében. Sokan ügyesen kezelik az új helyzeteket, de a gyermekek sem egyformák, így különböző helyzetek adódhatnak.

Vannak gyerekek, akik miután megismerik az új környezetet, biztonságban érzik magukat, és elmaradnak a reggeli sírások, de vannak, akik képesek végigsírni hónapokat is, akár több órát naponta. A félelem, a stressz csökkentésére a Gelsemium adása javasolt. Ha ez a félelem a gyermek izgatottságával is társul, akkor Ignatiat is adjunk a Gelsemium mellé.

Előfordulhat, hogy az óvoda megkezdése után a gyermek nehezen alszik el, ilyenkor a Stramoniumot adjuk. Ha az éjszakai elalvás nem oldódik meg ezzel, akkor egészítsük ki a kezelést az Arsenicum albummal. Ha éjszaka fogcsikorgatás jelentkezne, akkor a Cinat Kalium bromatummal együtt adjuk.

Óvodába kerüléskor előfordulhat visszaesés: újból jelentkezhet bepisilés, bekakilás. Ha a gyermek nappal többször bepisil, különösen izgatottság hatására, ha éjszaka rémálmok gyötrik nappal pedig többször bepisil, akkor Stramoniumot, bepisilés esetén pedig a Staphysagriat adjuk. Pulsatilla azon gyermekeknek javasolt, akiknél nyilvánvaló, hogy érzelmileg megviseli őket az óvodai beszoktatás. A bekakilás szintén nagyon nehéz dolog: az addig szobatiszta gyermek hirtelen az óvodába ismét kontrollját veszti, ilyen esetben a Causticum és Aloe szedése együttesen javasolt.

Ezzel ellentétben vannak olyan gyerekek, akik vizeletüket visszatartják, náluk a Sedatif PC remekül beválik. A Natrium chloratum szedése javasolt az olyan gyermeknek, aki szorulásos panaszokkal küzd.

Óvodai beszoktatás előtt nagyon fontos, hogy gyermekünk immunrendszerét felkészítsük az új közösségbe lépésre. Ilyenkor váltott terápiában az Oscillococcinum, Engystol, Echinacea kombináció szedése javasolt.

Mit tehet a testvérféltékenység ellen?

Egy-egy gyermek esetében az otthon maradó testvérrel szemben féltékenység alakulhat ki. Az egyik gyermek bekerül az új közösségbe és kiesik az édesanyja védő szárnyai alól, míg a testvére egész nap élvezheti szerető édesanyjuk közelségét, nem beszélve az otthon maradó játékokról. Ilyenkor gyakran testvérharcok, testvérféltékenység alakulhat ki. Ha a gyermek a féltékenység miatt erőszakos, akkor a Hyoscyamus niger lehet segítségünkre. Amennyiben a féltékenység miatt a gyermek nem akar anyukájáról leválni, bőbeszédűvé és izgatottá válik, akkor a Lachesis mutust adjuk, hogy megkönnyítsük számára a nehéz helyzetet.

dr. Balogh Andrea