Fogzás és a homeopátia

Csecsemőkori fogzás

A tejfogak megjelenése a kisgyermekek fejlődésének fontos lépcsőfoka. Átlagosan féléves kor környékén kezdődik, és eltart két és fél éves korig. A 20 tejfog előtörésének időpontjában egyéni eltérések lehetnek, ez teljesen normális dolog, nincs különösebb jelentősége. A fogzás kisebb-nagyobb kellemetlenséggel járhat. Felléphet hőemelkedés, nyűgösség, fokozott nyálelválasztás, étvágytalanság, alvászavar, lazább széklet, felső légúti hurut. Ezek a babával együtt a szülőket is megpróbáltatások elé állítják, melyek leküzdésében nyújtunk most egy kis segítséget az alábbi homeopátiás szerekkel:

 

Chamomilla C12, C15

A fogzás alapszere. Minden esetben adjuk, a fogzás okozta ínyfájdalom csökkentésére. A baba nem tűri a fájdalmat, nagyon nyűgös, sírós, nyugtalan, keveset és rosszul alszik. Szülei ölében, ringatás vagy enyhe rázkódás hatására (autóban utazás) csillapodnak tünetei. Hasfájás valamint zöldes-habos hasmenés kísérheti a folyamatot.

 

Mercurius solubilis C12, C15

Chamomilla mellett gyakran ajánlott, a két szer együtt szedendő, ha a baba a fájdalomtól éjszaka gyakran felsír, fokozódik a nyálelválasztása, éjjel alvás közben kicsurog a nyála és izzad, nyelve petyhüdt, lepedékes, szájszaga kellemetlen, bűzös.

 

Calcium carbonicum C12, C15

Késői vagy elhúzódó fogzás nagy, hízásra hajlamos babáknál. Ekcéma, allergiás reakciók, pelenka dermatitis gyakran előfordulhat kísérő tünetként.

 

Nr. 2. Schüssler-só: Calcium phosphoricum D6

Késői vagy elhúzódó fogzás vékony vagy kórosan sovány csecsemőknél. A mozgásfejlődés is megkésett.

 

Adagolás: oldjunk fel napi 8-10 golyócskát vagy 1 tabletta Schüssler-sót – a megfelelő szer(ek)ből – kb. 0,5 deci vízben, és a tüneteknek megfelelően adagoljuk naponta többször, kiskanállal vagy műanyag fecskendővel. A víz helyett használhatunk anyatejet vagy tápszert is.